De bovenkant van Afrika en de onderkant van Azië vormen samen het Midden-Oosten. Zo ongeveer. Welke landen tot het Midden-Oosten behoren is namelijk niet echt bepaald. Over het algemeen zijn het wel de landen in deze regio, die dezelfde taal en religie delen: de Arabische taal en het islamitische geloof. Zo ongeveer. Het is in elk geval onze bestemming in oktober 2022. Dat wil zeggen, vijf landen die in het Midden-Oosten liggen: Egypte, Libanon, Jordanië, Palestina en Israël.
In deze landen liggen een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Of wereldwonderen. Petra in Jordanië is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Van de oorspronkelijke lijst met zeven wereldwonderen is er namelijk maar eentje bewaard gebleven, waardoor er behoefte ontstond aan een nieuwe lijst. Daarom werd een verkiezing gehouden. Tweehonderd bestaande monumenten werden uitgekozen en een jaar lang kon iedereen die dat wilde, stemmen. Zo ontstond in 2007 een nieuwe lijst met zeven wereldwonderen.
Die ene van de oude lijst, die bewaard is gebleven, is de Pyramide van Cheops, in Egypte. Samen met de Sfinx van Gizeh is dat wel een bucketlist-item. Net zoals Petra natuurlijk. En de Dode Zee. Die staat niet op een lijst, maar is wel heel bijzonder. De Dode Zee ligt op de grens van Israël, Palestina en Jordanië. Zo begint er al langzaam een reisroute te ontstaan… Israël en Palestina delen de stad Jeruzalem als hoofdstad. Niet vrijwillig, overigens; ze claimen beiden deze stad. Maar dat is een ander conflict en eentje die onoplosbaar lijkt, helaas.
Anyhow, als we toch in de buurt zijn, willen we best graag Jeruzalem bekijken. Want los van het conflict is het een stad met een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. De bekendste is waarschijnlijk de Klaagmuur of Westmuur. Jeruzalem gaat dus ook op de lijst. Net als Palestina. Dat bestaat uit 2 delen: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Vanwege het conflict met Israël is de Gazastrook niet veilig voor toeristen. Of voor de inwoners, wat dat betreft. De Westelijke Jordaanoever is dat (meestal) wel.
Het tegenovergestelde van Jeruzalem en alle bijzondere Bijbelse plaatsen in Israël is Tel Aviv. Niet dat daar nooit iets aan de hand is, conflict-wijze. Nee, het is zo anders dan Jeruzalem omdat het een moderne, multiculturele stad is, waar veel tolerantie heerst. Zo heb je er het grootste Gay Pride festival. Je vindt hier veel hightechbedrijven en je ziet meer wolkenkrabbers dan historische gebouwen. Het ligt aan zee, waardoor er een strandcultuur heerst. En door de vele hostels verwacht ik meer een laidback partytown.
Goed, zo hebben we Jordanië, Egypte, Israël en Palestina op onze lijst staan. Dan ligt daar nog een land waar ik nieuwsgierig naar ben: Libanon. Dat is niet altijd een stabiel land en er zijn geen wereldwonderen of hele spectaculaire bezienswaardigheden. Libanon heeft ook nog eens doorlopend ruzie met Israël. Ben je eerst in Israël geweest, kom je er waarschijnlijk in Libanon niet in. Andersom is dat minder een probleem. Hopen we tenminste. Nou ja, daar gaan we achter komen, want we gaan dus ook naar Libanon. Gewoon omdat dat kan.
De route is dan: Egypte – Libanon – Jordanië – Palestina – Israël. We beginnen in Caïro, Egypte, bij de Pyramides. Dan vliegen we naar Beirut, Libanon. We bekijken deze hoofdstad en gaan dan nog een dag met een chauffeur op pad om het land te bekijken. Van Beirut vliegen we naar Jordanië. Daar huren we een auto, waarmee we naar Petra rijden. Op de terugweg gaan we dobberen in de Dode Zee. Dan leveren we de huurauto weer in en gaan met een taxi naar de Jordaans – Palestijnse grens. We slapen in Jeruzalem, dat we natuurlijk gaan bekijken. We maken een excursie door Palestina en huren dan een auto, waarmee we naar Tel Aviv rijden. Vanuit Tel Aviv gaan we een dagje toeren, om meer van Israël te zien. En dan zijn twee weken zo gevuld!
Dan is er nog wat verdere voorbereiding nodig, bijvoorbeeld voor visums. Daar lees je alles over op de voorbereidingspagina. En hoe de reis is verlopen, staat natuurlijk in het reisverslag en zie je op de foto’s!