Polen en Praag

Nou, en toen was het begin 2020 en ging de wereld dicht. Voor zo’n anderhalf jaar. De hele wereld moest zich opeens zien te redden terwijl er een besmettelijk en voor velen gevaarlijk virus rondging. COVID-19 heeft helaas heel wat slachtoffers gemaakt, zowel mensen die eraan zijn overleden als mensen die nog lange tijd ziek zijn/waren. Wij zijn er gelukkig goed doorheen gekomen. U hopelijk ook? Inmiddels zijn we allebei ingeënt tegen het virus.

Als in juni 2021 de wereld weer voorzichtig open gaat, durven wij ook weer aan vakanties en reizen te denken. Vorig jaar zijn we alleen een paar dagen naar Amersfoort en Maastricht geweest. Ook leuk, maar meer geschikt als weekendtripjes dan als vakantie, vinden wij. Nu kunnen we eindelijk weer écht op reis. De plannen die we hadden voor 2020 (en ook allemaal al geboekt), hebben we anderhalf jaar doorgeschoven. Daardoor is het nu tijd voor Polen!

Polen is namelijk ons smokkelland. Daar zijn we wel geweest, maar niet echt. In 2008 waren we in Tsjechië, in het Reuzengebergte tegen de Poolse grens. Tijdens een dagje toeren aldaar zijn we de grens met Polen overgestoken. We hebben er getankt, even gezellig met de pompjongen gekletst en dat was het wel. Dat voldoet niet aan mijn zelfbepaalde regel dat je minimaal 2 nachten ergens moet verblijven. Of er in elk geval een volle dag hebt doorgebracht.

Daarom staat Polen nu bovenaan onze lijst. Zodat we dan écht alle landen van Europa hebben bezocht. Oorspronkelijk wilden we er naartoe vliegen en daar een auto huren. Vliegen vinden we echter nog een brug te ver. Iets teveel mensen op een locatie, naar onze zin. Dus gaan we met eigen auto. Eigenlijk zijn we dan net zolang onderweg als met het vliegtuig. Op de heenreis gaan we via Dresden in Duitsland. Dan reizen we rond door Polen. Terug gaan we via Praag, Tsjechië.

In Praag waren we tijdens diezelfde vakantie in 2008. En we vonden het niet zo. Beetje onguur. Kwam doordat we bij het station, waar we hadden geparkeerd, langs een paar junks kwamen. En kwam doordat ze mijn shagzak hadden gerold – ik rookte nog, shag zelfs – wat ik in een op een portemonnee lijkende etui bewaarde. Maar goed, de meeste mensen die wij spreken zijn wel enthousiast over Praag. Dus we geven het een tweede kans.

Nieuw dit jaar is natuurlijk dat we te maken hebben met COVID-regels. Die kunnen per land en ook per moment verschillen. Voor ons en voor nu geldt dat we alle landen in mogen, als we kunnen aantonen dat we zijn gevaccineerd, genezen of in de afgelopen 2-3 dagen negatief getest. Dat kan met de Europese coronacheck-app. In alle drie de landen moeten we in openbare ruimtes / gebouwen een mondkapje op. En net als bij ons moet je afstand houden van anderen, tussen 1,5 meter en 2 meter. Voor Tsjechië moeten we ons ook nog vooraf online registreren.

Geen onoverkomelijke maatregelen en met de coronacheck-app bijgewerkt, papieren inentingsbewijzen op zak, de auto gewassen en de koffers gepakt kunnen we afreizen naar Duitsland. Om te beginnen. Ben benieuwd hoe reizen post-corona gaat en of Praag nu wel bevalt. U ook? Het staat in het reisverslag!


De route:

Reacties zijn gesloten.