Dagje Zaanse Schans

Vandaag, 27 augustus 2016, is het een jaar geleden dat Pa Eysbroek overleed. Dat herdenken we door met Gerda, Wilma & Ronnie en Daphne uit eten te gaan. Sandra en gezin konden helaas niet mee, omdat Stefan net geopereerd is.

We wilden bij Pa’s favoriete Chinees gaan eten, maar die is voor het eerst in de geschiedenis wegens vakantie gesloten. Dus vertrouwen we op de keuze van Daphne voor een leuk restaurantje in Heemstede.

Waarom ik dit allemaal vertel en wat dat met de Zaanse Schans te maken heeft? Oh ja.

Nou, we zijn ook nog steeds uitgenodigd door tante Hetty om te komen eten bij haar in Amstelveen. En we moeten langs Jan & Babs in Lisse, om een boek terug te brengen. Aangezien dat allemaal bij elkaar in de buurt is, besluiten we om te overnachten.

Dan kunnen we al die “verplichtingen” in één weekend afhandelen. En…. hebben we tijd & gelegenheid om naar de Zaanse Schans te gaan. Kijk, en daar is de link met de Zaanse Schans!

De Zaanse Schans ligt in Zaandam, in de gemeente Zaanstad, aan de Zaan, tegenover de Zaandijk. Dus. Vandaar de naam. Wat het is? Geen openluchtmuseum. Sowieso geen museum. Het is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Eerder een wijk dan een museum, maar waarvan men hoopt dat het als historisch erfgoed bewaard kan blijven. Aangezien het jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt, denk ik dat dat wel gaat lukken.

Eerst moeten we een parkeerplekje vinden. Dat kan vlakbij tegen betaling. Nou zijn wij Hollanders en bovendien is het nogal druk op de parkeerplaats. Dus parkeren we aan de andere kant van de Julianabrug en wandelen naar het…. De Schans. Het is tenslotte heerlijk weer. En dan hebben we vanaf de brug meteen een mooi uitzicht.

De Zaanse Schans bestaat uit een verzameling typisch Zaanse gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Denk aan een bakkerijmuseum en een pakhuis waar klompen gemaakt worden. Of een kaasmakerij en tinnegieterij. En dan zijn er nog enorm veel molens.

Natuurlijk hangt er ook een toeristisch tintje aan. Je kunt er souvenirs kopen of een ijsje. En natuurlijk een hapje eten. Prima voor een middag vermaak. En dus vermaken we ons.

Omdat het zo’n grote toeristische attractie is, is het er erg druk. Maar dat is ook wel weer leuk. Aangezien we niet de behoefte hebben ergens in te gaan of om hier iets te eten of drinken, hebben we er geen last van. We genieten gewoon lekker.

Zaanse Schans is een aanrader!

En als je er dan toch in de buurt bent, rij dan even langs het Inntel Hotel in Zaandam. Dat is namelijk heel bijzonder. Nou ja, kijk zelf maar:

Wat het is? Nou, een “opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen natuurlijk. Met moderne en luxe ingerichte kamers, met een knipoog naar de rijke historie van de Zaanstreek; de producten van oudsher, de arbeiders van toen en de families die de streek beroemd hebben gemaakt. Kortom, historie afgewisseld met hedendaags comfort.” Tot zover de brochure.

Reacties zijn gesloten.