Spanje en Andorra dag tot dag


Dag 1 t/m 3 – Do 12 – za 14 mei 2011

Weer: Heerlijk voorjaarsweer
Doel: Sightseeing Barcelona
Gereisd: Vliegtuig, trein, bus en loped
Hotel: Pension Ciutadella, €69,- per nacht

Barcelona

Na aankomst in Barcelona nemen we de trein naar station França en lopen het kleine stukje naar ons pension. Onze kamer is, ehm, bijzonder. Het slaapgedeelte is lekker ruim en we hebben een klein balkonnetje. We hebben ook een klein badkamertje. Een heel klein badkamertje. Als je op de wc zit, kun je het beste 1 been in de douchebak zetten. Of je knieën stijf tegen elkaar houden, dat kan ook.

Om te zorgen dat de deur dicht kan, is er een stuk uit het deurkozijn gezaagd. Want anders kun je de deurkruk niet bewegen. Goed, ik ging dus even plassen. Nu doortrekken… Ik kijk en zoek, maar zie niets dat op een doorspoelknop lijkt. Wacht, er hangt een koord aan het plafond. Zou het…? Ja! Vanwege het ruimtegebrek hebben ze de stortbak boven het plafond geplaatst. Opgelost.

Voor de komende 2 dagen gebruiken we de hop-on bus, gecombineerd met wandelen. Er is een halte vlakbij ons pension, dus dat is lekker makkelijk. We zitten trouwens om de hoek van Parc de la Ciutadella. Dat is het grootste park in de stad en het is erg mooi. Er is een groot meer, een waterval, een Engelse tuin, een dierentuin en veel kunst en sculpturen. Heerlijk om doorheen te wandelen.

Zeg je Barcelona, zeg je natuurlijk Gaudí. Ik ben erg fan van het werk van deze architect. Ongelofelijk, dat deze man eind 19e, begin 20e eeuw zulke bijzondere, tijdloze ontwerpen maakte. Hij kwam op 73-jarige leeftijd nogal tragisch om het leven: hij werd aangereden door een tram en overleed 3 dagen later aan de gevolgen daarvan.

Hij laat een prachtige erfenis na, hoewel nog niet alles af is. Neem bijvoorbeeld de Sagrada Familia, de indrukwekkende basiliek. De eerste steen werd in 1882 gelegd. Gaudí werkte er tot zijn dood in 1926 aan en werd er begraven. Maar toen was het nog lang niet klaar. Gelukkig werden de werkzaamheden na zijn dood voortgezet.

De voltooiing van het immense project staat voor 2026 gepland. Dat is 100 jaar na zijn dood. Je kunt de basiliek wel al van binnen bewonderen. Het was in 2017 zelfs het meest bezochte monument in Spanje. De inkomsten daaruit zijn zeer welkom, want dat is een belangrijke inkomstenbron voor de financiering van de bouw. De prijs van een kaartje begint bij €20,- (2020).

Een ander bezienswaardig Gaudí-ontwerp is Park Güell. In dit prachtige stadspark spelen vooral Gaudí’s mozaïeken een grote rol. Behalve genieten van alle bijzondere details en ontwerpen, heb je er ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad. Zo zie je bijvoorbeeld de Sagrada Familia in de verte. Op het centrale plein in het park wordt je vermaakt door straatartiesten.


Park Güell

Park Güell

Straatartiesten vind je ook op de Ramblas, de belangrijkste straat van de stad. Hier heb je levende standbeelden, overprijsde terrasjes en heel veel mensen, met name toeristen. Of je daar nou wel of niet van houdt, een wandeling over deze wereldberoemde promenade is een must-do tijdens je stedentrip naar Barcelona.

We werden trouwens erg gewaarschuwd voor zakkenrollers in deze straat. Dus liepen we eerst zeer wantrouwend rond, elkaars rugzakken goed in elkaar houdend. Toen besloten we daarmee op te houden. We letten eigenlijk altijd goed op. En hebben we toch een keer pech, dan zullen we alleen materiële schade hebben. Ziezo, dat loopt een stuk prettiger en maakt het genieten veel makkelijker!


Relaxen in de stad

Relaxen in de stad

Tijdens ons bezoek werd Barça – FC Barcelona natuurlijk – gehuldigd voor het winnen van de een of andere titel. Ze zouden daarom een rondrit door de stad maken en eindigen in het voetbalstadion. Langs de route begon het vol te lopen met blauw-rode mensen, de kleuren van de club. Daar moesten wij met onze open hop-on bus doorheen.


De huldiging van FC Barcelona

Of komen ze toch voor ons?

En dat was geweldig: terwijl het publiek ons luidkeels toejuichte, zwaaiden wij naar “onze” fans… Als je voetbalfan bent, is een bezoek aan het stadion van FC Barcelona natuurlijk een must-do. Je kunt de Camp Nou Experience tour volgen. En als je het goed plant, een wedstrijdje meepakken.

Terug naar de stad. Want behalve de Sagrada Familia en Park Güell vind je in de stad nog veel meer Gaudí-pareltjes. Bijvoorbeeld aan de Passeig de Gràcia, Spanje’s duurste straat. Casa Milà, ook wel La Pedrera genoemd, is een prachtig appartementencomplex. Van buiten vallen de schitterende balkons en bijzondere schoorstenen op. Binnen kun je oa in een appartement kijken en het uitzicht vanaf het dakterras bewonderen.


Modern Barcelona

Gezellig Barcelona

Een stukje verderop vind je Casa Batlló en nog 4 andere schitterende gebouwen, die door andere architecten zijn ontworpen. Want Gaudí had natuurlijk niet het alleenrecht op wonderlijke ontwerpen. De aangrenzende casa’s zijn eveneens zeer bijzonder.

Natuurlijk zijn er ook mooie moderne gebouwen te vinden in Barcelona. En zie je verspreid door de stad prachtige kunstwerken. Er is een gezellig havengebied en een heus strandleven. Verder heb je er het Picasso museum, met meer dan 4.000 kunstwerken van de schilder die een belangrijk deel van zijn leven in deze stad heeft gewoond. Genoeg te zien en te doen!


De haven van Barcelona

Torre Glòries in de verte

Wij hebben erg genoten van dit bezoek. Het nodigt zeker uit om er nog een keer naartoe te gaan. Anders dan bijvoorbeeld Rome, waarbij je het gevoel hebt dat je in een museum rondloopt. Samen met ik weet niet hoeveel andere toeristen. Ja, wij komen vast nog eens terug!


Dag 4 – Zondag 15 mei 2011

Weer: Heerlijk voorjaarsweer
Doel: Toeren naar Andorra
Gereisd: Barcelona – Soldeu, 239 km
Hotel: Hotel Bruxelles, €29,-

Van Barcelona, Spanje, naar Soldeu, Andorra

Op de ochtend van dag 4 moeten we eerst terug naar het vliegveld. Dat doen we natuurlijk weer met de trein. Op het vliegveld halen we onze huurauto op en dan gaan we op weg naar Andorra. Dat gaat over een prachtige route door de bergen. Je rijdt trouwens in 2-3 uur van Barcelona naar Andorra.

Andorra is een klein vorstendom, dat met de ene helft “in” Spanje ligt en met de andere helft “in” Frankrijk. Tussen haakjes, want het is een heus land. Wel een van de kleinste; het staat op nummer 6 van kleinste landen in Europa. Het is ook het hoogst gelegen land van Europa. Het ligt in de Pyreneeën en je ziet hier voornamelijk ruwe bergen, met een gemiddelde hoogte van bijna 2.000 meter.


Op weg naar Andorra

Op weg naar Andorra

Andorra wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 9 miljoen toeristen. Dat is best veel, als je bedenkt dat er slechts 85.000 mensen wonen, op een oppervlak van nog geen 500 vierkante kilometer. Omdat het zo hoog ligt, trekt het in de winter veel sportievelingen. Het landje is helemaal gericht op het wintersporttoerisme. Maar ook in de zomer is het natuurlijk heerlijk in de bergen.


Besneeuwde Pyreneeën

Prinsendom Andorra

Dat vorstendom is trouwens erg bijzonder. Andorra heeft namelijk geen koningshuis, maar 2 prinsen. En die 2 prinsen wonen helemaal niet in Andorra. Ze zijn ook geen prins uit geboorte in een koninklijke familie. Nee, de ene is de president van Frankrijk en de andere de bisschop van La Seu d’Urgell, een plaatsje in Spanje. Hun rol is eerder symbolisch dan dat ze werkelijk iets met het besturen van het land van doen hebben. Dat dagelijks bestuur ligt bij de regeringsleiders.

Als we de grens zijn gepasseerd, rijden we al snel door een plaatsje. Oh wacht, volgens mij was dat de hoofdstad… Ja, dat was Andorra la Vella. We rijden er nog maar een rondje doorheen, maar voelen ons niet verplicht het uitgebreid te gaan bekijken. Dus rijden we door naar Soldeu, waar we vannacht slapen.


Uitzicht uit ons hotel

Centrum Soldeu

Soldeu ligt in het skigebied Grandvalira en dat is te merken aan de aanwezige skiliften en (winter-) sportwinkels. Er ligt zelfs nog wat sneeuw op de berg. Maar dat is te weinig om op te skiën. In het centrum is een aardig complex, vanaf waar de skiliften vertrekken. Die staan nu natuurlijk stil, maar we kunnen er wel even binnen gluren.


De skilift in het centrum

Ja, er ligt nog sneeuw

Verder is er zo in mei niet heel veel te beleven. We zitten duidelijk tussen 2 seizoenen in. Gelukkig is er wel een pizzeria open, anders hadden we voor het avondeten een probleem gehad…


Dag 5 – Maandag 16 mei 2011

Weer: Heerlijk voorjaarsweer
Doel: Toeren naar de Spaanse kust
Gereisd: Soldeu – Pineda de Mar, 310 km
Hotel: Apartementos Paradis Park, €25,-

Van Soldeu naar Pineda de Mar, Spanje

Ook de weg terug naar Spanje gaat over een prachtige route door de Pyreneeën. Aan deze kant zien we nog veel meer besneeuwde bergtoppen. Toch is het ook hier heerlijk weer, een jas is echt niet nodig. We stoppen hier en daar om van de prachtige omgeving en mooie uitzichten te genieten.


Genieten van het uitzicht

Besneeuwde Pyreneeën

Het was eigenlijk de bedoeling dat we van Andorra naar het Spaanse plaatsje Figueres zouden rijden. Daar is namelijk het Salvador Dalí museum. De excentrieke kunstenaar is in Figueres geboren en er 84 jaar later ook overleden. In het museum, dat zelf al een kunstwerk is, zijn zijn belangrijkste werken tentoongesteld. Maar goed, wij zijn er niet geweest, want in het laagseizoen is het gesloten op maandagen. Het is vandaag… Inderdaad.


Uitzicht op het groene dal

Want het is natuurlijk voorjaar

Nu toeren we gewoon lekker langs de Spaanse kust, also known as costa. Die Spaanse kust is opgedeeld in verschillende gebieden. Het begint met de Costa Brava en dat is ook het deel waar wij onze weg langs de kust beginnen. De Costa Brava begint bij de Franse grens en loopt door tot Blanes.

Daarna wordt het de Costa del Maresme. Daar slapen we vannacht, in Pineda de Mar. Volgens de reisgidsen is dat een “rustige en schilderachtige badplaats aan de Costa Maresme”. Ja, zo zou je het ook kunnen omschrijven. Wij zouden eerder kiezen voor “typische Spaanse badplaats, zomers volgepakt met toeristen”.


Uitzicht uit ons hotel

Uitzicht uit ons hotel

Dat bevestigt onze wandeling over de boulevard. In het hoogseizoen heb je hier ‘s avonds de kraampjes met souvenirs, de restaurantjes met tapas en de terrassen vol met toeristen. We kunnen ons helemaal voorstellen hoe de zwembaden en stranden hier overdag vol liggen, hoe de menigte ‘s avonds achter elkaar over de “braderie” sjokt, daarna een hapje eet en vervolgens op de terrassen het bier laat vloeien.


De nu nog rustige boulevard

En nog geen volle terrasjes

Mocht u hier enig vooroordeel in lezen: dat klopt. Laten we het erop houden dat wij blij zijn dat we hier 1 nachtje in mei verblijven en er niet 3 weken in de zomer hoeven te zitten. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat heerlijk is, na een jaar hard werken. Gewoon lekker relaxen en genieten van de Spaanse zon.


Pineda de Mar

Gruwel Gezellig!

En natuurlijk zijn er genoeg dingen te beleven in de omgeving. Zo is er een prima treinverbinding naar Barcelona, voor een dagje sightseeing. Helemaal prima allemaal, maar niet our cup of tea. Dat wordt voor ons bevestigd, als we langs Café de Zeebries lopen…


Dag 6 – Dinsdag 17 mei 2011

Weer: Heerlijk voorjaarsweer
Doel: Terug naar huis
Gereisd: Pineda de Mar – Barcelona, 59 km
Hotel: Huize Eysbroek

Terug naar Barcelona

En dan zit onze minivakantie er alweer op. Vanmiddag vliegen we terug naar huis. We moeten eerst terug naar Barcelona en naar het vliegveld. Dat is ongeveer 1,5 uur rijden. Dat doen we natuurlijk langs de prachtige kust. Want dat die mooi is, dat staat wel vast.


Vliegveld El Prat in barcelona

Vliegveld El Prat in barcelona

We genieten lekker van het uitzicht. En dan is het auto inleveren, naar de terminal lopen en wachten op onze vlucht naar huis.


Epiloog

Kort maar krachtig, deze minivakantie naar Spanje. Barcelona was fantastisch! Wat een leuke stad voor een stedentrip. Ik denk dat ik haar voorlopig in mijn Top 3 zet. Samen met Berlijn en Vilnius. Denk ik. Het nodigt in elk geval uit om vaker naartoe te gaan. Net als die andere 2 steden. Okay, top 4: Londen mag er ook bij.

Andorra was leuk. Prachtige natuur, daar bovenop die berg. Aangezien wij geen wintersporters zijn, denk ik niet dat we er nog eens naartoe gaan. Nou ja, misschien als we er toevallig in de buurt zijn. Je weet immers maar nooit.

En dan de Spaanse kust, oftewel de Costa’s. Daar zal je ons niet zo gauw weer aantreffen. Gericht op massatoerisme, waarbij het de bedoeling is dat je er 1,2 of zelfs 3 weken verblijft: niet ons ding. Neemt niet weg dat de kust erg mooi is en ik geloof ook best dat er hele mooie plekjes te vinden zijn. Misschien in een ander leven…

Facts & Figures 2019
Continent Europa
Hoofdstad Andorra la Vella
Grootte tov Nederland 88,2 x kleiner (468 km2)
Aantal inwoners 85 duizend / 183,1 per km2
Beste reistijd Ligt aan je bestemming en doel
Visum nodig? Nee
Tijdsverschil met Nederland Geen
Munteenheid Euro
Taal Catalaans
Facts & Figures 2019
Continent Europa
Hoofdstad Madrid
Grootte tov Nederland 12,2 x groter (505.992 km2)
Aantal inwoners 49 miljoen / 96,8 per km2
Beste reistijd Ligt aan je bestemming en doel
Visum nodig? Nee
Tijdsverschil met Nederland Geen
Munteenheid Euro
Taal Spaans

 

Reacties zijn afgesloten.