Kerst in Istanbul, Turkije

Okee, dus we hadden een plan, namelijk kerst 2019 doorbrengen in Baku. Zodat we daarna naar Georgië en Armenië op vakantie kunnen. Andersom gaat namelijk niet, want Azerbeidzjan en Armenië hebben een grensconflict. Dat gaat om de regio Nagorno-Karabach, waar beide landen aanspraak op maken. Azerbeidzjan kan Armenië niet zo goed uitstaan en kan behoorlijk moeilijk doen als ze merken dat je in Armenië bent geweest en/of als je plannen hebt naar de betwiste regio te gaan. Armenië doet minder moeilijk. Daarom is het verstandig om eerst naar Azerbeidzjan te gaan.

En wat ga je dan zien en doen in Azerbeidzjan? Uhm, tja. Er zijn niet superveel bezienswaardigheden in dit olieland. En dat is best gek, want het is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. De paar dingen die er te beleven zijn, schijnen ook nog eens overgewaardeerd te worden. Nee, eigenlijk is er maar 1 ding leuk: hoofdstad Baku. Of Bakoe, dat mag ook. In 2019 valt kerst best leuk, middenin de week. Als je 1 dag verlof neemt, ben je meteen 5 dagen achter elkaar vrij. Ideaal om een stedentrip te maken. Naar… Ja, dat is nu een inkoppertje.

Wat dat met kerst in Istanbul te maken heeft? Nou, als je op een beetje comfortabele tijden wilt reizen, is een vlucht via Istanbul de beste optie. Er gaan namelijk geen rechtstreekse vluchten, je moet sowieso ergens overstappen. Veel vluchten gaan op onmogelijke tijden. Onze regel is dat we niet voor 10.00 uur vliegen – een enkele uitzondering daar gelaten. En liever komen we niet laat op de avond aan, want dan zit je vaak met je hotel. Je wilt liever niet om 2 uur ’s nachts inchecken. Tenminste, wij niet.

Daarom splits ik de route op, met een overstap in Istanbul. Ik koop dus 2 retourtjes Brussel – Istanbul en 2 retourtjes Istanbul – Baku. Kunnen we ook een halve dag in Istanbul rondkijken. Prima geregeld. Dacht ik… Twee dagen voor vertrek kom ik erachter dat de eerste vlucht is gewijzigd. Ik dacht dat alleen de tijden waren aangepast. Ik heb nooit gezien dat ze ook de dag hebben veranderd, naar een dag later. Nu hebben we 2 vluchten tegelijk. En dat is natuurlijk fysiek onmogelijk.

Na veel bellen en lang wachten blijkt er helaas niets anders mogelijk dan zelf een andere vlucht naar Istanbul zien te vinden. Dat lukt niet. Behalve dat de routes die ik vind enorm onhandig zijn, moeten we daar ook behoorlijk wat geld voor neertellen: dat kost ons minimaal €800,- extra. Voor een weekendje. Nee, dat gaan we niet doen. We laten daarom Baku maar zitten. Jammer van de tickets, visa en het ene hotel dat niet kosteloos geannuleerd kan worden.

Dus we gaan naar Istanbul! Dat is ook erg leuk, want Istanbul is een gave stad. Dat weten we van toen we er in 2015 waren, op weg naar Amerika. We slapen op 1e kerstdag in Brussel bij het vliegveld. Op 2e kerstdag vliegen we naar Istanbul, waar we in het oude centrum slapen. De 2 dagen daarna, vrijdag en zaterdag, hebben we alle tijd om de stad verder te verkennen. Zaterdags nemen we vroeg in de avond een taxi naar het vliegveld, waar we op het vliegveld slapen. Lekker makkelijk voor onze terugvlucht zondag.

In 2019 hadden we trouwens een visum nodig voor Turkije. Dat is in maart 2020 afgeschaft. Wij hebben ze voor deze reis nog moeten aanschaffen.

Oh ja, er was nog iets, waar ik gelukkig wèl op tijd achter kwam: het vliegveld is in april 2019 verhuisd. Het oude Atatürk vliegveld is niet meer in gebruik, er is nu een nieuw internationaal vliegveld. En dat ligt 40 kilometer verderop… Ik had een hotel naast het oude vliegveld geboekt. Zoals ik al zei, gelukkig kwam ik er op tijd achter dat het vliegtuig verplaatst is en kon ik nog hotels wisselen.

Het wordt dus niet helemaal zoals eigenlijk de bedoeling was, maar volgens mij toch ook erg gaaf. Of dat ook zo is, staat in het reisverslag!


Reacties zijn gesloten.