Polen en Praag dag tot dag


Dag 1 – Zaterdag 14 augustus 2021

Weer: Warm, 30c maar liefst
Doel: Aankomen in Dresden
Gereisd: Kaatsheuvel – Dresden, 741 km
Hotel: B&B Hotel Dresden, €63,50

Kaatsheuvel naar Dresden

We hebben afgesproken om 9 uur te vertrekken. Dus om half 10 rijden we weg. Vandaag is een reisdag, met als we zin en tijd hebben alleen aan het eind een verzetje. We gaan bij Venlo de grens over en rijden dan dwars door Duitsland. Met een omleiding bij Duisburg, want: baustelle. Duitsland zou Duitsland niet zijn zonder die eeuwige baustellen, de wegwerkzaamheden. Na al die jaren van aan de weg timmeren zou je verwachten dat er hele stukken snelweg picobello bijliggen. Nou, niet op die stukken waar wij rijden. Zo best is de weg niet.


Onderweg door Duitsland

Onderweg door Duitsland

En ze kunnen geen keuze maken in snelheid. Het is continue wisselen tussen 120, 100, 80 en weer terug. Doe toch gewoon één snelheid! Natuurlijk zijn er ook flinke stukken waar je zelf mag weten hoe hard  je wilt. Dat is leuk, behalve dat die wegen niet van super strak asfalt zijn. Maakt best wat herrie onder je banden. Anyhow, we tuffen rustig door heel half Duitsland. Andy de ene keer, ik de andere. We stoppen een keer om onze meegebrachte broodjes als ontbijt te eten. En om te plassen en vooruit, meteen een ijsje te nemen.


Onderweg door Duitsland

Onderweg door Duitsland

Als we weer verder rijden, schiet ik in de paniek: mijn telefoon! Die had ik meegenomen naar binnen, want die wil je niet pontificaal in de auto laten liggen. Bij het plassen had ik ‘m ergens opgelegd, want ja, moest mijn handen vrij hebben. Ik zei steeds in mezelf: “niet vergeten, niet vergeten”. Wat vergeet Jans? Inderdaad. We waren nog niet het terrein af, dus meteen omgedraaid en ik naar binnen gehold. Wat denk je? Er was een eerlijk iemand na mij in die wc, want die had netjes mijn telefoon afgegeven bij de kassa. Ik kan u verzekeren: ik was enorm opgelucht! In tegenstelling tot Andy, die was vooral verbaasd hoe ik dat nou weer voor elkaar had gekregen. Ik geloof dat hij me ongelofelijk vindt…


Kasteel Albrechtsburg

Meissen

Na een kilometertje of 700 te hebben gereden, moeten we tanken. Dat is hier gelukkig een stuk prettiger dan bij ons. We betalen €1,53 per liter benzine. In Nederland is dat momenteel €1,79. Scheelt een behoorlijke slok op een borrel. In de buurt van Dresden blijkt dat we tijd en zin hebben in een verzetje. Komt mooi uit, want daar zijn twee prachtige kastelen: kasteel Albrechtsburg in Miessen en slot Moritzburg in de gelijknamige plaats. In Duitsland stikt het sowieso van de mooie kastelen. Ik ben dol op kastelen. Iets met kleine meisjes en sprookjes over prinsessen.


Schloss Moritzburg

Schloss Moritzburg

Kasteel Albrechtsburg is gigantisch en beslaat zo te zien het hart van de plaats Miessen. Er zijn allemaal smalle straatjes en steegjes rondom het kasteel. Dat je overigens het beste van een afstandje bewondert. Dus zoeken we de overkant van de rivier. Inderdaad, vanaf hier een uitstekend zicht. Omdat we nou ook weer niet alle tijd van de wereld hebben, rijden we verder naar kasteel #2, slot Moritzburg. Het ligt middenin een meertje en het weerspiegelt schitterend in het water. Mooi hoor.


Schloss Moritzburg

Schloss Moritzburg

Zo, nu naar Dresden en naar ons hotel, het is inmiddels half 7 geworden. We slapen in het B&B Hotel Dresden. Dat heeft een eigen parkeerplaats, maar die is vol. Geen probleem, aan de overkant is een parkeergarage. Daar kunnen  we voor 12 euro per dag de auto kwijt, 4 euro meer dan bij het hotel zelf. We checken in en dan blijkt dat ik een vergissing heb gemaakt met de kamer. Ik boek normaal altijd twin bedden – het geheim van onze inmiddels 29-jarige relatie. Nu heb ik per ongeluk een tweepersoonsbed geboekt. Hmm. Helaas zijn er geen andere kamers vrij. Nu slapen we hier 2 nachten, we kunnen morgen wel een andere kamer krijgen. Dat moeten we morgenochtend even regelen. Okay, doen we.

Dresden
Yenidze en kleurig spoor

Kleurig spoor in Dresden

Nu gaan we nog even de stad in, kijken of we ergens iets te eten kunnen vinden. We zien een tentje waar ze döner verkopen. Precies waar we zin in hebben. We kunnen de lekkere broodjes buiten op het terrasje opeten. Helemaal prima. Na het eten lopen we naar de Yenidze. Dat ziet eruit als een moskee maar was vroeger toch echt een sigarettenfabriek. Nu is het een kantoorpand met in de koepel een restaurant. Die koepel wordt ’s avonds verlicht, zodat hij mooi afsteekt tegen de donkere lucht. Doe er nog een halve maan naast en het plaatje is compleet.

Dresden
Uitzicht op de oude stad
Dresden
Uitzicht op de oude stad

De Yenidze staat vlakbij het water en we besluiten daar even te kijken. Onder de Mariabrug door heb je een geweldig uitzicht op het oude centrum van Dresden. Dat gaan we morgen uitgebreid bekijken. Nu gaan we terug naar ons hotel. Onderweg rusten we eventjes op een bankje. Dat blijkt behalve bank ook een Hollands buffet te zijn: ik ben op dat plekje maar liefst 8 keer gestoken! En flink ook, het zijn flinke muggenbulten. En Andy? Die heeft er 0. Gelukkig heb ik een goed zalfje bij me, dat de jeuk nagenoeg eruit haalt. Mijn tip is dan ook: smeer een beetje zalf met corticosteroïden op je jeukbult, dat helpt echt!


Dag 2 – Zondag 15 augustus 2021

Weer: Warm, 30c maar liefst
Doel: Dresden & Bastei
Gereisd: Dresden – Bastei, 75 km
Hotel: Ramada, €112,88

Dresden Oude stad

We hadden bij dit hotel geen ontbijt bijgeboekt. En dat is ook maar goed, want er staat een behoorlijke rij voor het buffet. Laat maar, wij zoeken in de stad wel iets te eten. Maar eerst een andere kamer regelen, want we hebben inderdaad niet zo goed geslapen vannacht. Draait de een zich om, geniet de ander daar automatisch van mee. Nee, dat is niks. We kunnen een andere kamer krijgen, die is na 12 uur beschikbaar. Kunnen we dan onze koffers ergens laten? Want we gaan de stad in. Ja hoor, die kunnen we laten staan. Prima. En is er toevallig parkeerplek? Ook al. Kijk, scheelt toch weer 4 piek als we bij het hotel parkeren.

Dresden
Yenidze

Dresden Oude stad

Als we klaar zijn om te gaan, zetten we eerst de auto op de parkeerplaats van het hotel. Dan gaan we de stad in. We lopen over de Marienbrücke naar de andere kant van de Elbe. Zo hebben we weer een mooi uitzicht op de stad, nu bij daglicht. We lopen langs het water naar de Augustusbrücke, de oudste brug van Dresden. Die zijn ze aan het verbouwen. Daardoor is de trap om op de brug te komen, aan deze kant afgesloten. We hebben weinig zin in omlopen en met een beetje lenigheid kunnen we toch omhoog: het hekje over en dan staan we op de brug. Net zo makkelijk.


Palaissommer
Dresden
Semperoper

We lopen de brug over en komen op het Theaterplatz. Daar zien we een terras bij een restaurant. We moeten nog steeds ontbijten, dus we kiezen een vrij tafeltje. Andy neemt een soort crêpes met kalfsragout, ik blijk een omelet met zalm en aardappeltjes te hebben besteld. Andy vindt die van hem niets aan, dus ruilen we. Na dit erg late ontbijt bekijken we de omgeving. Op en om het Theaterplatz staan prachtige gebouwen. Blikvanger is de Semperoper, het staatsopera gebouw. Dresden Castle staat een beetje verdekt opgesteld, achter de kathedraal en naast de Fürstenzug.

Het laatste is een prachtig gedecoreerde muur. Fürstenzug betekent “optocht der vorsten”. Dat waren er nogal wat, vandaar dat de muurdecoratie 102 meter lang is geworden. Er zitten minstens 25.000 beschilderde tegeltjes op de zijkant van de voormalige kasteelstallen. Daarmee is het het langste porseleinen kunstwerk ter wereld. Je vindt dit kunstwerk aan de Augustusstrasse. Inderdaad, tegenover de brug. Aan het einde van die straat zie je de schattige Frauenkirche. Wij lopen terug, langs de koninklijke stallen naar de Zwinger.

Dresden
Stallhof
Dresden
Fürstenzug

Dit prachtige paleizencomplex is de beroemdste attractie van Dresden. Zwinger is een gigantisch… ja, fort, zou je het kunnen noemen. Loop je door een van de indrukwekkende toegangspoorten, kom je op een grote binnenplaats. Daar vind je kunstige grasvelden en mooie waterpartijen. En een baustelle, want een deel van het complex staat in de steigers. Duitsers, he. Wel fijn dat ze in Oost-Duitsland nu ook hun erfgoed beschermen. Jammer dat dat nu moet… We zagen al eerder dat in dit deel van Duitsland de mooiste gebouwen staan, maar slecht onderhouden. Dat is natuurlijk jammer. Hopelijk volgt er nu een periode van erfgoedbehoud.

Wij lopen ondertussen om de Zwinger heen, terug naar ons hotel. We hebben een behoorlijke wandeling gemaakt, zo op deze eerste vakantiedag na 1,5 jaar. Het is ook vandaag weer erg warm, weer 30 graden. We willen daarom een beetje opfrissen en dan nog wat met de auto toeren. Bij ons hotel vraag ik naar de nieuwe kamer. Ja, die is er niet. Huh? Ja, dan hadden we hier om 12 uur moeten zijn, want dat is de uitchecktijd. We hebben toch duidelijk gezegd dat we een andere kamer wilden? Waarom was die dan niet voor ons gereserveerd?


Zwinger

Zwinger

Omdat we onze koffers in de kamer hadden gelaten. Dat moest toch? Nee, we hadden hier om 12 uur moeten zijn. Maar we gingen de stad in. Ja. Nou, nu is er geen andere kamer. Potverdorie, wat vervelend. De kamer was toch al niet heel fijn, best krapjes en de airco kon niet lager dan 20. Weet je wat? We willen deze 2e nacht annuleren! Dat kan gelukkig. Ik boek snel een ander hotel in Dresden en we gaan op pad. Dat andere hotel is de Ramada. Die ziet er een stuk sjieker uit en de kamer is heel wat ruimer. En, belangrijker: 2 bedden. Mooi.


Zwinger
Dresden
Zwinger

Als we zijn opgefrist, gaan we nog even op pad. Voor morgen staat een bezoek aan de Bastei op het programma. Eigenlijk hebben we daar nu nog wel zin in en tijd voor. Het is iets meer dan een half uur rijden en het is 24 uur per dag “open”. Kan nog prima. We parkeren voor €5,- per 3 uur de auto en wandelen naar het Berghotel Bastei. Vanaf daar kun je de bijzondere rotsen bewonderen. Rotsen ja, want de Bastei is een rotsformatie. Dit gebied noemen ze Saksisch Zwitserland, of in goed Duits: Sächsische Schweiz. Het loopt helemaal door tot Tsjechië.

Dresden
Zwinger

Er is ook modern Dresden

Maar de Bastei. Dat is een verzameling gekke, zandstenen rotsen, die parmantig omhoog steken. Het lijkt wel op de Externsteine in het Teutoburgerwald. En op een miniatuurversie van de karstbergen in China en Vietnam. Maar goed, de Bastei. Daar loopt een brug overheen, de Basteibrücke. Of eigenlijk zijn er wel meer, zodat je van de ene rots naar de andere kunt wandelen. Daar kom je dan weer uitkijkplatforms tegen, vanaf waar je een fenomenaal uitzicht hebt. Om bij de brug te komen, loop je voorbij het hotel en de souvenirwinkeltjes het pad naar beneden.

Het is wel een beetje druk op de brug, er scharrelen toch best wel wat mensen rond. Als je over de brug bent, kun je dus nog veel verder wandelen, naar andere uitzichtpunten op de gekke rotsen. Dat geloof ik wel. Ik ga terug naar Andy, die ik ergens op een bankje had achtergelaten. Dat is een aardige wandeling, want de brug ligt een stuk lager en als je naar beneden bent gegaan, moet je daarna weer omhoog. Wet van Bartje. Enigszins buiten adem kom ik bij Andy aan. Eerst maar een groot glas koud drinken. Dan nog een softijsje na.

We wandelen terug naar de auto en rijden dan ook terug naar het hotel. We hebben geen zin om nog ergens uit eten te gaan. Nee, ook niet in het hotel zelf, dat ook een restaurant heeft. Op de heenweg zagen we een Domino’s…. We bestellen pizza en dat wordt tot aan de kamer bezorgd. Mooi, kunnen we lekker douchen, pizza eten, relaxen en dan hopelijk lekker slapen.


Dag 3 – Maandag 16 augustus 2021

Weer: 28c en onderweg een bui
Doel: Bautzen, Jezus & Poznan
Gereisd: Dresden – Poznan, 422 km
Hotel: Hampton by Hilton, €69,34

Van Dresden naar Poznan

We beginnen de dag met een ontbijt in het hotel. Dat is prima. Er is ruime keuze en er zijn voldoende vrije tafeltjes om aan te zitten. Om 10 uur zitten we in de auto, op weg naar Polen. Gelukkig komen we eerst nog even in een stau vanwege een baustelle. Goed voor je dagelijkse portie oponthoud. Maar dan kunnen we de snelweg naar Bautzen nemen. Dat is een fotogeniek plaatsje, waar we langskomen op de route.


Bautzen, Duitsland

Bautzen, Duitsland

Het hart van de plaats is echt postcard-material. Het beste zicht daarop heb je vanaf de Friedensbrücke. Daar kun je alleen niet parkeren. We rijden een blokje om en denken dan een goed uitzichtpunt te hebben gevonden Even voorbij de bosjes en dan zie je… nog net niets. Dus rijden we toch weer even naar de brug. Daar spring ik uit de auto om foto’s van het prachtige plaatsje te maken. Dan zoek ik Andy, die een stukje verderop geparkeerd staat.


Bautzen, Duitsland

Bautzen, Duitsland

Zo, nu kunnen we naar Polen. Daar merk je vrij weinig van, dat je Polen binnenrijdt. Net als in de rest van (West) Europa zijn de grenzen hier open. Het zou wel kunnen dat je bij een steekproef wordt aangehouden: controle op corona. Wij hebben de app als bewijs dat we volledig zijn gevaccineerd. We hebben ook het document van de RIVM meegenomen, als prikbewijzen. Maar niemand die ons stopt en ernaar vraagt.


Onderweg in Polen

Onderweg in Polen

Goed, we zijn op weg naar een merkwaardige bezienswaardigheid. We hebben Google gevraagd ons daar naartoe te loodsen. Dat doet ze via een merkwaardige route. Het lijkt tenminste op behoorlijk binnendoor, in plaats van een gewone autoweg. Laten we er maar vanuit gaan dat er ergens anders oponthoud was en dit de beste route is.


Wat ruist daar…

Pomnik Chrystusa Króla

Uiteindelijk komen we bij onze bestemming: Pomnik Chrystusa Króla in Świebodzin. Dat is het een na hoogste Christusbeeld ter wereld. Tot 2010 was het zelfs het hoogste. Maar toen moesten die rotzakken in Lima (Peru) zo nodig een hogere bouwen. Het scheelt maar een metertje, maar toch. Deze hier is 33 meter hoog en het heeft 5 jaar geduurd voor het werd opgeleverd. Geen idee wat het doel ervan is.

Of nou ja, Polen is natuurlijk enorm Rooms-Katholiek. Polen leverde de eerste niet-Italiaanse paus: Johannes Paulus II. Dan verwacht je wel iets roomserigs te zien. Een heel groot Jezusbeeld dus. Het is echt idioot groot en lijkt voor ons volkomen misplaatst. En  daarom vind ik het fantastisch. Net als dat idiote Boeddhabeeld dat we in Thailand zagen. Waar je in kon, met een lift omhoog voor het uitzicht. Nu dus een Jezusbeeld in Polen.

Als er wat foto’s zijn gemaakt, gaan we verder, naar onze eindbestemming van vandaag. Dat is Poznan, waar we midden in het centrum een hotel hebben. Beetje jammer dat de hele straat is opgebroken. Gelukkig kunnen we er wel voor de deur komen, om in te checken en onze bagage af te gooien. Dan rijden we nog een rondje, om een klein stukje terug van ons hotel te parkeren bij Galeria MM.


Poznan Stary Rynek

Poznan Stary Rynek

Dat is een winkelcentrum met een grote parkeergarage, waar we voor 60 zloty (ongeveer 13 euro) per dag kunnen staan. Dat is iets goedkoper dan de parkeergarage van het hotel. Die laatste heeft een parkeerlift, die vrij krap schijnt te zijn. Daar moet je dan je sleutels voor afgeven en als je weg wilt, wachten tot iemand je auto haalt. Daar hebben we geen zin in. Dit is net zo makkelijk en maar 130 meter lopen.

Zo, we gaan even bijkomen op de kamer en dan naar de oude stad. Want die is mooi! De Oude markt, of Stary Rynek, bestaat uit allemaal gekleurde panden, de ene nog mooier dan de andere. Het zijn eigenlijk replica’s van de oorspronkelijke gebouwen uit de 13e eeuw. Maar ja, oorlog. Gelukkig hebben ze de oude gebouwen heel nauwkeurig nagemaakt. Ongeveer in het midden staat het schitterende stadhuis.

Aan de randen om het plein zijn terrassen en we kiezen er eentje uit om te gaan eten. We kiezen spare ribs en die smaken prima. Met drinken erbij zijn we 128 zloty kwijt, we betalen 150. We lopen nog een rondje om het plein en wandelen dan naar het koninklijk kasteel. Dat is een erg lelijk gebouw. Maar goed dat ze het achter het schitterende centrum hebben gezet, want het valt behoorlijk uit de toon.

We lopen snel weer terug naar de markt en dan langzaam terug richting hotel. Vlakbij hangt een groepje Polen op bankjes rond een boom. Ze zijn behoorlijk onder invloed. Dat pikt de Poolse politie niet, die komt het groepje wegsturen. De dame die niet meewerkt, wordt zelfs in de boeien geslagen en afgevoerd. Na dit verzetje lopen we verder naar het hotel. Onderweg komen we langs een soort supermarktje, waar we drinken inslaan. Terug in het hotel gaan we lekker douchen, relaxen en dan slapen.


Dag 4 – Dinsdag 17 augustus 2021

Weer: 24c en soms een bui
Doel: Bautzen, Jezus & Poznan
Gereisd: Poznan – Torun, 189 km
Hotel: Hotel Spichrz, €75,85

Van naar Poznan naar Torun

We beginnen de dag weer met een ontbijt in het hotel. Die is helemaal prima, met allemaal lekkere en bijzondere dingetjes. Als we vol zitten, gaan we inpakken, uitchecken en onze bagage tijdelijk bij de receptie stallen. Gaan wij even de auto halen. Zoals we al vermoedden, is de uitgang ergens anders dan de ingang. Doordat de halve stad open ligt, moeten we een rondje rijden voor we weer voor de deur van ons hotel staan. We halen de bagage op, laden in en gaan op pad.


Imperial Castle Poznan

Tegenover het kasteel

Naar het Imperial Castle, hier in Poznan. Dat ligt net te ver weg om te lopen, dus rijden we er even langs. Dit keizerlijk paleis werd in opdracht van keizer Wilhelm II gebouwd. Inderdaad, de keizer van Duitsland. Want Poznan hoorde niet altijd bij Polen. Tot 1919 was het een Duitse stad in de staat Pruisen en luisterde het naar de naam Posen. Tegenwoordig is het een cultureel centrum, in een indrukwekkend groot gebouw.

We rijden naar het volgende en laatste stopje hier in de stad. Dat is bij de Sint Petrus en Paulus Basiliek. Die is erg mooi, hij staat flink te glimmen in de zon. Tegenover de basiliek is een voetgangersbrug, de Most Jordana w Poznaniu, oftewel de Bisschop Jordan Brug. Die is van mooi rood staal gemaakt. Aan de reling hangen de tegenwoordig geijkte hangslotjes. Vanaf de brug heb je een uitstekend zicht op de basiliek.


Basiliek Poznan

Mural Srodka

Aan de andere kant van de brug en aan het einde van het straatje is een prachtig beschilderde gevel: de Mural Srodka. Vanuit de juiste hoek is het een indrukwekkende 3D-tekening. We hebben alleen niet heel veel tijd om de juiste hoek te vinden, want er breekt net een hoosbui los. We schuilen onder een afdakje. Gelukkig duurt de bui niet heel lang en als het bijna droog is, gaan we snel terug naar de auto.


Brug en basiliek

Bisschop Jordan brug

Tijd om naar onze volgende bestemming te rijden. Dat is het centrum van Gniezno. Daar is ook een mooie basiliek. Niet dat ik nou opeens zo van de kerken ben, maar het zijn vaak mooie gebouwen. In Gniezno is het druk en er zijn alleen maar betaalde parkeerplaatsen. Als er al plaats is. Wij hebben geen cash geld, waardoor een aantal parkeeropties al afvallen. Eigenlijk wilde ik alleen een foto van die basiliek maken en misschien een hapje eten. Nou is het nog een beetje vroeg voor de lunch en omdat we geen goede parkeerplek vinden, rijden we maar weer verder.


Basiliek in Gniezno

In Gniezno

Naar Bydgoszcz. Nee, ik weet ook niet hoe je dat uitspreekt. Ik weet wel dat ze er een bezienswaardigheid over het water hebben. Vlakbij het centrum en dat water is een parkeergarage, waar we de auto kwijt kunnen. We wandelen naar de markt. Niet zo mooi als die in Poznan, maar wel aardig. Het ruikt er lekker naar eten en we ploffen bij een overdekt terras neer. Overdekt, want het waait best een beetje en het is afgekoeld naar iets van 21 graden. Heel wat anders dan de 30+ graden van het afgelopen weekend!


Man crossing the river

Man crossing the river

Andy bestelt steak tartare, ik neem dumplings met vlees. Dat is een specialiteit in Polen, wat daar pierogi heet. Smaakt prima, kost 120 zloty bij elkaar, ongeveer 25 euro. Na deze lunch wandelen we rustig over de markt en naar het water. Daar hangt een bijzonder beeld boven: een mannetje, dat op een touw balanceert met een evenwichtsstok. Of zoiets. Het ziet er in elk geval mooi uit, vooral met die prachtige gebouwen langs het water.


Torun

Torun

Als we zijn uitgekeken, wandelen we terug naar de auto. Voor 2 euro mogen we hem weer meenemen. Nu zetten we koers naar onze eindbestemming: het middeleeuwse plaatsje Torun. De ommuurde binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht, zoals we al snel zien. Nicolas Copernicus is hier geboren. U weet wel, de wiskundige en astronoom, die stelde dat de zon en niet de aarde het centrum van het heelal is. Hier komt ook het gingerbread vandaan, in het Pools “pierniki”.

Ons hotel ligt net binnen de stadspoorten. Het heeft een eigen parkeerplaats, waar we helaas niet voor konden reserveren. Maar gelukkig is er nog plaats. Onze kamer bevindt zich in het mooie bijgebouw en is heerlijk ruim. Als we zijn geïnstalleerd, gaan we Torun bekijken. Het is er gezellig druk. Je zou niet denken dat er zoiets als corona heerst in de wereld. Hier merk je er in elk geval weinig van. Alleen in winkels dragen mensen mondkapjes.

Er is trouwens wel verdacht veel jeugd op pad. En dat op een doordeweekse dinsdag. Later leren we dat Torun ook een heuse studentenstad is. Vandaar. Wij bekijken het beeld van Nicolas Copernicus en de mooie gebouwen in de stad. Dan wandelen we terug naar het steakhouse bij ons in de straat. Daar nemen we…. Hamburgers. Ik ben niet zo van de steak en die Andy wilde, is er niet. Hamburgers it is. Prima keuze, het is erg lekker en met friet erbij zitten we meer dan vol.

Na het eten wandelen we nog een keer door het centrum, op zoek naar een ijsje als toetje. Blijkbaar zijn Polen enorme zoetekauwen, want het stikt er van de snoepwinkels en lodywinkels; lody is het Poolse woord voor (Italiaans) ijs. We nemen allebei nog een lekker ijsje na. Dan wandelen we terug naar ons hotel. Het is namelijk behoorlijk afgekoeld en we hebben geen jas meegenomen…


Dag 5 – Woensdag 18 augustus 2021

Weer: Half bewolkt en 20c
Doel: Gdansk bekijken
Gereisd: Torun – Gdansk, 168 km
Hotel: Six Suites, €70,40

Van Torun naar Gdansk

Vandaag hebben we een korte reisdag, zodat we op tijd aankomen in Gdansk en daar uitgebreid kunnen rondkijken. Maar we beginnen natuurlijk met ontbijt. Dat is in het restaurant aan de overkant. Het ontbijt is enorm uitgebreid, met allerlei bijzondere bereide gerechten en lekkere dingetjes. Zelden zo’n uitgebreid ontbijtbuffet gezien! Na het ontbijt ga ik nog even foto’s nemen van de vesting waarbinnen we zitten. Want er zijn mooie poorten en muren te bewonderen.


Communistisch tintje in Gdansk

We zijn er bijna

Dan pakken we in, checken uit en rijden naar Gdansk. Daar is weinig spannends aan. Tot nu toe kan het Poolse landschap ons nog niet zo bekoren. Het is net als in de Baltische staten, met vooral landbouw om ons heen. We zien velden vol met strobalen of met mais. Dan moet er ook ergens vee zijn, voor wie al dat eten is bestemd. Dat hebben we alleen nog niet gezien. Na een stukje binnenweg komen we op de tolweg A1 en die volgen we tot Gdansk. Aan het begin van de tolweg moeten we een kaartje trekken, aan het einde betalen we €6,25 aan tol. Dat kan gewoon met een creditcard.

We hebben namelijk nog steeds geen Pools geld gepind. We zijn eigenlijk van plan om te kijken hoe ver we komen zonder cash geld. Je kan net als bij ons zo’n beetje overal met een pas betalen. Wel zo makkelijk. Om even na 12 uur komen we in Gdansk aan. Daar is het een beetje druk. Het centrum is afgesloten voor auto’s, maar wij mogen doorrijden, omdat we op weg zijn naar ons hotel. Dat is een appartementencomplex en ligt in hartje centrum. Ik bel naar het contactnummer om te melden dat we er zijn. Ik krijg meteen de toegangscodes toe gemaild. Het eerste is van de voordeur, het tweede van onze kamer.

Die is op de tweede verdieping. Er gaat een best steile trap omhoog. Nee, er is geen lift… Crap. Ik vertel Andy nog niets, maar laat hem in de auto wachten, aangezien we daar niet echt mogen staan. Hijs ik even alle bagage omhoog. Als dat is gelukt, gaan we een parkeerplek zoeken. Want omdat we middenin het centrum slapen, is er geen parkeerplaats aanwezig. Om de hoek is wel een parkeerplaats. Die is vol. Ik praat even met de Nederlanders die net zijn aangekomen. Die zijn hier al wat langer, ze vertellen dat er verderop ook een grote parkeerplaats is. Maar: grote kans dat die ook vol is.

Hmm, dan zullen we wat rondjes moeten rijden, ben ik bang. Terwijl we dat staan te bedenken, rijdt er net iemand weg. Mooi, dat plekje is van ons! Voor vandaag moeten we voor het parkeren 55 zloty betalen. Morgen betalen we vanaf 7.30 uur tot we weggaan. Okay. Kan dat met een kaart? Nee, alleen cash. Daar gaat ons plan om cash-loos door het Poolse leven te gaan. We mogen geld pinnen en later betalen, als we dat maar vanavond doen. Dat is goed joh, dat regelen we meteen even. We pinnen 200 zloty en betalen de beste man 55. Nee, 60, want dat kleingeld hoeven we niet.

Zo, nu kunnen we Gdansk gaan verkennen. En dat is geweldig! Wat een prachtige stad is dit. Helaas vinden meer mensen dat, want het is idioot druk. Afstand houden is er haast niet bij, bijna niemand draagt een mondkapje. Net als in Torun, alsof er geen corona bestaat. Nou doet Polen het wel goed, beter dan Nederland. Vandaag hadden ze bijvoorbeeld slechts 215 nieuwe besmettingen, tegen ruim 2800 bij ons.


Arsenaal van Gdansk

Groene poort

Gdansk is de maritieme hoofdstad van Polen, vanwege de ligging aan de Oostzee. Het heeft ook een van de grootste havens in die Baltische Zee. Een stad met zo’n strategische ligging wil je natuurlijk wel goed kunnen beschermen. Tenminste, in the old days, toen er nog volop aan land veroveren werd gedaan. Daarom kom je de stad binnen door een van de vele poorten. Die konden vroeger natuurlijk gesloten worden.

Je hebt er diverse varianten van, de een nog mooier dan de ander. Nou ja, dat ligt ook aan het pand waar de poort in zit, dat bepaalt hoe mooi het is. Zoals de Groene Poort, met de vier statige bogen erin. De Mariapoort is niet heel indrukwekkend, maar als je erdoor loopt, kom je in het schattige Mariackastraatje uit. Maar eerst genieten langs de waterkant. Want daar staan nog veel meer prachtige gebouwen.

Aan de ene kant van het smalle kanaal staan prachtige oude grachtenpanden. Aan de overkant is een eilandje, Wyspa Spichrzów, waar de meer moderne varianten staan. Stad en eilandje zijn met een flexibele voetgangersbrug met elkaar verbonden. Die brug kan wegdraaien, zodat er boten langs kunnen. Want er liggen ook een rondvaartboot en een groot piratenschip, dat ook als rondvaartboot fungeert.


Rondvaartboot Plack Pearl

Prachtig Gdansk

Meest bijzondere pand aan het water is wel de Kraanpoort. Het is een combinatie poort en hijskraan, zoals je dat ook ziet bij de grachtenpanden in Nederland. De kraan zit in het opvallende zwarte, houten middenstuk. Voorbij de Kraanpoort is nog een klein eilandje, Olowianka. Aan de rand ervan zie je het Gdansk-teken met erachter een reuzenrad. Ik weet niet of dat er altijd staat, maar vandaag wel. Verder zie je op Olowianka onder andere de Pools filharmonische  concertzaal, de Koninklijke Graanschuur en het Nationaal Maritiem Museum.


Prachtig Gdansk

Prachtig Gdansk

We wandelen weer terug, door de Mariapoort naar de Lange Markt. Daar is het druk, maar ook gezellig. Er zijn straatartiesten, allemaal terrasjes en een gemoedelijke sfeer. Hier staat ook het statige raadhuis en het mooie Artushof. Al met al hebben we een prima middag in deze prachtige stad. We gaan terug richting ons appartement, het is tijd om te eten. Want had ik al verteld dat ons appartement boven een kebabzaak zit? Drie keer raden waar wij vanavond eten… Niet moeilijk, wel lekker.


Prachtig Gdansk

Modern Gdansk

Na het eten lopen we nog een stukje, op zoek naar een ijsje als toetje. We nemen een getwist softijsje, oftewel een lody swiderki, wat ook al typerend voor Polen is. Daarna wandelen we nog even langs de auto. Andy vindt de plaats waar we staan toch niet zo fijn. Gelukkig zijn er nu een aantal vrije plekken en de bewaakmeneer vindt het prima dat we onze auto even ergens anders neerzetten. Zo, kan Andy ook rustig slapen vannacht.


Gdansk sign

Concertgebouw en de graanschuur

We lopen maar eens terug naar ons appartement. Het is namelijk een stuk afgekoeld en er wordt regen voorspeld. In onze kamer kijken we een film voor we lekker gaan slapen.


Dag 6 – Donderdag 19 augustus 2021

Weer: Regelmatig een bui, 18c
Doel: Toeren en Slot Mariënburg
Gereisd: Gdansk – Malbork, 167 km
Hotel: Hotel nad Wisla, €70,45

Toeren rondom Gdansk

Voor het ontbijt lopen we de stad in. De meeste ontbijtrestaurants gaan om 9 uur open en dat is het bijna. Het weer is niet geweldig vandaag, er is regen voorspeld. We gaan daarom voor de zekerheid binnen zitten. Andy bestelt een soort Engels ontbijt, ik neem shakzhuka. Smaakt allebei prima. Als we vol zitten, halen we alvast wat bagage uit de kamer en lopen naar de auto. We reken af voor het parkeren: bij de 55 zloty van gisteren komt vandaag nog 15 zloty. Hebben we ongeveer 15 euro betaald voor het parkeren.


Westerplatte monument

Westerplatte depot

We rijden naar ons appartement en ik haal de laatste koffer uit de kamer. Zo, nu kunnen we op pad. Vandaag gaan we wat toeren rondom Gdansk. Je hebt hier een gebied dat ze Kaszubian Switserland noemen. Dat staat op het programma. Maar voordat we daar naartoe gaan, kijken we nog bij de zeekant van Gdansk. Er is een fort, Wisloujscie Fortress genaamd, waar we willen kijken. Dat gaat niet, de weg ernaartoe is afgesloten en we mogen er niet op. Nou, dan niet.


Westerplatte bunker

Westerplatte bunker

Dan rijden we wel naar Westerplatte. Dat ligt een klein stukje verderop. Westerplatte is de plaats waar de Tweede Wereldoorlog begon. Hier vielen de Duitsers op 1 september 1939 Polen binnen en dat was het startsein voor WWII. Op deze plek was een Pools militair depot gevestigd en daarom het eerste doel van de Duitsers om aan te vallen. Nu is het een nationaal monument, het symbool van het Pools verzet. Er staan displays, die meer vertellen over de aanval. Verder zijn er een aantal ruïnes bewaard gebleven, waarvan er een een museum is. Ook is er een groot monument geplaatst, ter nagedachtenis.


Westerplatte

Westerplatte

Als we hier zijn uitgekeken, rijden we naar Sopot. Dat schijnt een leuke badplaats te zijn, met een gezellige pier. Of, zoals ze zelf zeggen: “het charmantste en een van de meest bezochte stadjes aan de Baltische Zee”. We rijden er in file naartoe… Daar gaan we niet eens aan beginnen, veel te druk hier. We rijden gauw weer verder en komen automatisch in de naastgelegen plaats Gdynia terecht. Net zo druk. Dus zoek ik de route naar dat deel dat op Zwitserland zou moeten lijken.


Kaszubian Switserland

Kaszubian Switserland

Voordat we daar komen, moeten we eerst nog achter een rij auto’s aansukkelen. Er zijn ook nog wat wegafsluitingen en al met al schiet het niet echt op. De omgeving is ook nog niet fantastisch. Gelukkig verandert dat na Chmielno. Daar begint ook dat Kaszubiaanse deel. En dat is inderdaad mooi, met heuvels, meertjes en bossen. Wij zien er nog geen Zwitserland in, maar vooruit. We toeren zo rustig door, tot we weer terug in de buurt van Gdansk zijn.


Pools landschap

Slot Mariënburg

Daar nemen we een stukje tolweg, tot de afslag naar Malbork. In Malbork heb je namelijk een prachtig kasteel, slot Mariënburg. Het is mooi genoeg voor een plekje op de Werelderfgoedlijst. Het werd gebouwd in de 13e eeuw, is het grootste middeleeuwse kasteel in Europa en het grootste bakstenen gebouw ter wereld te zijn. Dat zullen we nog wel eens zien! Dus rijden we er naartoe. Vlakbij het kasteel worden we een parkeergarage in gewezen. Vooruit, dan parkeren we daar.


Slot Mariënburg

Slot Mariënburg

We wandelen naar het kasteel, dat inderdaad erg mooi en indrukwekkend groot is. Het is zoals je je een kasteel voorstelt, met een slotgracht, dikke muren, ophaalbruggen en poorten. Binnen die dikke muren ligt het slot zelf. De toegang tot het complex is gratis.  Alleen als je het kasteel zelf in wilt, moet je een toegangskaartje kopen. Dat willen wij niet, wij zijn meer van de buitenkant. We bewonderen het mooie complex op ons gemakje.


Slot Mariënburg

Slot Mariënburg

Dan wandelen we terug naar de auto. We reken af: 30 sloty (€6,50) maar liefst voor iets meer dan een half uur parkeren. Dat is best duur! Goed, we gaan op zoek naar ons hotel. Dat ligt 15 kilometer terug aan deze weg. Het ligt ook aan de weg, pal voor de brug over de Wisla. Behalve hotel is er een restaurant en een benzinepomp. Punt. Verder is er niks. Ach, we hebben verder toch geen plannen voor de rest van de dag.

We gaan inchecken. Onze kamer blijkt pal naast de lift te zijn. Daar trappen we natuurlijk niet in. Vooral niet omdat de lift behoorlijk wat lawaai maakt. Ik ga een andere kamer vragen. Dat kan en we krijgen nu een hele fijne ruimte kamer. Ver weg van de lift en aan de achterkant van het gebouw. Lekker rustig. Oh ja, het is inmiddels  5 uur geweest, we hebben de hele dag getoerd. Voor het avondeten gaan we uiteraard in het bijbehorende restaurant eten.


Onze kamer

Uitzicht op de Wisla

Ik neem aardappelpannenkoeken met draadjesvlees. Andy heeft iets met varkensvlees, gegrilde groenten en aardappel-dumplings. Als toetje nemen we iets lekkers van pistache, chocola en frambozen. Best lekker allemaal, voor 119 zloty, €26,-. Ik wil graag fooi geven, maar dat gaat niet met de creditcard. Sorry, we hebben geen cash geld bij ons. Ik haal nog even flessen water bij de benzinepomp, zodat we op de kamer nog een kopje koffie kunnen maken. Dan gaan we lekker relaxen, filmpje kijken, douchen en naar bed.


Dag 7 – Vrijdag 20 augustus 2021

Weer: Half bewolkt, 22 graden
Doel: Aankomen in Warschau
Gereisd: Malbork – Warschau, 333 km
Hotel: Hampton by Hilton, €50,50

Van Malbork naar Warschau

Na het ontbijt pakken we in en checken uit. We tanken meteen bij de bijbehorende benzinepomp, hoeven we dat onderweg niet meer te doen. Dan gaan we op pad naar Warschau. Dat is nog een aardig eindje rijden. Helemaal via de route die ik heb bedacht. Tussen hier en daar ligt namelijk het Mazurisch merengebied. Dat schijnt mooi te zijn. Nou, dat valt wel mee. Nog steeds kan het Poolse landschap ons niet zo bekoren. En de Poolse chauffeurs zijn ook niet zo goed. We zitten telkens weer achter een rij auto’s, omdat er eentje meent te moeten sukkelen. Inhalen durven ze ook amper, dus wij sjezen nog wel eens de hele rij voorbij.


En we zijn in Warschau

Skyline Warschau

Al met al een niet zo interessante reisdag. Rond half 4 komen we in Warschau aan. Daar is het druk en het duurt even voor we bij ons hotel zijn. Dat heeft een eigen parkeergarage met valet parking. We kunnen de auto voor de deur van de garage zetten, bagage eruit halen en de sleutels afgeven bij de receptie. We hebben een kamer op de 13e verdieping. Als eerste gooien we de airco aan. Die doet het niet heel hard. Volgens de instructie die erbij hangt, kunnen we het maximaal 3 graden laten afkoelen en dat duurt ongeveer 20 minuten. Na drie kwartier is er nog niets veranderd aan de temperatuur.

Ik bel naar de receptie en krijg te horen dat het geen echte airco is, maar een waterkoeling. En dat dat 1 graad per uur afkoelt. Inderdaad, 1 graad per uur. Dat schiet natuurlijk niet op. We doen het raam open. Dan werkt de airco niet meer, maar ach, die deed het toch al niet. En blijkt geen airco te zijn. Ondanks dat je het verkeer beneden hoort, denken we dat het wel te doen is. Het is tenminste een redelijk constant geluid. Goed, we gaan nog even op pad. Vlakbij ons hotel is het centraal station, met daarnaast winkelcentrum Zlote Tarasy. Behalve winkels zijn hier ook kantoren, een hotel en een bioscoop. Het is een bijzonder, modern gebouw.


Skyline Warschau

Ons uitzicht

Aan de overkant staat het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dat lijkt erg veel op het Kotelnicheskaya gebouw in Moskou. Komt omdat ze uit dezelfde Sovjetperiode stammen, zo net na WWII. Deze hier in Warschau was een gift van de Sovjet-Unie aan de bevolking van Polen. Niet dat ze daar blij mee waren, want het stond symbool voor de Sovjetoverheersing in Polen. Gevalletje “Dat had je niet hoeven doen. Écht niet.” Het is ook nog eens een enorm groot gebouw. Met zijn 237 meter is het het twee na hoogste gebouw in Polen.

Het hoogste gebouw staat hier ook. Daar hebben we een mooi zicht op vanuit onze kamer: de Varso toren. En dat is het hoogste gebouw van de EU. Niet van het continent Europa, want de Russen moesten zo nodig hoger. De Varso toren bereikte pas begin dit jaar, op 22 februari 2021, het hoogste punt. Het is daarmee nog niet klaar, als wij er zijn wordt er nog druk aan gebouwd. Maar goed, wij waren op pad voor het avondeten. In het winkelcentrum zit een Hardrock Café. Daar hebben we al vaker prima gegeten, dat proberen we vandaag weer. Andy neemt spareribs, ik fajitas. We zitten buiten op het terrasje, te genieten van de saxofonist verderop.


Zlote Tarasy

Centraal Station Warschau

Tot het begint te hozen. Hoewel we onder de parasol zitten, voelen we toch spetters. We gaan daarom maar binnen zitten. Er is beneden nog een tafeltje vrij, pal voor het podium. Dat is jammer, want als we net klaar zijn met eten, gaat er een band spelen. Erg hard en niet zo goed. We blijven daarom niet hangen. We dachten boven bij de balie te kunnen betalen, maar worden tegengehouden als we daar naartoe willen lopen. Nogal hardhandig: Andy krijgt een duw met de opmerking “how about paying?”. Alsof we van plan waren zonder betalen weg te lopen. Dat bevestigt wel ons vermoeden dat ze hier in Polen racistisch zijn. Het viel Andy namelijk al vaker op dat hij lelijk wordt aangekeken. En vaak als hij een vraag stelt, bijvoorbeeld aan een serveerster, geven ze mij antwoord… Zouden ze denken dat hij Roma is? Geen idee. Het geeft ons in elk geval wel een nare bijsmaak.

De score tot nu toe is dan ook: steden prachtig, landschap saai, mensen niet vriendelijk en misschien zelfs racistisch. Morgen maar eens kijken hoe het dan in de stad gaat. Nu duiken we nog even het winkelcentrum in. Daar blijkt ook een hele food court in te zitten. Mooi, dan nemen we hier een toetje. We komen een ijstent tegen en daar bestellen we lody. Wat dus Pools is voor ijs. We heten volgens Andy dan ook Lodybroek, in plaats van Eysbroek. Na het ijsje gaan we terug naar het hotel. Het is inmiddels weer droog, maar we hebben geen zin door een nieuwe bui overvallen te worden.

Reacties zijn afgesloten.