Lapland

Andy en ik zijn in evenveel landen geweest. We zijn alleen niet in dezélfde landen geweest… Het scheelt haast niks, maar van alle bezochte landen heb ik Zwitserland en Andy Finland. Correctie: we wáren in evenveel landen geweest en Andy hád Finland…

Op onze wensenlijst staat Scandinavië. Dat wil zeggen: Noorwegen. En Finland, want daar is Andy wel ooit – beroepsmatig – geweest, maar ik nog nooit. Denemarken en IJsland hebben we al eens samen bezocht en we hebben een bliksembezoek gebracht aan Zweden. Nu de rest nog. Dan trekt ons het noordelijke deel het meest aan: Lapland. Dat is best een eindje rijden. Kilometertje of 2500 ben je zo onderweg, alleen al om er te komen. En dan moet je ook weer terug. Je zult een aantal ferries moeten nemen, al dan niet een nachtvaart met een hut. De reis ernaartoe en ervandaan kost je ook het nodige. Bovendien: we hebben maar 2 weken.

Ze hebben in Finland ook vliegvelden en huurauto’s… Het is maar 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam, in plaats van 5 dagen rijden. Kosten vallen ook best mee, vergeleken met zelf rijden + overtochten. Dus gaan we vliegen en huren ter plekke een auto om lekker rond te kunnen reizen.

We vliegen naar en van Oulu, dat net onder de Poolcirkel ligt. De voordeligste tickets vind ik via Tripsta bij Finnair, voor €565,-. We vliegen vanaf Amsterdam en omdat we een ochtendvlucht hebben, slapen we de avond ervoor bij Alex Rooms in Zwanenburg. Daar kunnen we voor €80,- slapen en parkeren en worden we naar en van het vliegveld gereden. In Oulu huren we meteen een auto. We doen eens ruig en hebben een Skoda Octavia geboekt, 2 weken voor €645,-. Dat was namelijk niet zo heel veel duurder dan een miniatuurtje. Maar nog een hoop geld, dat wel.

Dan de reis zelf. Via de diverse reisbureaus zijn mooie rondreizen te boeken door noordelijk Scandinavië. Ik kwam er alleen achter dat we door zelf te boeken, ongeveer €1.000,- goedkoper uit zijn. Nogal de moeite, dacht ik zo! De route heb ik “geleend” van die reisbureaus en ik ben op zoek gegaan naar geschikte en betaalbare accommodatie onderweg. Want hoewel vooraf boeken niet zo ons ding is, is dat voor Lapland wel een aanrader. Toerisme is er nog niet echt superontwikkeld, hotels zijn dun gezaaid en prijzen kunnen sterk uiteen lopen. Het zal in elk geval niet de goedkoopste vakantie worden.

We gaan bewust in juni en wel om 2 redenen: muggen en licht. Finland staat natuurlijk bekend om het vele water en de daarbij behorende muggen. Daar zijn wij geen fan van. Door zo vroeg in het seizoen te gaan hopen we die te ontlopen. En licht: van begin mei tot eind juni heb je in Lapland de Midzomernacht. Dat betekent dat het niet donker wordt. Echt niet donker wordt.

Echt niet? U leest het in het reisverslag en ziet het op de foto’s!


De route:

 


Reacties zijn gesloten.