Honduras

Ongeveer 65 kilometer voor de kust van Honduras ligt een eiland, Roatán genaamd. Het is het grootste van de 8 Bay Islands. Tijdens onze cruise in 2018 naar de westelijke Caribbean leggen we daar aan. En zo maken we kennis met Honduras. Dat is vast niet hetzelfde als wanneer je op het vasteland bent. Er is meteen al een groot verschil en dat is de taal. Vroeger waren de Bay Islands van Engeland. Dus spreekt men op de eilanden Engels. Op het vasteland spreekt men Spaans, net als in de omringende landen. Toen de eilanden aan Honduras werden gegeven, kwamen er meer Spaanse invloeden. Dus leerden de bewoners ook Spaans. Nu zijn de meeste mensen hier bilangual.

Het eiland is slechts 55 kilometer lang en op het breedst 8 kilometer. Er wonen 75.000 – 80.000 mensen. Het hoofdinkomen is tegenwoordig toerisme, met de visserij op de 2e plaats.

Honduras is 1 van de armste landen in Amerika (Noord, midden en zuid bij elkaar). En wat krijg je dan? Criminaliteit. Als je googled op Roatán lees je ook allerlei waarschuwingen en een verhaal over beroofde cruisers. Volgens onze gids klopt dat niet. Er zijn wel 2 incidenten geweest, maar gepleegd door niet-eilanders. Doordat het een zeer hechte community is, met een hoge sociale controle, is er juist nagenoeg geen criminaliteit. Trouwens, als het echt zo erg was, zouden hier geen cruiseschepen aanleggen. We zullen het meemaken.

Roatán ligt aan de rand van het 1 na grootste koraalrif ter wereld. Dus kun je er uitstekend duiken. Maar ook lekker relaxen op 1 van de prachtige stranden. Zip-linen is erg populair, waarbij je aan een touw door de lucht glijdt.

Benieuwd wat wij er hebben gedaan? U leest het in het reisverslag en ziet het op de foto’s:


Reacties zijn gesloten.