Spanje

Favoriet vakantieland van ons Hollanders: Spanje. In de zomer lekker 3 weken naar een van de Costa’s en je kunt er weer een jaar tegen. Of naar een van de eilanden: de Canarische of de Balearen. Voor zon, zee, strand, om te feesten, te rusten of een meer actieve vakantie te houden. Er is ook een categorie landgenoten dat overwintert in Spanje. Want vooral in het zuiden, in Andalusië, is het in de winter qua weer vaak prima te doen. Sterker nog, onze eigen Pa Eysbroek heeft eventjes een verhuizing naar Spanje overwogen. Maar uiteindelijk niet gedaan.

Spanje heeft nog veel meer te bieden. Het is immers een behoorlijk groot land, ruim 12x groter dan Nederland. Zo heb je er een aantal geweldige steden. We waren al eens in Barcelona en vonden het er geweldig. Over Valencia hoor ik ook veel goede dingen en hoofdstad Madrid moet zeker de moeite waard zijn. Zelf heb ik ook Bilbao op mijn lijstje staan, onder andere vanwege het bijzondere Guggenheim Museum van architect Frank Gehry. Oh, en het Dalí-museum in Figueres. Daar zou ik ook graag nog eens naartoe gaan. Ooit.

Dan zijn er nog de Koningssteden in Andalusië: Sevilla, Granada en Córdoba. Die worden zo genoemd, omdat ze alle drie hoofdstad zijn geweest in het ooit zo machtige Spaanse Rijk. De Moren, Arabieren en Joden hebben er hun sporen achtergelaten. En dat zie je terug in de prachtige historische gebouwen, kerken en parken. Tot slot voeg ik nog Santiago de Compostela toe aan deze lijst van Spaanse bestemmingen. Want dit bedevaartoord in Noord-Spanje wordt jaarlijks door zo’n 2,5 miljoen mensen bezocht. Best populair dus.

Wij maakten in 2011 een stedentrip naar Barcelona. En omdat we toch in de buurt waren, deden we meteen een rondje Andorra en langs een Costa weer terug. In 2021 zochten we een winterbestemming in de buurt. We kozen voor Andalusië. En omdat we toch in de buurt waren, plakten we er een bezoek aan Toledo, Madrid en Valencia aan vast. Oh, en aan Gibraltar, dat officieel bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Hoe dat allemaal beviel, staat in de reisverslagen:


Reacties zijn gesloten.