Balkan – Zuid

De Balkan. Een regio in zuidoost Europa. De meningen zijn een beetje verdeeld over welke landen daaronder vallen. Het zijn in elk geval de landen die vroeger Joegoslavië vormden. Daarnaast worden Albanië, Roemenië, Bulgarije en Moldavië doorgaans ook tot de Balkan gerekend. Dan kom je op een stuk of 10 landen. Daarvan hebben we er al 7 bezocht. En dat is zeer goed bevallen. We waren erg onder de indruk van de mooie natuur, de aardige mensen, het lekkere eten.

Maar ook van de geschiedenis van deze landen. Tuurlijk wisten we dat hier oorlogen hebben gewoed. Pas als je er bent en je je erin verdiept, krijg je een beetje een beeld van wat hier gespeeld heeft. En nog niet eens zo heel lang geleden. De Joegoslavische oorlogen speelden zich immers in de 20e eeuw af. In 2018 was er ook nog gedoe, over de naam van Macedonië. Griekenland vond het niet oké dat het buurland zo heette, want zij hebben een provincie met dezelfde naam. Na veel gebakkelei heeft het land haar naam gewijzigd in Noord-Macedonië.

Anyhow. Wij zijn in 3 Balkan-landen nog niet geweest: Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Dus daar gaan we nu naartoe. En als we er toch in de buurt zijn, kijken we ook even in Griekenland. Oh, Kosovo is trouwens ook nog een dingetje, want niet elk land erkent het als onafhankelijk land. Dat is: onafhankelijk van Servië. Maar het merendeel van de leden van de Verenigde Naties doet dat wel. Dus vinden wij het ook een land.

Anyhow. Wij gaan rondreizen door deze 4 landen. Voordat ik de vliegtickets boek, check ik eerst of we met een Albanese huurauto naar al deze landen mogen. Want uit eerdere ervaringen weten we dat dat niet altijd vanzelfsprekend is. Er wordt nog wel eens moeilijk gedaan over Albanië en Kosovo. Op onze vorige reis door de Balkan waren dat no go-landen. Maar nu beginnen we in Albanië en er wordt niet moeilijk gedaan over de rest. We betalen daar een fee voor en dan krijgen we de juiste papieren mee. Dat is de schriftelijke toestemming van de verhuurder + de groene kaart. Voor de auto zijn we dan €200,- aan huur kwijt, voor de papieren komt er €88,- bij. Dan kan ik de vliegtickets gaan boeken. Die vind ik weer het meest voordelig bij Austrian. Voor een retourtje Tirana betalen we totaal €420,-.

Ziezo, nu kan ik een route gaan bedenken voor deze laatste 3 Balkan-landen. En Griekenland. Ben benieuwd of die net zo goed bevallen als die andere die we al bezochten. Bent u ook benieuwd? U leest het in het reisverslag!


De route:

 


Reacties zijn gesloten.