Rusland & China – visa aanvragen

Voor zowel Rusland als China hebben we een visum nodig. Dat kun je op zich best zelf regelen. Deden we ook voor India en dat stelde niet echt veel voor. Maar ja, nu moeten we dus voor 2 landen en die hebben elk hun ambassade in een andere stad in Nederland. Dat betekent 4x op en neer rijden (2x brengen, 2x halen). Toch maar via een visumservice? Dat is vaak erg duur. Of niet? Ter voorbereiding op onze reis lees ik een aantal reisblogs.

Op een daarvan kom ik de tip tegen om voor de visa RM Express in te schakelen. Dus maar eens op hun site gekeken. Ah, dat is handig: ze kunnen alle visa voor ons afhandelen. En de kosten vallen heel erg mee: €35,- voor het eerste visum, €22,50 voor het volgende. En dat is voor beide visums samen. Kijk, daarvoor gaan we dus niet zelf 2x naar elke ambassade rijden. Ik zoek contact met Ron & Froja van RM Express om het te regelen. Voor de totale prijs van €470,37 zijn we klaar. Dat is €130,- voor 2 Russische visa, €253,10 voor 2 Chinese en €87,27 aan kosten (bemiddeling en 2x aangetekend versturen).


Factuur RM Express

We hebben nog wel een dilemmaatje. Om alles op tijd geregeld te krijgen, moeten we eind juli / begin augustus de boel bij RM Express hebben liggen. Dus ook onze paspoorten. We gaan half augustus nog een weekendje naar Frankrijk… Aangezien we daar niet fysiek langs de douane hoeven, we niet naar een grote stad gaan en Frankrijk nog altijd lid is van de EU, gokken we het erop dat we geen paspoort nodig hebben. Natuurlijk nemen we wel een kopietje mee. Kijken of we daar mee wegkomen.

Goed, dan kunnen de aanvragen ingevuld worden. En dat is nog een klus! Voor China moeten 4 pagina’s aan vragen ingevuld worden. Op zich niet heel ingewikkeld. Tot de vraag komt welke andere landen we de afgelopen 12 maanden hebben bezocht…. Hmm, dat zijn er dus nogal wat. Waaronder een aantal islamitische landen. Gelukkig zit Turkije er niet bij, daar waren we een jaar eerder. Want om een of andere reden vinden ze in China Turkije niet zo leuk. Als je daar een stempel van in je paspoort hebt, mag je uitleggen wat je er te zoeken had. Gelukkig is RM Express goed bereikbaar en ik bel even om te overleggen. We besluiten om alleen die landen te vermelden waar we fysiek door de douane zijn gegaan en waarvan we een stempel in onze paspoorten hebben.

Ook weer voor elkaar!

Pasfoto’s hadden we al eerder laten maken en die voldoen ook voor dit visum: het gebruikelijke formaat en absoluut niet lachen. Komt goed uit, want we hebben alleen waar we met een chagrijnige bakkes op staan. Oh, als je gaat Googelen lees je vast dat voor China een afwijkende maat geldt. Dat is dus niet zo! Ik heb het natuurlijk wel even gecheckt bij RM Express, want het vakje waar je je pasfoto op moet plakken is iets breder. Maar nee: de gewone Hollandse pasfoto is geschikt.


Reisschema voor China

Dan moet het overige papierwerk erbij gescharreld worden. We moeten een gedetailleerd reisschema meesturen. Geen punt, knutselen we even in elkaar. Dan van alle vluchten en treinreizen de tickets. No prob, printen we even uit. Oh wacht, we hebben nog niet de werkelijke treinkaartjes. Maar wel de offerte van het bureau dat die kaartjes voor ons gaat regelen. Dus print ik dat bewijs uit. En van alle hotelboekingen de bevestigingen. Ook al niet lastig, want ik heb alles bij Booking.com geboekt. Daar kun je de reservering uitprinten in de taal van het land. Reuze handig dus.

Zo, China is compleet.


Dan Rusland. Dat aanvraagformulier is een stuk eenvoudiger. Maar hier moeten weer andere documenten bij. Ik print weer de vliegtickets uit en de hotelbevestigingen. Eitje. Dezelfde pasfoto’s zijn ook hier weer toegestaan, dus dat is ook geregeld. Rusland heeft alleen nog 2 andere eisen: ze vinden dat je moet worden uitgenodigd om naar Mother Russia te komen. Op zich ben ik wel van de beleefdheden, maar dit is een wassen neus natuurlijk. Een uitnodiging (of voucher) kun je meestal via je hotel krijgen. Ik besluit echter om dit ook door RM Express te laten regelen. In beide gevallen moeten we ervoor betalen en dan heb ik meer vertrouwen in een Nederlands bureau dat expert is in visa aanvragen. Dus regelt Froja 2 vouchers voor ons en daardoor komt er nog €50,- bij de kosten. Totale kosten zijn nu €511,02 voor 2 paspoorten met in elk 2 visa.

De 2e eis die Rusland heeft is dat je een bewijs toont dat je verzekerd bent in Rusland. Dus vragen we een verklaring op bij onze zorgverzekering. Geen probleem, zijn ze gewend en we krijgen het bewijs gratis toegestuurd.  Nu kan ook het Russische aanvraagformulier worden ingevuld.

Het hele pakket + natuurlijk onze paspoorten verstuur ik aangetekend naar RM Express. En 2 weken later komt het keurig aangetekend weer terug. Met 2 prachtige visa erin. Jammer dat die van India in het vorige paspoort zit, anders hadden we al bijna een verzameling!

Vervoer Hoe reizen we eigenlijk door China?
Verslag Dag tot dag reisverslag

Disclaimer: inreis- en visumregels kunnen wijzigen. Aan de informatie op deze pagina kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Voor de meest actuele informatie verwijs ik u naar de officiële overheidswebsites van de betreffende landen.


Laatst bijgewerkt: 1 september 2017

Reacties zijn gesloten.