Moldavië

We gaan een weekend naar Moldavië. Als we dat aan mensen vertellen, is de meest gestelde vraag: “Waarom?”. Nou, omdat we daar in 2016 niet naartoe mochten.

Op onze rondreis door Roemenië en Bulgarije wilden we ook door Moldavië. We kwamen er immers langs. Dus dat had ik netjes vooraf opgegeven aan de verhuurmaatschappij. Toen we onze auto ophaalden bij de verhuurder in Boekarest, was daar niets van bekend. We kregen geen verzekering + groene kaart voor Moldavië mee. Er zat niets anders op dan het uit onze reisplannen schrappen. Want aan de grens wordt er naar die papieren gevraagd, dus wilden we het niet riskeren. We zeiden tegen elkaar dat we er dan wel een keer naartoe vliegen. En dat is nu!

Ik verwacht niet dat dit de meest spectaculaire vakantie ooit gaat worden. Moldavië is het minst bezochte land in Europa. Het heeft geen bekende toeristische attracties. Wel veel wijn. Als je daar van houdt, kun je hier je hart ophalen. En 1 van de vele wijnkelders bezoeken. Dat het tussen Oekraïne en Roemenië geperst ligt, helpt ook niet echt. Of dat het het armste land in Europa is. We verwachten dan ook geen overdadige luxe.

Hoofdstad Chisinau is waarschijnlijk wel aardig. Dat gaan we op de 1e volle dag bekijken. De 2e volle dag gaan we naar Transnistrië – gezondheid. Dat is een niet-bestaand land binnen Moldavië. Het is waarschijnlijk het laatste communistische bolwerk in Europa. Het heeft zichzelf onafhankelijk verklaard, maar helaas erkent niemand dat. Toch hebben ze een president, eigen muntsoort en landsgrenzen. Waar je geen stempel in je paspoort krijgt, want het is geen land. Je hebt ook … geen visum nodig, want geen land. Je moet wel door de douane, waar je wordt geregistreerd. En waar wordt genoteerd hoe lang je denkt te blijven. Ze hebben ook een eigen postzegel. Waar je niets aan hebt als je een kaartje naar huis wilt sturen, want: geen land, dus geen geldige postzegel. Ik verwacht veel boos kijkende mannen in uniform, met Kalasjnikovs.

Er gaan niet mega veel vluchten naar Chisinau. In de categorie betaalbare vluchten kunnen we kiezen tussen Austrian uit, oh verrassing, Oostenrijk of Tarom uit Roemenië. We kiezen Austrian, want die hoort bij de Star Alliance, waar wij airmiles sparen. Kost €480,- voor 2 tickets. Inderdaad, da’s best veel voor een weekendje. Gelukkig is de rest erg goedkoop. Hotel, eten, vervoer kost allemaal niet zoveel in Moldavië.

Of we mannen met Kalasjnikovs gaan zien en hoe het verder heeft uitgepakt, leest u in het reisverslag. Of ziet u op de foto’s.


Reacties zijn gesloten.