Ierland totaal dag tot dag


Dag 1 – Donderdag 29 april 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Powerscourt en Glendalough
Gereisd: Dublin naar Macroom, 385 km
Hotel: Hillview House B&B, €70,-

Toeren door zuidoost Ierland

Ik zal beginnen met een bekentenis: van deze vakantie heb ik geen reisverslag bijgehouden. We moeten het doen met herinneringen en vooral veel foto’s. Deze keer dus geen gedetailleerd relaas. Maar ik denk dat ik toch een aardig beeld van deze heerlijke vakantie kan schetsen.

Voordat we aan onze rondreis kunnen beginnen, zijn we natuurlijk naar Dublin gevlogen. We hebben geslapen in Swords, een plaatsje vlakbij het vliegveld. We hebben een mooi plan gemaakt om het eiland rond te reizen. Daar hebben we 6 dagen voor uitgetrokken. Aan het einde gaan we nog een dagje Dublin bekijken en dan is de week voorbij.


Swords

Powerscourt Waterfall

Maar we beginnen met een bezoek aan de Powerscourt Waterfall. Met zijn 121 meter is het de hoogste waterval in Ierland. We zien meteen al de opvallende wilde gele gaspeldoorn, wat best de nationale plant zou kunnen zijn. Je ziet hem namelijk overal op het eiland.


Glendalough

Glendalough

De volgende stop is bij Glendalough. Hier vinden we de oudste christelijke overblijfselen van Europa. Dat bestaat uit de ruïnes van een klooster, een mooie ronde toren, een kerkhof met de typische Ierse kruizen en een mooi wandelpark er omheen. We overnachten in Macroom, dat behalve een mooi kasteel ook een gezellig dorpshart met gekleurde huizen heeft.


Macroom

Macroom

We hadden van onze B&B-mevrouw een tip gekregen voor het avondeten, dus gaan we naar het centrum van Macroom. We kunnen het betreffende restaurant niet vinden. Twee politieagenten zien ons onzeker rondkijken en vragen of ze kunnen helpen. Nou, we zoeken dat en dat restaurant. Ze wijzen ons de weg, waarna wij een voortreffelijke maaltijd naar binnen werken.


Dag 2 – Vrijdag 30 april 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Beara, Ring of Kerry & Slea Head
Gereisd: Macroom naar Dingle, 311 km
Hotel: Een B&B in Dingle, €70,-

Zuidelijke peninsula’s

De volgende etappe van onze reis gaat naar ik denk de beroemdste route van Ierland: de Ring of Kerry. Dat is mooi, maar ook aardig overgewaardeerd. Want voordat we naar de Ring of Kerry gaan, gaan we eerst over de Beara Peninsula. En dat is nog mooier!


Healy Pass

Ring of Kerry

De Healy Pass is adembenemend. En spannend om te rijden, met al die bochten. We hebben trouwens al ontdekt dat alleen hele dappere coureurs zich aan de maximum snelheid houden. Want 100 op weggetjes als dit, daar waagt zelfs Andy zich niet aan…


Ring of Kerry

Ring of Kerry

In het charmante plaatsje Kenmare zien we een schattig muziekwinkeltje, The Sounds of Muzic. Hier verkopen ze mini-gitaartjes. Die wil Andy wel. Hij koopt er 2 en dat wordt het begin van een verzameling: we zullen hier nog vaker langs komen en dan nemen we er telkens 1 mee.

We eindigen vandaag in Dingle, op de Dingle Peninsula. Prima plek waar je je rustig een paar dagen kunt vermaken. Er zijn allerlei restaurantjes en leuke shopjes.


Dingle

Dingle

En daarnaast kun je de Slea Head route rijden. Moet je wel enigszins dapper zijn, want die route is erg smal, bochtig en gaat langs de rand van de Atlantische Oceaan. Maar dan heb je ook wat: wauw!


Dingle

Slea Head

Wij zijn meteen fan van dit deel van de wereld. Het is hier heerlijk rustig, heerlijk ruig, ontzettend mooi en de mensen zijn erg aardig, met een goed gevoel voor humor.


Slea Head

Slea Head

Ja, wat een heerlijk eiland!


Dag 3 – Zaterdag 1 mei 2010

Weer: Iers weer: zon met een buitje
Doel: Cliffs of Moher
Gereisd: Dingle naar Oughterard, 389 km
Hotel: Een B&B in Oughterard, €70,-

Westkust van Dingle naar Oughterard

We laten de Dingle Peninsula weer achter ons en gaan op weg naar de Cliffs of Moher. Dat zijn ongeveer de hoogste kliffen in Europa. Het is waarschijnlijk de meest bezochte attractie van Ierland. Dat betekent vaak dat het er wemelt van de toeristen. Daar houden wij niet van. Jaja, we zijn zelf ook toeristen, we know. Maar toch.


Zijstraatje naar de cliffs

Stiekem het weiland in

Vlak voor de kliffen zien we een zijstraatje waar wat auto’s geparkeerd staan. Wat blijkt: via de weilanden aan de overkant kom je op een punt waar je een magnifiek uitzicht hebt op de Cliffs. Dat is best een beetje een spannende wandeling. Want of het echt mag? En lopen er geen koeien? Of nog spannender: stieren? We’ll see…


Stiekem het weiland in

Cliffs of Moher

Het is even een wandeling, maar de beloning is fantastisch. Wauw, wat een uitzicht! We zijn er stil van. Dit is misschien wel 1 van de beste plekjes waar je maar kunt zijn op de wereld. Voor Ierland is het heerlijk weer, we zijn bijna alleen op de wereld en we zien dit. Punt.


Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Als we onze adem weer terug hebben, wandelen we terug naar de auto en vervolgen onze weg. Verder naar boven, want anders komen we het eiland nooit rond natuurlijk.


Tja, je moet ook weer terug…

Oughterard

In Ierland moet je die weg soms delen met anderen. Andere wezens. Vandaag zijn dat koeien. En een hond. En een boer.


File…

Echt Ierland

Oh, en in Ierland regent het soms. We ontdekken dat als het begint te regenen, je 5 minuten moet rijden en dan is het weer droog. Want zoals ze hier zeggen: in Ierland heb je 4 seizoenen op 1 dag. Ons deert het niet, het hoort bij de charme van dit eiland!


Dag 4 – Zondag 2 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Kylemore Abbey
Gereisd: Oughterard naar Portrush, 388 km
Hotel: Eglinton Hotel, €93,67

Het noorden: Ierland naar Noord Ierland

Voordat we Ierland verlaten, rijden we door Connemara naar Kylemore Abbey. Dat lijkt wel een sprookjeskasteel en zo was het als ontwerp ook bedoeld. Pas later werd het een kostschool voor meisjes en nu is het open voor bezoekers. En kun je er plassen in het bijbehorende restaurant/souvenir winkel, reuze handig.


Kylemore Abbey

Onderweg

Dan wordt het tijd om Ierland te verruilen voor Noord-Ierland. Op hetzelfde eiland, maar wel een ander land: het Verenigd Koninkrijk oftewel de UK. Ze hebben er dan ook de pond in plaats van euro’s. En mijlen in plaats van kilometers. Maar geen bewaakte grenzen, dus voor je het weet, ben je er.

En voor je het weet, heb je een lekke band….. Tja, de wegen hier zijn niet supergoed en de banden van onze Opel blijkbaar ook niet. Dus moet Andy er op een parkeerplaats het thuiskomertje onder zien te krijgen.


Crap, lekke band…

… die gerepareerd wordt

Het enige dat je nodig hebt is een krik, een kruissleutel en een hoop gevloek… That’ll do the job!


Portrush

Portrush

Op het thuiskomertje bereiken we Portrush. Dat is een levendig plaatsje aan de Noord-Ierse kust. Omdat het vandaag zondag is, maken we ons morgen wel weer druk om de band.


Portrush coast

Portrush coast

In Portrush wandelt iedereen langs de haven. Of rijdt er rondjes. Eigenlijk wordt er maar wat geparadeerd. En waarom niet, het is hier mooi en gezellig! Prima plek om te stranden.


Dag 5 – Maandag 3 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Giant’s Causeway & touwbrug
Gereisd: Portrush naar Termonfeckin, 331 km
Hotel: B&B in Termonfeckin, €65,-

Noord Ierland en terug naar Ierland

Ons eerste doel van de dag is een goede band krijgen. En dat wordt nog even spannend, want het is vandaag een Bank Holiday, een nationale feestdag. En dus zijn winkels en garages dicht. Maar, wordt ons verteld, als we daar en daar naartoe rijden, komen we bij een garage. Als de eigenaar thuis is, zal hij ons helpen. En anders hebben we pech.


Giant’s Causeway

Giant’s Causeway

We hebben geluk, want hij is én thuis én wil ons helpen. Een half uur en 50 pond later kunnen we weer verder op een prima gerepareerde band. Gelukkig maar. Kunnen we mooi naar de Giant’s Causeway. Dat is een wonderbaarlijk stukje wereld met ik weet niet hoeveel kolommen van steen.


Giant’s Causeway

Giant’s Causeway

Om daar te komen nemen we voor een euro de bus naar beneden. En later ook weer omhoog. Maar eerst heeft Andy nog even geweldig veel lol, als hij me filmt terwijl ik op de rand van de stenen over zee sta uit te kijken. En niet sta op te letten…


Onderweg in Noord Ierland

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Met natte voeten (voor mij) gaan we weer verder. Naar Carrick-a-Rede. Daar verbindt een touwbrug de ene rots met de andere. Wij hebben niet de behoefte daar overheen te lopen. Dus kijken we even van een afstandje.


Bij Carrick-a-Rede

Pondje bij Pontaferry

We rijden verder langs de Noord-Ierse kust, tot we niet verder kunnen. Dat is bij Portaferry. Waarschijnlijk zo genoemd omdat je met een ferry naar de overkant kunt. En dat doen we. Normaal moet je daar voor betalen, maar we worden vergeten bij de geldcollectie-ronde. Oh, okay.


Termonfeckin Strand

Termonfeckin

Aan de overkant rijden we weer richting Dublin en komen zo in Termonfeckin. Daar vinden we een leuke B&B aan de kust en eindigen we deze dag.


Dag 6+7 – Dinsdag 4 / woensdag 5 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Dublin ontdekken
Gereisd: Met de bus
Hotel: Abbyglen Cottage, €65,-

Dublin & Ha’penny Bridge

We rijden zo langzaamaan terug richting Dublin. In Swords vinden we een geweldige B&B. Mooie ruime kamer, alles nieuw, en een hele aardige eigenaresse genaamd Bernadette. Prima voor 2 nachten; kunnen we morgen mooi naar Dublin.


Restaurant in Swords

Swords Castle

Maar eerst zijn er andere zaken. Want er is een vulkaanuitbarsting geweest op IJsland. Dat was al op 14 april. En dat is natuurlijk niet zo mooi. Het vliegverkeer had daar behoorlijk veel last van. Diverse luchtruimen in Europa werden gesloten, omdat vliegen met die as geen optie was.


Wachten op de bus

Dublin Convention Center

Waarom is dat opeens interessant voor ons? Omdat de aswolk die door die vulkaanuitbarsting ontstond, vandaag het Ierse luchtruim opnieuw bezoekt. En dus het Ierse vliegverkeer platlegt. Wij vliegen over 2 dagen terug naar huis. Of ….?


In de stad

De Guiness Fabriek

We kunnen niets anders doen dan afwachten. Dus gaan we maar gewoon verder met waar we mee bezig waren: vakantie houden! Daarom gaan we zoals gepland morgen – woensdag 5 mei – naar Dublin. Met de bus. Die stopt hier bijna voor de deur en kost maar een paar euro.


De Guiness Fabriek

De Guiness Fabriek

In Dublin nemen we de Hop On bus om de stad te bekijken. Die stopt ook bij de Guinness fabriek. En daar kun je rondkijken. Dat willen we wel. Niet dat we van Guinness houden, maar we zijn wel benieuwd naar het gebouw en hoe dat zwarte bier wordt gemaakt.


De Guiness Fabriek

Magnifiek uitzicht

Het gebouw is geweldig! Het bestaat uit verschillende verdiepingen en je leert er hoe het bier wordt gebrouwen. Op de bovenste verdieping is een café. Die verdieping is rond en geheel van glas. Zo heb je een magnifiek uitzicht over de stad.


In de stad

The Custom House

We hebben een heerlijke dag in de city. Morgen zien we wel of het onze laatste volle dag in Ierland was…


Dag 8 – Donderdag 6 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Terug naar Connemara
Gereisd: Swords naar Roundstone, 297 km
Hotel: Wits End B&B, €55,-

Snel terug naar Connemara

En jawel, zoals verwacht is onze vlucht naar Eindhoven – net als alle andere vluchten vanuit Dublin – gecanceld. Tegen beter weten in gaan we naar het vliegveld, aangezien we via internet niet echt veel wijzer worden. Bovendien moeten we vandaag eigenlijk de auto weer inleveren. Op het vliegveld bereiken we niet veel, behalve het bericht dat we via internet moeten proberen een andere vlucht te krijgen.


Locke’s Distillery, Kilbeggan

The Loft, Kilbeggan

We rijden terug naar onze B&B en gaan aan de slag. Uiteraard is de website van Ryanair overbelast, dus het valt niet mee iets te bereiken. De vlucht van morgen naar Eindhoven zit natuurlijk al vol. Op zaterdag vliegt Ryanair niet naar Eindhoven, dus is de eerste mogelijkheid om naar huis te vliegen op zondag. Het lukt ons om op die vlucht 2 stoelen te boeken.


Connemara

Roundstone en onze B&B

We zullen moeten wachten tot zondag. Dat is over 3 dagen. Dus hebben we zomaar extra dagen vakantie… Woohoo! Wij gaan mooi weer op pad! We checken uit onze B&B en bedanken Bernadette hartelijk voor alle hulp en gastvrijheid. Dan naar het vliegveld, om de huur van de auto te verlengen. Ziezo, wij kunnen weer doorgaan met genieten! En dat gaan we aan de westkant doen, waar Connemara en The Burren liggen. Want dat deel heeft deze vakantie toch wel de meeste indruk gemaakt. Prachtige ruige natuur.


Connemara

Connemara

We eindigen de dag in Roundstone. Waar we ontdekken dat we godblymefoo alwéér een lekke band hebben, @#$%*&#@. Terwijl Andy weer een band omruilt tegen een thuiskomertje, komen allerlei mensen vragen of ze kunnen helpen. Inclusief de vrouw van de slager, die door haar man gestuurd is. Maar Andy is inmiddels ervaren en weet de klus weer te klaren.


Connemara

Godblymefoo, weer een lekke band!

Voordat we morgen op pad gaan, laten we maar weer een band repareren. Deze keer in Clifden, de “hoofdstad” van Connemara. Hopelijk houden de banden het nu een beetje vol.


Dag 9 – Vrijdag 7 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: The Burren
Gereisd: Roundstone naar Doolin, 195 km
Hotel: Half Door B&B, €70,-

Toeren  over The Burren

Hebben we gisteren Connemara nogmaals bezocht, vandaag bekijken we The Burren beter. Waar op Connemara de 12 bergtoppen van The Twelve Bens het beeld domineren, is dat in The Burren het haast kale, desolate landschap.


The Burren

Doolin

Een gezellig plaatsje in The Burren is Doolin. Vanaf hier kun je de boot naar de Aran Islands nemen. Of vanaf de kust naar de Cliffs of Moher in de verte staren.


Cliffs of Moher

The Burren

Of in één van de drie beroemde pubs naar traditionele Ierse muziek luisteren. Kan allemaal.


Onze B&B in Doolin

Doolin

We vinden een superleuke B&B, the Half Door. Wit met rode kozijnen en deuren. We hebben het hele huis lekker voor onszelf, de eigenaresse komt alleen in de ochtend om een lekker Iers ontbijt voor ons te maken.


Zee = vissen

Uitkijk over Doolin & the Atlantic

’s Avonds kijken we hoe de zon onder gaat. Daarvoor zijn we een bergweggetje opgereden en vanaf de uitkijktoren kijken wij uit over zee. Live is good!


Dag 10 – Zaterdag 8 mei 2010

Weer: Prima Iers weer
Doel: Terug naar Swords
Gereisd: Doolin naar Swords, 273 km
Hotel: Abbyglen Cottage, €65,-

Toeren  over The Burren

Tja, en dan wordt het toch tijd om weer aan naar huis gaan te denken. Het luchtruim is weer open, we zouden moeten kunnen vertrekken. We rijden langzaamaan terug richting Dublin. We slapen in dezelfde B&B als een paar dagen geleden – Abbyglen Cottage in Swords.


Onderweg terug naar Swords

Malahide

Als we zijn ingecheckt hebben we nog tijd voor wat vermaak. We rijden naar Malahide. Dat ligt niet zo ver van Swords en het ligt aan zee. Het is beroemd om haar kasteel, dat inderdaad erg mooi is.


Malahide

Malahide

Verder heeft het een charmant centrum, waar de kleur blauw voor leuke accenten zorgt. Ja, it’s all in the details. We wandelen rustig rond, bewonderen de boten in de haven en genieten van het heerlijke weer.


Malahide

Malahide Castle

Ik weet niet hoor, maar volgens mij valt het wel mee met die regen in Ierland. We hebben hooguit een paar buitjes gehad, maar het regent er echt niet de hele tijd.


Vliegveld Dublin

Yeah, we made it home!

De volgende dag is het zowaar zover: we vliegen naar huis! Niet dat we daar nou heel veel zin in hebben, want we hadden het hier prima naar ons zin. Dat we hier 4 dagen vast zaten was dan ook totaal geen straf!


Epiloog

Nou, wij zijn om: wij zijn fan van Ierland hoor! Hier zouden we best kunnen wonen…. Schitterende natuur, hele aardige mensen met een goed gevoel voor humor, lekker eten en goede koffie. En niet te ver, 1,5 uur vliegen en je bent er. Ierland is zoals wij IJsland hadden verwacht. Qua natuur dan. Lekker ruig, veelal nog ongerept en authentiek. Spannende weggetjes, mooie gekleurde huizen en een hoop te ontdekken.

Zoals zal blijken, is deze vakantie het begin van vele mooie weken op dit eiland. En wie weet kunnen we er ooit langer verblijven dan een weekje op vakantie. Zeg nooit nooit…

Facts & Figures
Continent Europa
Hoofdstad Dublin
Grootte tov Nederland 1,7 x groter (69.825 km2)
Aantal inwoners 5 miljoen / 71,8 per km2
Beste reistijd Mei en september
Visum nodig? Nee
Tijdsverschil met Nederland 1 uur vroeger
Munteenheid Euro
Taal Engels

Reacties zijn gesloten.