Rome dag tot dag


Dag 1 – Donderdag 25 december 2014

Weer: 13c, half bewolkt, spatje regen
Doel: Aankomen in Rome en sightseeing
Gereisd: Brussel – Rome
Hotel: Buonarotti Home, €56,50

Van Brussel naar Rome Fiumicino Airport

Merry Christmas! On this first day of Christmas, we will go to… Rome. Yeah baby! We hebben overnacht in het Ibis Hotel, vlakbij vliegveld Zaventem. Dat betekent dat we lekker rustig aan kunnen doen. We staan om een uur of 8 op en slaan ons door het ochtendritueel. We nemen de shuttlebus van 9.15, zodat we tegen half 10 op vliegveld Zaventem zijn. Onderweg in de bus eten we vast ons meegebrachte ontbijt op.


Zaventem Airport

Fiumicino Airport

Er staat nauwelijks een rij bij Alitalia, waardoor we al snel onze koffer hebben ingecheckt. En dus zijn we veel te vroeg. Tijd voor koffie dan maar! We strijken neer bij Delifrance met een overcharged bakkie pleur. Als dat op is, gaan we naar Gate A. Dat is nieuw, want we vliegen vanaf Brussel eigenlijk alleen overseas en niet binnen Schengen. Gate A ziet er ook anders uit. We kunnen naar binnen door onze boarding passen te scannen. Geen paspoortcontrole, want we blijven binnen Europa.


Met de bus naar Rome-Stad

Rome Termini Station

Na de shopping area te hebben gepasseerd, komen we bij de controle. Jassen uit, tassen op de band, laptop en tablet uit de tas en door de X-ray. Dan naar onze gate, A40. Nog 3 kwartier wachten en dan kunnen we boarden. We zitten op rij 8, stoelen F (raam) en D (gang), en hopen dat 8E vrij blijft. En dat is zo, dus hebben we de rij van 3 voor ons 2-en. Nice. Het is ongeveer 2 uur vliegen naar Rome Fiumicino en om half 2 staan we op Italiaanse bodem.


Onze straat in Rome

Onze straat in Rome

Nog even de koffer opwachten en dan op zoek naar de bushalte. Dat is voorbij terminal 3, een minuut of 6 lopen. Daar kopen we 2 retourtjes met Terravision naar Rome Termini Station. Kost 8 piek per persoon, een koopje. De rit gaat vlot. Slechts 40 minuten later zijn we bij het hoofdstation van Rome. En dat ligt op loopafstand van ons hotel aan de Via Carlo Alberto. Het heet Buonarotti Hotel. We bellen aan, de deur gaat meteen open. We stoppen Andy & koffer in de kleine lift, ik neem de trap naar de receptie op de 2e.

De aardige eigenaar geeft ons een korte update over “wat is waar in Rome”, en hoe je daar komt. Gelukkig schrijft hij dat op een plattegrond die we meekrijgen, want dat gaan we echt niet allemaal onthouden. Dan naar onze kamer. Die is helemaal prima, met 2 bedden en eigen badkamer. Het is niet supergroot, maar als ik alle spullen in de kasten heb gewerkt, is dit uitstekend voor de komende dagen. En dat voor slechts €169,50 – inclusief ontbijt!


Om de hoek: MAS koopjeshal

Door Parco di Traiano naar het Colosseum

Als we zijn geïnstalleerd, gaan we Rome vast een beetje verkennen. Eerst lopen we richting de gigantische basiliek aan het einde van onze straat. Dat is de Santa Maria Maggiore. We maken hier kennis met de Romeinse straatverkopers. De “selfie-sticks” zijn helemaal in. We zullen er vandaag minimaal 15 aangeboden krijgen. We zien een stalletje op het plein voor de basiliek, dat eterij en drinken verkoopt. Mooi, want we moeten nog drinken inslaan voor op de hotelkamer.


Druk bij het Colosseum

Het is dan ook een mooie ruïne

Ik pak 4 flesjes en zet ze nog sneller weer terug als ik hoor dat de verkoper me er 16 euro voor wil laten betalen. Is hij nou helemaal gek?! Okay, 12 dan. Nee, ook niet, vuile oplichter! Om de hoek zit een minimarket en daar kopen we 6 flesjes voor 8,50. Dat is tenminste een normale prijs. Goed. We nemen een kijkje in de basiliek, want die is erg mooi van binnen. Dan wandelen we de Via Cavour af. Die eindigt bij het Forum Romanum en dat is weer om de hoek van het Colosseum.


Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore

Het is allemaal erg mooi verlicht ’s avonds. Oh en voor het Colosseum staat een gigantische, mooi versierde kerstboom. Het is er best druk met toeristen en met nog meer straatverkopers. Die nu al op onze zenuwen beginnen te werken… Als we uitgekeken zijn, wandelen we richting ons hotel. Bij de 2e de beste ristorante strijken we neer, voor bruschetta’s en pizza. Lekker hoor! Terwijl half Nederland aan de gourmet zit met familie en/of schoonfamilie, genieten wij lekker van onze echte Italiaanse pizza’s. Op een steenworp afstand van het Colosseum in Rome. Life is good!

We hebben onszelf als toetje echt Italiaans ijs beloofd bij één van de gelateria’s die we onderweg tegenkomen. En dat smaakt voortreffelijk. Nu wandelen we terug naar ons hotel, het is wel mooi geweest voor zo’n eerste dag. We gaan lekker relaxen en kijken uit naar morgen!


Dag 2 – Vrijdag 26 december 2014

Weer: Heerlijk, zon en 13 graden
Doel: Sightseeing Rome
Gereisd: Te voet en met de metro
Hotel: Buonarotti Home, €56,50

Het Colosseum

Andy is door zijn rug gegaan. Eigenlijk vorige week al, maar gisteren leek het goed te gaan. Vannacht ging het helaas weer mis. En dat is niet handig, als je in een hotelletje in Rome zit en eigenlijk wilt gaan sightseeën… Eerst maar ontbijt, dan maken we daarna wel een plan de campagne. We hebben geen al te hoge verwachtingen van het ontbijt. De reviews van diverse ontbijten in diverse hotels zijn namelijk niet erg lovend. Ach, het zoete croissantje, beschuitjes en roggebroodjes en bakkie yoghurt smaken best. Het vult in elk geval goed.


Vlakbij het Colosseum

Vlakbij het Colosseum

Na het ontbijt gaan we eerst maar op zoek naar een apotheek. Misschien kunnen we wat heftige pijnstillers scoren. En dat kan. Zo’n beetje om de hoek zit een apotheek, die gelukkig ook open is. Met handen, voeten en nadoen hoe je door de rug gaat, weten we duidelijk te maken wat het probleem is. Er wordt iets met diclofenac erin aanbevolen. Dat gaan we terug in het hotel eens uitproberen. Andy neemt het in en valt als een blok in slaap. Mooi, dat is een teken dat zijn lichaam hard aan het herstel werkt en even geen wakker ventje kan gebruiken.


Sneak preview

Colosseum en Arco di Costantino

Rond een uur of 1 is Andy weer wakker en lijkt het een beetje beter te gaan, Hij besluit het erop te wagen en te voet Rome te gaan verkennen. Lopen deed hem namelijk de afgelopen dagen ook veel goed. Dus blijven we in Rome, in plaats van vervroegd af te zwaaien. Andy neemt nog een diclofenacje en dan gaan we op pad. We nemen een binnendoor route naar het Colosseum. Dat gaat door het Parco di Traiano en dan komen we aan de achterkant van het Colosseum uit. Daar wandelen we op ons gemakje omheen.

Het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk werd in de 1e eeuw gebouwd. Er konden maar liefst 50.000 toeschouwers in, verdeeld over 4 galerijen. Voor de hele warme dagen kon er een canvas-dak overheen getrokken worden. Best fancy. In het Colosseum werden natuurlijk spelen georganiseerd. U weet wel, van die bloederige, met gladiatoren, wilde dieren en gevangenen. Daar zijn naar schatting tussen de 300.000 en 500.000 mensen omgekomen. Dat was dan over een periode van een jaartje of 400. Na steeds meer verzet tegen de spelen en door de komst van het christendom werden ze begin 5e eeuw afgeschaft.

Aangezien het bouwwerk al zo enorm oud is, heeft het natuurlijk aardig wat natuurrampen ondergaan. Blikseminslag en aardbevingen zorgden al voor flink wat schade. Na de laatste beving in 1349 was het al behoorlijk gehavend. Daarna werd het gebruikt als “bouwmarkt”: belangrijke Romeinse families gebruikten het marmer, ijzer en steen als bouwmaterialen voor nieuwe kerken en paleizen. Pas 500 jaar later, in 1749, verbood Paus Benedictus XIV verder plundering. Hij verklaarde het Colosseum als heilig en restauraties begonnen, wat door latere pausen werd voortgezet.


Arco di Costantino

Arco di Costantino

Nu is het dus dat bekende plaatje uit Rome, dat dagelijks duizenden toeristen aantrekt. Het is dan ook 1 van de 7 Nieuwe Wereldwonderen. Je kunt als je wilt binnenin de arena kijken. Dat is erg populair, dus kun je het beste vooraf kaartjes regelen. Anders wordt het een behoorlijke tijd in de rij staan voor de kassa. Wij hebben niet zo’n behoefte om de binnenkant te zien. We wandelen langs de Arco di Costantino, of in goed Nederlands: de Boog van Constantijn. Net de Arc de Triomphe in Parijs, maar dan anders.

Door de Via di S. Gregorio komen we bij het Circo Massimo uit. Dat eruit ziet als een groot, slecht onderhouden grasveld. Van het voormalige stadion is niet veel meer te zien. Wat je wel ziet is het Palatino. Daar heb je vanaf hier een magnifiek uitzicht op. Palatino, of Palatijn, is een paleis op een heuvel. Of wat ervan over is. Er zijn in totaal 7 van die heuvels en deze was de eerste die bewoond werd. De heuvels vormen het hart van de stad.


Palastino op 1 van de 7 heuvels

Met daarvoor Circo Massimo

Tijdens onze wandeling worden we achtervolgt door een groepje Koreanen. De voorste is over-enthousiast. Hij schreeuwt tenminste de hele tijd tegen de anderen achter hem wat hij doet/ziet/vindt.(Wij verstaan geen Koreaans, dus we weten niet zeker wat hij allemaal schreeuwt.) En dat schreeuwt hij bijna in ons oor, want hij loopt pal achter ons. Als we het beu zijn, draaien Andy en ik ons tegelijk om en schreeuwen terug… Dat helpt.


Prima uitzicht

Ook vanuit het parkje aan de Tiber

Tegenover Circo Massimo lopen we een stukje omhoog richting de rivier de Tiber. Daar vinden we een leuk parkje. En vanaf dat parkje hebben we een fenomenaal uitzicht over Rome. We zien zelfs het Vaticaan en het monument van Victor Emanuel II. Nice! We wandelen langzaam weer terug. Vlakbij de metro zit een cafeetje, waar we eens een lekkere koffie en cappuccino nemen. Dan nemen we de metro naar Termini Station. Want het is nu wel een beetje op bij Andy. Dat hele stuk weer teruglopen lijkt geen goed idee.

Uitzicht over Rome

Uitzicht over Rome

Dus de metro. We kopen elk voor 1,50 een kaartje uit de machine. Daarmee mogen we 100 minuten reizen, alleen hoeven we niet zover. We zijn al snel op Termini en lopen van daar rustig naar ons hotel. Nog even binnengluren bij de basiliek Santa Maria Maggiore. Daar is net een mis bezig. Dan naar ons hotel. Eerst even bijkomen, voor we weer op pad gaan voor het avondeten. Dat wordt bij een ristorante ergens tussen ons hotel en Termini Station.


Monument van Victor Emanuel II

Met de metro terug

Een vermakelijke ober zet ons buiten op het terras, onder de terrasverwarmer. En daar zit het prima, zonder jas, met kachel, op 2e kerstdag. Ja, dat is in december. En ja, Nederland maakt zich klaar voor de eerste sneeuw en vorst…. Andy neemt een pizza, ik een calzone. Wat ook gewoon een pizza is, maar dan dubbelgevouwen. Voor het toetje lopen we richting hotel en richting een gelateria. Dan terug naar onze kamer, waar we nog even lekker relaxen voor we gaan slapen.


Dag 3 – Zaterdag 27 december 2014

Weer: Meest zon, 10-12c, einde dag regen
Doel: Sightseeing Rome
Gereisd: Te voet, per metro en met de hop on
Hotel: Buonarotti Home, €56,50

Het Colosseum

Om 9 uur zitten we aan het ontbijt, om 10 uur gaan we nog een voorraadje diclofenac halen. Want dat blijkt wonderbaarlijk spul: Andy voelt zich een heel stuk beter. Hij moet natuurlijk nog wel uitkijken en voldoende rusten. Maar hij kan inmiddels zelf weer zijn schoenen aan doen, dus dat is al erg fijn.

We nemen vandaag de metro en kopen bij de machine een dagkaart voor 6 euro per persoon. Kunnen we mooi de hele dag in en uit, als we willen. En dat willen we. Onze eerste stop is bij Piazza Barberini. Dat is een plein met een fontein zoals er in Rome vele zijn.


Piazza Barberini

Bizar Cappuccini Museum

En vlakbij is het Cappuccini Museum. Dat vind je in een crypte onder de kerk Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Hier worden de beenderen en schedels van bijna 4.000 Kapucijnse Monniken bewaard. Op een nogal creatieve manier, mag je wel zeggen. Ze zijn namelijk gebruikt als versiering van muren en plafonds. Beetje creepy wel.


Wandelen door Villa Borghese

Wandelen door Villa Borghese

Het is niet bedoeld om te shockeren. Meer een herinnering aan onze korte periode op aarde. Of, zoals in het museum staat vermeld: “What you are, we once were. What we are, you someday will be.”. Dus. Helaas mag je er geen foto’s maken, dus doet Andy dat stiekem met zijn telefoon. Oh, en om er in te mogen betalen we 6 piek per persoon. Toe maar dan.

Als we zijn uitgekeken, gaan we verder met de metro. Naar station Spagna. Daar nemen we de uitgang bij Villa Borghese. Dat is een mooi park, met behalve tuinen ook interessante gebouwen en sculpturen. We wandelen rustig door het park naar het punt vanaf waar je uitzicht hebt op het Vaticaan.


Villa Borghese

Even de snelweg oversteken

Het is trouwens heerlijk weer. De zon schijnt en het is een graadje of 10, 12. Maar vanaf een uur of 4 zal het gaan regenen, dus we genieten er maar zoveel mogelijk van. In Nederland sneeuwt het, heeft de NS allerlei treinen geschrapt en waarschuwt men voor gladheid. Ik herhaal: het is hier heerlijk weer. De zon schijnt en het is een graadje of 10, 12… Live is still good!


Uitzicht vanaf Villa Borghese

Uitzicht vanaf Villa Borghese

Van Villa Borghese wandelen we verder naar de Spanish Steps. Nu kijken we van bovenaf neer op het met toeristen volgeladen Piazza di Spagna. De Spaanse Trappen horen bij de kerk die op dit moment wordt verbouwd. Het ziet er even niet uit. Dus lopen we naar beneden, naar het plein. Daar is een bijzondere fontein te bewonderen.


Uitzicht vanaf Villa Borghese

Piazza del Popolo

Als we dat hebben gedaan, gaan we naar het metrostation om de hoek. We gaan verder met de metro, naar Vaticaanstad. We nemen de 2e stop bij het Vaticaan, zodat we rustig richting de St. Pieter kunnen lopen. Onderweg komen we langs een broodjeszaak waar we een heerlijke panini en cappuccino nemen.

Bij het Vaticaan aangekomen worden we meteen aangespoord om een toer te doen. Want dan hoeven we niet in de belachelijk lange rij te gaan staan om in de Vaticaanse musea te kunnen. We horen het geblabla van de verkoper aan maar besluiten dat we 55 piek per persoon voor een toer met gids veel te duur vinden. Wetende dat de entree tot de musea slechts 16 euro kost.


Bovenaan de Spanish Steps

Bovenaan de Spanish Steps

Maar dan moet je in die belachelijk lange rij en daar hebben we ook geen zin in. We willen ook helemaal niet ín de musea. Ja, misschien in de Sixtijnse Kapel. Maar daar zal het ook idioot druk zijn. En bovendien mag je er geen foto’s maken. Laat maar.

Wij lopen wel om het Vaticaan heen en komen zo bij het St. Pietersplein. Waar je gewoon gratis op kan. Voor we dat doen, gaan we even rusten in een cafeetje om de hoek. Achteraf blijkt dat we voor onze koffies maar liefst 15 piek moeten neerleggen. Dat is nog eens goede afzetterij! Ja, als je dan toch toeristen afzet, doe het dan goed, toch?! We denken er maar niet teveel over na.


Fontana della Barcaccia

Vlakbij het Vaticaan

Vaticaanstad dus. Het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld. Het wordt geregeerd door de Heilige Stoel, aka het Vaticaan, aka de Paus. Ik dacht dat het al heel lang bestaat als land, maar dat is helemaal niet zo. Het ontstond pas in 1929.


Rij voor het Vaticaan

Wij nemen wel koffie!

Heel het land staat trouwens op de Werelderfgoedlijst van UNESO. Dat klinkt als heel veel, maar dat is niet zo. Je kan het hele land in 1 oogopslag zien. Vanaf het St. Pietersplein. Op het plein zien we een nieuwe rij staan, nu om van de voorkant het Vaticaan in te mogen. Ook deze rij is enorm lang. Nou, wij vinden dit al mooi zat hoor!


Daar zal je het hebben

Het kleinste land ter wereld

Als we het plein verlaten, staat er een nieuwe horde verkopers klaar. Deze keer willen ze ons een toer aansmeren met een hop on bus. Ach, misschien toch wel handig. De metro is namelijk een eindje weg en zo zien we nog een beetje meer van de stad. Een kaartje voor 1 dag kost 16 piek per persoon.


Op het St. Pietersplein

Idioot, die rij

We volgen de verkoper eerst naar het verkoopkantoor en daarna naar de plek waar de bus zal stoppen, vlakbij de Engelenburcht. De bus komt na een minuut of 10 en we nemen bovenop plaats. We rijden een half rondje mee. Zoals voorspeld was, begint het na 4 uur te regenen. Hmm. Het is inmiddels ook wat afgekoeld.


Ingang van de St. Pieter

Nee, je kan ook niet achterom

We gaan daarom maar binnenin zitten. Daar zitten we droog. Het uitzicht is er alleen een stuk minder. En Andy moet plassen. Dus als we bij onze basiliek komen, besluiten we eruit te gaan en naar onze kamer te gaan. Daar gaan we plassen, beetje rusten en op pad voor eten.


Wij nemen verder de hop on bus

Jeetje, wat een mensen

Gelukkig is het net even droog. Daarom gaan we ook niet te ver, voor het geval het er straks weer uitsmakt. Andy filmt onderweg nog even de zwerver die midden op straat is gaan slapen en zo het verkeer enigszins ontregelt. Bijna om de hoek nemen we plaats in een ristorante. Helaas wordt het een beetje een teleurstellende ervaring.


Rome in kerstsfeer

Rome in kerstsfeer

Bij Andy’s meloen & parmaham is de meloen te dicht op de schil afgesneden. Mijn aardappelsoep vult enorm door de berg pasta erin, maar smaakt een beetje flauwtjes. Andy’s karbonaadje en mijn risotto met schelpdieren zijn zozo. Niet echt de 56 piek waard. Dan waren de pizza’s de afgelopen 2 dagen een stuk lekkerder.


Eén van de vele fonteinen

Het wordt donker, tijd om te gaan

Voor het toetje stappen we weer een gelateria binnen en eten veel te veel ijs. Maar ach, het is voorlopig de laatste, want morgen gaan we alweer naar huis. Met het begin van een nieuwe bui lopen we terug naar ons hotel. Ik check ons in voor onze vlucht morgen, we kijken nog een film op de laptop en duiken er dan in.


Dag 4 – Zondag 28 december 2014

Weer: Zon in Rome, thuis sneeuw en ijs
Doel: Ochtend in Rome en naar huis
Gereisd: Rome – Brussel – Kaatsheuvel
Hotel: Huize Eysbroek

Terug van Rome naar Brussel

We vliegen vanmiddag pas om 3 uur terug naar Brussel. En we moeten om 11 uur uitchecken uit het hotel. Het is 3 kwartier rijden naar het vliegveld. Conclusie: we hebben zeeën van tijd! Dus kunnen we best nog even naar het Forum Romanum wandelen. Maar eerst ontbijten en inpakken. Om een uur of 10 zijn we klaar. Ik vraag of het okay is als we onze koffer zolang in de gang parkeren. Geen probleem, kan er gerust de hele dag staan. Mooi!

Het forum vormde vroeger het centrum van Rome. In de gloriedagen was het het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Nu zijn het een aantal staande en een hoop omgevallen pilaren. Een Romeins ruïne-centrum. Dat kun je ook van dichterbij bekijken, tegen betaling van entree. Daar zien we de toegevoegde waarde niet van. Dus wandelen we terug. We passeren een broodjeszaak en nemen nog even een lekkere Italiaanse koffie. En 2 broodjes, zodat we die straks als lunch kunnen opeten.


Forum Romanum

Forum Romanum

Dan terug naar ons hotel, om de koffer op te halen. Daarmee lopen we naar Termini Station. Onze bus van Terravision vertrekt aan de achterzijde. We hadden op de heenweg al een retourticket gekocht. Die moeten we nu alleen nog even omwisselen voor een boarding pass. En die haal ik in het Terra Café naast de halte. Dan willen we in de bus stappen, maar gelukkig check ik nog even of het de juiste is. Nee dus, deze gaat naar vliegveld Ciampino.

Onze bus laat nog even op zich wachten, die komt om half 1. We gooien de koffer weer onderin en zoeken een plekje. De bus zit helemaal vol. Drie kwartier later zijn we op het vliegveld. We printen bij een zuil onze boarding passen voor de vlucht en sluiten aan om onze koffer in te checken. Dan naar de gate, waar we even moeten wachten op ons vliegtuig. Maar dan kunnen we er vlot in. Ik had weer stoelen 8D en 8F geboekt.


Forum Romanum

Forum Romanum

Als we daar komen, zitten er al 2 mensen. Dat past niet, 4 mensen op 3 stoelen. Dus moeten we even wachten tot iedereen zit en dan krijgen wij 2 stoelen in de exit rij. Ha, beter! Er zit wel iemand al bij het raam, maar het vliegtuig is sowieso bomvol en we hebben nu tenminste meer beenruimte. Als we allemaal zitten, zou je denken dat we kunnen vertrekken. Helaas. Er is file op de vertrekbaan. Het duurt nog een uur voor wij eindelijk aan de beurt zijn om op te stijgen.


Forum Romanum

Forum en het Colosseum

We komen ook een uur te laat in Brussel aan. Waar het verdomd koud is! Het heeft dit weekend flink gesneeuwd en de wegen zijn nog steeds spekglad. We zijn dan ook benieuwd hoe we onze auto gaan aantreffen. Om bij de auto te komen, moeten we eerst weer met de shuttlebus van Ibis. We wachten in de kou tot die eraan komt. Duurt niet zo lang hoor. Onze auto blijkt helemaal te zijn ingesneeuwd. We zijn wel even bezig om hem te vinden, de deuren open te krijgen en de ramen ijs- en sneeuwvrij te maken. Wij houden niet van winter!


Bij het Forum

Bij het Forum

Als we eindelijk kunnen, haal ik bij de receptie van het hotel even een uitrijkaart en dan kunnen we richting huis. Het is op lokale wegen behoorlijk glad. De snelweg is te doen, maar het is wel oppassen natuurlijk. We hadden eerst gedacht ergens onderweg een Belgisch frietje te eten. Andy voelt er nu met dit weer weinig voor om van de snelweg af te gaan. Dus kachelen we door naar Waalwijk en omdat we er daar toch af moeten, glijden we de parkeerplaats van de Burger King op om een avondmaaltijd te nuttigen. En dan zijn we weer thuis. Einde mini-vakantie. Op naar de volgende!


Epiloog

Nou, wat vonden we van Rome? Geweldig om een keer gezien te hebben. Misschien moeten we nog eens terug voor de dingen die we nog niet gezien hebben. Maar eerlijk gezegd kunnen we ook prima leven zonder een tweede keer. Want hoewel het een erg mooie stad is, is het allemaal oud, Romeins, pompeus, met erg veel rete-irritante straatverkopers. De stad is fantastisch, maar ook een beetje veel van hetzelfde. Alsof je in een museum rondwandelt, maar dan op schaal Groot.

Het is er overspoeld met toeristen, die als doel hebben om al die oudheden te bekijken. Ik weet niet precies hoe ik het uit moet leggen, maar er hangt in Rome een heel andere sfeer dan in andere steden, zoals bijvoorbeeld Barcelona of Dublin. Iedereen is toerist en wil iets zien. Er hangt niet echt een sfeer in de stad; je gaat er niet even gezellig op een terrasje zitten. Zoals je bijvoorbeeld wel in Barcelona op de Ramblas zou doen. Als we zouden moeten kiezen tussen Barcelona en Rome, dan wint Barcelona glorieus.

Neemt niet weg dat Rome een aanrader is. Je moet het toch echt een keer gezien hebben! We zijn wel weer in een nieuw land geweest, namelijk Vaticaanstad. Jawel, dat is officieel een land, dus die tellen we gewoon mee.

Facts & Figures Italië
Continent Europa
Hoofdstad Rome
Grootte tov Nederland 7,25 x groter (301.339 km2)
Aantal inwoners 62 miljoen / 206 per km2
Beste reistijd April t/m oktober en wintersport
Visum nodig? Niet voor Nederlanders
Tijdsverschil met Nederland Geen
Munteenheid Euro
Taal Italiaans

Reacties zijn gesloten.