Midden Europa

Op onze “Been there”-kaart van Europa zit een gat. Ongeveer in het midden. Waar Hongarije, Slowakije en Slovenië liggen. Inderdaad, daar zijn we nog niet geweest. Wel in de Balkan-landen, rechts hiervan. En nee, deze 3 landen horen niet bij de Balkan. Hoewel je daar best over mag discussiëren. De meningen zijn er namelijk een beetje verdeeld over. Maar officieel horen ze niet bij een groepje.

Nou ja, vroeger wel. Toen hoorde Slowakije bij Tsjechië. Als in “Tsjechoslowakije”, weet u nog? En Slovenië was een deel van Hongarije. Nu zijn het 3 aparte landen, ongeveer in het midden van Europa. Vandaar: Midden Europa. Het grenst aan Kroatië. Dat is wel een Balkan-land. En daar gaan we ook naartoe. Want er staat al erg lang iets op mijn bucketlist: de Plitvice meren. Dus in de categorie “we zijn er nou toch, we komen er praktisch langs” is ook Kroatië in de route opgenomen.

Betekent dat we weer gaan rondreizen. Onze favoriete manier van reizen. We hebben deze keer relaxte vluchten. We vliegen namelijk rechtstreeks, van Düsseldorf naar Boedapest. Met Eurowings, waarmee we ook al eens naar Berlijn vlogen. Voor 2 tickets betalen we €296,- inclusief bagage. Oh, en een snack en drinken, zie ik. De auto huur ik as usual Auto Europe. Ik vraag vooraf toestemming om naar de andere landen te mogen rijden. Dat mag, tegen een fee van €63,50 totaal, voor de benodigde papieren. Dat is de schriftelijke toestemming van de verhuurder + de groene kaart. Voor de auto zelf betalen we €200,- aan huur. In alle landen behalve Kroatië hebben we ook een tolvignet nodig. Hoe we daaraan komen, informeren we wel bij het ophalen van de auto.

Nu de route verder uitstippelen. Daarbij blijkt maar weer dat het goed is dat ik me altijd inlees en voorbereid. Zo weet ik dat in Boedapest de Hop On-bus het handigste is, omdat de metro niet in beide delen van de stad komt. En vooraf online bestellen bespaart ook nog eens 6 piek. Kunnen we mooi een ijsje voor kopen. Of zo. Door de voorbereiding weet ik ook dat je kaartjes voor de Plitvice meren vooraf online moet kopen, omdat ze maar een x-aantal kaarten per dag verstrekken. Kijk, waren we op de bonnefooi gegaan, hadden we waarschijnlijk voor een gesloten loket gestaan.

Ik hoor over vooral Slovenië hele goede verhalen en volgens mij zijn de steden die we gaan bezoeken erg leuk. Of dat zo is leest u in het reisverslag!


Reacties zijn gesloten.