Rusland & China

U heeft vast wel eens van de Trans Siberië Express of de Trans Mongolië Express gehoord. Twee prachtige treinreizen die van Rusland via Siberië of via Mongolië naar Beijing gaan. Natuurlijk stond dat ook op mijn wensenlijstje. Dus ben ik reisverslagen gaan lezen. In bijna elk verslag lees ik hoe fijn het is als je na 7 (8, 9, etc.) dagen de trein van je kunt afdouchen…. En de tip om zelf toiletdoekjes mee te nemen, aangezien je 1 natte ruimte deelt met een hele coupé…. En hoe je, als je nietsvermoedend boekt, een hele familie Chinezen gratis bij je in jouw compartimentje krijgt….

Oké, ik hoef niet met de Trans-iets Express! Bovendien vind ik treinreizen eigenlijk helemaal niets, als fotograaf. Je kunt zelden goede foto’s maken vanuit een rijdende trein. En je kunt niet effe ergens stoppen om iets te bekijken. Ja, je kunt op de stationnetjes onderweg uitstappen. Dan heb je een minuut of 20 om om je heen te kijken. Zie je vast niet meer dan dat stationnetje. Natuurlijk kun je ook overal stopovers maken en 1 of meerdere dagen blijven, voor je verder treint. Dan krijg je makkelijk 3 weken vakantie gevuld. Als je dan in Beijing, China aankomt, kun je weer terug. Wij tenminste wel, aangezien we 3 weken vakantie hebben.

Dus dat doen we anders. We gaan vliegen! Ja, dat kan natuurlijk ook. Ik onderzoek allerlei combinaties, waarbij ik ook kijk of ik ofwel Siberië, ofwel Mongolië kan opnemen in de route. Vooral Mongolië lijkt me wel wat. Maar dat valt al redelijk snel af. Mongolië is een paar dagen leuk. Als je tenminste geen zin hebt in een trektocht door de woestijn, met overnachtingen in tentenkampen. Not our cup of tea, zeg maar. Dan blijft over: een paar dagen rondom hoofdstad Ulaanbataar, met een uitstapje de woestijn in. Voor die paar dagen moet je wel een visum aanschaffen en die is voor Mongolië best prijzig. Dan heb je nog je extra vluchten en vrij dure hotelovernachtingen in Ulaanbataar. Dat grapje zou ons makkelijk €1.000,- extra kosten. Dus doe maar niet. We houden het bij Rusland en China!

We gaan eerst naar Sint-Petersburg. Daar blijven we 2 nachten. Dan een avondvlucht naar Shanghai. Ook daar blijven we 2 nachten. Dan begint onze rondreis door China. We eindigen in Beijing. Van Beijing vliegen we naar Moskou, waar we ook weer 2 nachten blijven. En dan terug naar Amsterdam. Zo’n reis vraagt wel het een en ander aan voorbereiding. Je hebt voor beide landen een visum nodig. En er moet iets met vervoer geregeld worden. Voor de Russische steden wordt dat het openbaar vervoer. In China kun je als niet-Chinees geen auto huren. Bovendien zijn de afstanden die we gaan afleggen, te groot om allemaal met een auto te doen. Er moet daarom een vervoer-plan komen.

Dat allemaal, het reisverslag en de foto’s vindt u via de linkjes hieronder!


Reacties zijn gesloten.