Dagje Willemstad

Het is het eerste weekend van november 2015 en het belooft een heerlijke dag te worden. De zon schijnt, het wordt een graad of 16 maar liefst en we hebben een nieuwe auto. De ideale ingrediënten voor een tripje!

En waar zullen we dan eens naartoe gaan? Laten we het redelijk dicht bij huis houden: Willemstad! Willemstad? Ja, Willemstad. Die in Brabant. Niet in Curaçao natuurlijk. Deze ligt nog net in Brabant, ten noorden van Roosendaal en noordwesten van Breda. Niet zo ver dus. Nou zou het wel erg makkelijk zijn om de snelweg er naartoe te nemen, dus dat doen we niet.

We slaan op de A59 af bij Terheijden en rijden via Hooge en Lage Zwaluwe naar Moerdijk en binnendoor naar Zevenbergen. Daar zijn we nog nooit geweest en het is er best aardig. En dan nemen we de snelweg naar Willemstad.

We parkeren aan de rand en gaan eerst de haven eens bekijken. Op een bankje, met een heerlijk meegebracht broodje brie. Dan wandelen we naar het vestingstadje. Want dat is het, een vestingstadje. Dankzij Willem van Oranje & de Spanjaarden.

Eerst heette de plaats Ruigenhil. In 1583 kwamen de Spanjaarden om het vlakbij gelegen Steenbergen te veroveren. Mooi moment om van Ruigenhil een vesting te maken, vond Willem. En toen Willem dood ging, vond zoonlief Prins Maurits dat een mooie aanleiding om Willem’s stad stadsrechten te geven.

Oh, en om de naam te wijzigen in Willemstad. Maurits zat niet stil, die liet de vesting uitbreiden en maakte er een zevenpuntige stervorm van. Tegenwoordig heeft Willemstad een beschermd stadsgezicht. Daardoor worden de bastions en vestingwallen goed onderhouden en zijn er allerlei prachtige gebouwen te bewonderen. Een wandelingetje door de stad is daarom geen straf.

Langs de kleine haven (want er is ook een grote) vind je restaurants met terrasjes. Daar genieten we van een kop koffie en het heerlijke weer. En als we zijn uitgekeken in Willemstad, wandelen we weer op ons gemakje terug naar de auto.

Die is nieuw, die auto, dus rijden we met een behoorlijke omweg terug naar huis. De omweg gaat over het Zeeuwse eiland Tholen. Want daar zijn we ook nog nooit geweest. Het is er lekker rustig en weids.

Hoewel dat rustige ook kan komen doordat de zon ondertussen onder gaat en we meer auto’s van Zeeland zien komen dan er naartoe gaan. Het dagje aan het strand zit er blijkbaar weer op. En zo ook ons heerlijke dagje in Willemstad!

Reacties zijn gesloten.