Georgië & Armenië

Al lang op de lijst, best ver bovenaan: Georgië en Armenië. Voordat we daar naartoe gaan, moeten we eerst naar Azerbeidzjan. Omdat we nou eenmaal graag alle landen van Europa en zoveel mogelijk van de wereld willen zien. Andersom gaat namelijk een stuk moeilijker, want Azerbeidzjan en Armenië hebben een grensconflict. Dat gaat om de regio Nagorno-Karabach, waar beide landen aanspraak op maken. Azerbeidzjan kan Armenië niet zo goed uitstaan en kan behoorlijk moeilijk doen als ze merken dat je in Armenië bent geweest en/of als je plannen hebt naar de betwiste regio te gaan. Armenië doet minder moeilijk. Daarom is het verstandig om eerst naar Azerbeidzjan te gaan.

Dat hebben we gedaan, in oktober 2021. We maakten een stedentrip naar Baku. Dat is een aanrader, want het is een erg leuke stad. De rest van het land is weinig aan, daar mis je niet veel aan als je dat laat zitten. Nu we Azerbeidzjan hebben afgevinkt, kunnen we op weg naar Georgië en Armenië. In het voorjaar van 2022 kan dat gelukkig ook, want de COVID-19 pandemie is eindelijk op zijn retour. De wereld gaat langzaam weer open en de laatste regels om verspreiding van de ziekte te voorkomen, zijn aan het verdwijnen. Met name voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Vol vertrouwen op een goed verloop stippel ik een route door beide landen uit.

Op 24 februari 2022 wordt het echter weer spannend in de wereld: Rusland valt Oekraïne binnen. Een nieuw “hoogtepunt” in de Russisch-Oekraïense oorlog. Volgens Poetin is het nodig om Oekraïne te demilitariseren en te denazificeren. Dat flikte hij in 2014 al door de Krim in Oekraïne te annexeren. En eerder in 2008 in… inderdaad, Georgië. Georgië grenst ook aan Rusland en ook hier heb je door Rusland gesteunde, zelfverklaarde republieken: Abchazië en Zuid-Ossetië . Dat gaf al een tijdje spanningen en in 2008 leidden die spanningen tot de Oorlog in Zuid-Ossetië. Sinds er een verdrag over werd gesloten, is het er relatief rustig. En aangezien het huidige geweld zo’n 1.100 kilometer verderop ligt, maken wij ons niet meteen zorgen als we naar Georgië op vakantie gaan.


Autopapieren in het Georgisch

Autopapieren in het Russisch

Goed, dan een andere uitdaging: vliegtickets. Wij houden niet van hele vroege vluchten, of vluchten waarbij je midden in de nacht aankomt. Ik vind gunstige vluchten vanaf Düsseldorf waarbij dat niet het geval is. Totdat… de terugvlucht wordt gewijzigd. Getver, nu is er alleen een terugvlucht op een idioot tijdstip. Nou ja, het is niet anders. Gelukkig is de heenvlucht wel gunstig. Totdat… ook die wordt gewijzigd. Nu komen we middenin de nacht aan. Dat willen we niet. Want voordat je dan in je hotel bent en naar bed kunt, is het bijna ochtend. Ben je de hele dag brak. Gelukkig kan ik hierdoor de tickets annuleren en andere boeken.

Na wat gepuzzel vind ik bij Turkish Airlines twee tickets vanaf Brussel, voor €675,-. Als we een dag eerder vertrekken en een overnachting doen in Istanbul, liggen we op normale tijden in bed en komen op normale tijden aan in Georgië. Die overnachting kan op het vliegveld, pal tegenover de incheckbalies. Dat deden we in 2019 ook, toen we met kerst in Istanbul waren. Ideaal! Nu een huurauto regelen. Dat doe ik telefonisch, zodat ik ook de grensovergang naar Armenië erbij kan regelen. Daarvoor heb je papieren als een groene kaart nodig. Tegen een kleine toeslag kun je die erbij krijgen. Totaal betalen we dan €565,- voor de auto en papieren. Tot slot boek ik nog een parkeerplaats (€82,-) voor onze auto in Brussel en de hotels onderweg in beide landen.

Ik controleer welke papieren we nodig hebben en welke voorwaarden gelden: we hoeven geen visa aan te vragen, we mogen met ons Nederlands paspoort vakantie komen vieren. Omdat we volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 hoeven we ook niets extra’s te doen op gebied van gezondheid om beide landen in te komen. Nou, dan kunnen we eigenlijk wel. Ik ben benieuwd of mijn toch wel hooggespannen verwachtingen gaan uitkomen… Of dat zo is, zie je op de foto’s en het staat in het reisverslag!


Route:

Reacties zijn gesloten.