Stedentrip Den Haag

Vorig jaar waren de neefjes uit Amerika in Nederland. Ze zijn onder andere naar Den Haag geweest. Ze lieten foto’s zien van de dingen die ze er hebben gedaan. En dat zag er heel leuk uit. Ze waren bijvoorbeeld naar het Escher museum geweest. En ze vertelden enthousiast over de Panorama Mesdag. Hebben wij nog nooit gezien. We zijn zelfs nog nooit op het Binnenhof geweest. Schandalig.

We zijn wel erg vaak in Den Haag geweest. Toen Oma daar nog woonde. Of eigenlijk woonde die in Kijkduin. Dan reden we door Den Haag naar Kijkduin. En weer terug naar huis. Soms maakten we nog even een wandelingetje over het Kijkduinse strand. Maar dat was het dan wel. Het wordt dus hoog tijd dat we een weekendje Den Haag plannen! Half augustus is onze jubileumweek. De 13e is onze trouwdag en de 16e de “hebben we elkaar ontmoet”-dag. Mooi excuus om een weekendje weg te gaan. Naar Den Haag.


De Skyline van Den Haag

We zijn er bijna

Ik vind een mooie deal bij het Parkhotel. Voor 2 nachten betalen we €190,-. Dat is niet duur, voor hartje centrum Den Haag. Daar komt nog wel toeristenbelasting bij. U weet wel, de melkkoe van Nederlandse gemeenten om begrotingstekorten aan te vullen. In Den Haag is de toeristenbelasting maar liefst €3,40 per persoon per nacht. Ze ontvangen ongeveer een half miljoen toeristen per jaar. Dat is 1,7 miljoen erbij in de gemeentekas. Melkkoe dus.


Even onder een gebouw door

En nog een

Anyhow. We hebben net een maand van extreme warmte achter de rug. Dagen waarop het 35 graden werd, was geen uitzondering meer. Hoe heerlijk dat het deze week weer iets afkoelde! En… we kregen zelfs regen. Nooit gedacht dat we daar in Nederland nog eens naar zouden verlangen. Zeer welkom dus. Maar niet vanavond, vrijdag 10 augustus 2018. We zijn al laat van huis gegaan. Komt door de vaatwasser die maar niet wilde opschieten. Pas om half 10 rijden we weg uit Kaatsheuvel. Het is een uurtje rijden naar Den Haag. Dus komen we daar om half 11 aan. In het donker, in de stromende regen. En dan valt het niet mee om de weg te vinden.

Ik had bedacht om via Parkmobile te parkeren. Dat is een stuk voordeliger. Scheelt een tientje met de parkeergarage van het hotel. Maar het is zulks rotweer, dat we het hotel bellen of er nog plek is in hun garage. Helaas. We kunnen wel even voor de deur staan om in te checken en de bagage te droppen. De staart waaraan ze zitten, de Molenstraat, is afgesloten door middel van 2 inklapbare palen. Als we daar voor gaan staan, zakken de palen na een minuutje. En dat is ook zo. We checken in bij een erg aardige receptionist. Die geeft ons een upgrade naar een luxere kamer. Oh, okay, dank je wel. Geen idee waar we dat aan hebben verdiend. Maar daar komen we nog achter…

We parkeren onze bagage in de lobby en gaan dan op zoek naar de parkeerplek van Parkmobile. Navi-Miep laat ons een straat te vroeg afslaan, waardoor we het niet kunnen vinden. Ik ga maar even vragen, bij de eerste de beste koffieshop. Dacht dat het een frietzaak was… Een aardige gozer zoekt het even voor me op en wijst dan de weg. Inderdaad, 2 straten verder is de Snoekstraat. Daar zien we meteen onze parkeergarage. Met de app kunnen we de deur openen en een plekje zoeken. Reuze handig! Oh, en een goede prijs: het kost €2,50 per uur, met een maximum van €12,50 per 24 uur. Dat is een stuk voordeliger dan de €22,50 per dag van het hotel!


Onze executive kamer

De kamer zelf is prachtig

Vanaf de parking is het 5 minuten lopen naar het hotel. Gelukkig hadden we een paraplu meegekregen, zodat we nog soort van droog over komen. Op onze kamer nemen we eerst een kopje koffie en rommelen wat aan. Na een uur vragen we ons af waarom het niet koeler wordt. De airco staat immers al even aan. Nou, omdat die defect is. Er was ’s middags al een monteur voor geweest. Didn’t do a good job. Bij de receptie erkennen ze het probleem. Ze hebben alleen geen kamers meer beschikbaar. Morgen wel, dan kunnen we een andere kamer krijgen. Voor vannacht krijgen we – zonder daar om gevraagd te hebben – 25% korting.

En nu snappen we ook de upgrade: dit was gewoon de enige beschikbare kamer, met een kapotte airco. Lekker dan. Dat er een klein ventilatortje in de kamer staat, is ook opeens een stuk logischer… We gooien de ramen open, doen een schietgebedje voor een koele nacht en gaan slapen.


Dag 1 – Zaterdag 11 augustus 2018

Weer: Heerlijk, graadje of 20
Doel: Sightseeing Den Haag
Gereisd: Heel veel gelopen
Hotel: Parkhotel, €75,13

Onze wandeling door Den Haag

Helaas, die nacht was niet koel. Straks dus een andere kamer regelen. Nu gaan we eerst ontbijten. Er is een ontbijtbuffet en die ziet er erg goed uit, veel keuze en lekkere dingetjes. Niks mis mee. Als we vol zitten, lopen we naar de receptie. Daar hebben ze al een andere kamer voor ons geregeld, we hoeven niets te zeggen. Die andere kamer is alleen pas vanmiddag klaar. Of we onze spullen in de lobby willen stallen, dan wordt het later vandaag naar onze nieuwe kamer gebracht. Ja hoor, doen we.

Ik ga dus maar weer inpakken, zucht. We geven de koffer af en gaan dan de stad in. Naar Chinatown. Jawel, Den Haag heeft een heuse Chinese wijk, inclusief pagode en Chinese balonnen! Dat was vroeger de Haagse Jodenbuurt. Die kwamen na WWII niet terug. De wijk bleef grotendeels leeg en verpauperde. In de jaren 70 greep de gemeente in en de Chinezen vestigden zich er. Nu is het een mix van de Chinese, Japanse en Indonesische cultuur. Als je een toko zoekt, moet je hier zijn!


De Snoeptrommel in Madurodam

… en in het echt

Onderweg komen we door leuke straatjes en langs mooie gebouwen. In de Grote Marktstraat, op de Kalvermarkt en het Spui, midden in het centrum, is een beeldengalerij. Er staan om de zoveel meter allemaal beelden. Op de hoek van de Groenmarkt staat de Snoeptrommel.  Ooit de plek van de foeilelijke raadszaal, nu een prachtig, kleurig, rond gebouw. Je zou denken dat het er al een eeuwigheid staat, zo goed past hij in de omgeving. Het pand werd echter pas in 1999 opgeleverd.

Achter de Snoeptrommel staat de Grote Kerk. Terwijl we daar zitten te kijken waar we naartoe moeten, komt er een rijtuigje voorbij, met zingende mensen in klederdracht. Die horen waarschijnlijk bij het Hollands Historisch Festijn dat dit weekend in de stad plaatsvindt. We zullen namelijk nog meer historisch aangeklede mensen tegenkomen vandaag. We wandelen naar de Grote Markt, dat volgebouwd is met terrasjes. Dan door het winkelhart naar Chinatown.

Dat is zelf niet heel erg indrukwekkend. De pagode is wel leuk. Vooral ook omdat je dat niet helemaal verwacht in ons Hollands Den Haag. Ziezo, nu hebben we het verste punt van onze stadswandeling gehad. Gaan we nu richting het hart van de stad. Te beginnen bij het Binnenhof. Maar eerst: koffie. Op een terrasje, in de zon. Het weer is namelijk perfect vandaag. Twintig graden en zon. Precies wat we willen voor een citytrip.

Op het binnenplein van het Binnenhof is het druk. Komt doordat er een schouwspel is, vanwege dat Historisch Festijn. Er wordt een demonstratie “vechten vanaf een paard” of zoiets gegeven. Er staat een aardige menigte, waardoor het lastig kijken is. En daar hebben we ook geen zin in. We bewonderen het binnenplein. Dat wordt vanaf 2020 gerenoveerd. De renovatie zal 5 jaar duren en het Binnenhof zal achter steigers verdwijnen. Als u het ook wilt bekijken, moet u dus snel zijn, of ongeveer 7 jaar wachten.

We wandelen door de poorten naar het Mauritshuis. Dat is niet alleen een mooi gebouw. Het is ook een museum, waar het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw hangt. Zoals Vermeers Meisje met de parel. Wij hebben al 2 andere musea op ons lijstje staan vandaag. Drie zou teveel zijn. Links van het Mauritshuis staat het Torentje. U weet wel, de werkkamer van de minister-president. Dat is het sinds 1982, toen Ruud Lubbers het als werkkamer in gebruik nam.


Op het Binnenhof in het echt…

… en in Madurodam

Terwijl we hier staan rond te kijken, komt de historische stoet voorbij. Hebben we er toch nog even een goed zicht op. We slaan rechtsaf naar het Plein. Eén van de duurdere straten in het Monopoly-spel. Midden op het plein staat een groot standbeeld. Van Willem van Oranje. De Vader des vaderlands. Of zoals ze in Brabant zouden zeggen: ons pap. Rondom het Plein staan mooie, statige panden. Met daarin restaurants en barretjes. En daarachter een geweldig zicht op de skyline van Den Haag, met de moderne hoogbouw.


Het Binnenhof

Historische mensen bij het Binnenhof

Next. Vanaf de overkant van de Hofvijver bewonderen we nog een keer het Binnenhof. Zo zie je goed wat een immens groot complex het is. Dan draaien we ons om en lopen richting Lange Voorhout. Dat is een mooie, statige allee met koninklijke allure. Aldus de reisgids. Nou ja, dat klopt ook wel. Maar wat veel leuker is: er staan allemaal zandsculpturen opgesteld! Hier vond namelijk in juni het wereldkampioenschap 2018 plaats. De sculpturen staan er nog steeds mooi te zijn, hoewel sommigen lichtelijk schade hebben van de hoosbuien afgelopen week.


Het Mauritshuis van voren

Het Mauritshuis van achteren

Aan het begin van de Lange Voorhout staat het museum Escher in het Paleis. Dat is die grafisch kunstenaar van de optische illusies. En het Paleis is het pand dat koningin Emma kocht en gebruikte als winterpaleis. De koninginnen na Emma gebruikten het als werkpaleis. Ik denk dat dit pand is gekozen om het museum in te vestigen, vanwege de trap. Die lijkt helemaal naar de 2e verdieping te lopen, maar dat is een optische illusie. Net als… precies.


Het Binnenhof in het echt…

… en in Madurodam

De Amerikaanse neefjes waren enthousiast over dit museum. Daarom willen we het ook wel eens zien. We kopen een combiticket voor dit museum + voor de Panorama Mesdag. Kost €16,- per persoon. Er zijn verschillende combi’s mogelijk, met als voorwaarde dat je die musea op dezelfde dag bezoekt. Komt goed. We moeten onze rugzakken in een kluisje in de kelder stoppen. Kost een euro per kluisje. Beneden zijn ook de toiletten en iets dat op een cafeetje lijkt. Het museum is op de andere 3 verdiepingen.

We beginnen met bekijken van het tekenwerk van meneer Escher. Nou zijn wij niet zo van die plaatjes kijkers, dus daar zijn we snel mee klaar. Het leukste is de bovenste verdieping. Daar bevinden zich de interactieve onderdelen van deze permanente tentoonstelling. Zo kun je een optisch gefopte foto laten maken. Dat was wat de neefjes hadden gedaan. Verder kun je spelen met een onmogelijke kubus. En wiebelen voor een schilderij, zodat het lijkt of het beweegt.


Willem van Oranje op ’t Plein

Mooi uitzocht op de Skyline

Best leuk allemaal. Maar we zouden niet nog een keer gaan. Of het aanbevelen. Tenzij u erg van musea en/of van het werk van M.C. Escher houdt. Dan is dit zeker een leuke. Wij gaan even buiten op een bankje zitten. Terwijl Andy een Italiaans ijsje eet, kijk ik even bij Hotel des Indes. Dat is dat mooie gele gebouw, rechts van het Escher-museum. Tenminste, als je daar met je rug naartoe staat. Anders is het links… In dit hotel hebben al vele beroemdheden geslapen. Als ik er naar binnen stap, wordt meteen gewaarschuwd dat ik er geen foto’s mag maken. Tja, dan vind ik er niet veel aan.

We wandelen de Lange Voorhout af, over het schelpenpad, langs de zandsculpturen en tussen de indrukwekkende bomen door. Oh sorry, we flaneren over de Lange Voorhout. Het is immers een allee, met koninklijke allure. We komen uit bij Paleis Kneuterdijk. Nee, zo heet het echt. Naar de straat waaraan het ligt. Na WWII was hier het Bijzonder Gerechtshof gevestigd. Dat sprak bijvoorbeeld de doodstraf uit tegen 2 oorlogsmisdadigers. Nu vind je hier doordeweeks vind je daar de Raad van State.

Door de Heulstraat komen we op het Noordeinde uit. En daar staat… een paleis. Het werkpaleis van onze koning Willem-Alexander. Tja, de een heeft een flexibele werkplek, de ander een werkpaleis. Het is erg mooi. Het doet me denken aan de vele burchten in Duitsland. Het is vandaag open voor publiek. Je hebt een kaartje nodig om het te kunnen bezoeken. Dat hebben we niet, want die waren allemaal al uitverkocht. Dus bewonderen we het vanaf het plein aan de overkant, met de prachtige oude boom.


Hotel de Indes in Madurodam

Escher in het Paleis

We wandelen het Noordeinde helemaal uit, steken het watertje over en staan dan bij de Panorama Mesdag. Dat is het 2e deel van onze museum-combi. Hendrik Willem Mesdag stamt uit de 19e eeuw. Hij maakte vooral schilderijen van zeegezichten. Dat deed hij blijkbaar zo goed, dat hij de opdracht kreeg een panorama te schilderen. Toen de opdrachtgever failliet ging, kocht hij het panorama, om het tentoon te stellen in dit pand aan de Zeestraat.

We laten onze combitickets zien, krijgen een ander papiertje en moeten ook hier onze rugzakken stallen. Dat kan hier gratis. Dan gaan we op zoek naar het panorama. We komen eerst langs “gewoon” werk van de beste man. Ook mooi. Maar daar kwamen we niet voor. Nou ja, een beetje dan. Achterin het pand is een donker gangetje met een trap naar boven. Als we die oplopen, staan we opeens voor het kunstwerk.


Bij deze moet je wiebelen

An & Jans in de Kubus

Wat het is? Een gigantisch schilderij. Het heeft een oppervlakte van 1680 m2 en gaat 360 graden rond. De doorsnede is maar liefst 36 meter. Voor het schilderij zijn kunstduinen aangelegd en die gaan bijna naadloos over in het schilderij. Het schilderij zelf is een vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen. Er zijn stiekem lichtvensters aangebracht, waardoor de lichtval steeds anders is. Als je over de reling hangt, aan het begin van de duinen, lijkt het of je over zee staat uit te kijken. Het is prachtig! Dit is een echte aanrader.

Ziezo, we hebben nu zo’n beetje alle belangrijke bezienswaardigheden in hartje Den Haag gezien. Dus wandelen we langs de Koninklijke Stallen naar de Paleistuin van Paleis Noordeinde. Die stallen kun je ook soms bezoeken. Op een doordeweekse zomerdag, met een kaartje. Dus niet vandaag. Mooi, want ik heb het niet zo op paarden. Wel op paleistuinen. Deze is best gezellig. Mensen vermaken zich er prima, met hangen, frisbeeën en iets vaags in een cirkel.

Er zijn een aantal kunstobjecten en je ziet de achterkant van het paleis. En van ons hotel. Want dat grenst aan het park. Sorry, de paleistuin. Wij vinden het wel eens tijd om terug te gaan naar ons hotel. Het is inmiddels half 5 en we moeten nog onze intrek in de nieuwe kamer nemen. Dat is weer een executive room. Deze keer met een kingsize bed. We hadden toch echt twins besteld. Dat is namelijk het geheim van ons huwelijk: allebei ons eigen bedje en vooral ons eigen beddengoed.


Paleis Kneuterdijk

En Paleis Noordeinde, het werkpaleis

Er is geen andere kamer met twins en een werkende airco beschikbaar. Maar ze kunnen er wel 2 setjes beddengoed op gooien. Vooruit dan maar. Als het bed opnieuw is opgemaakt, pak ik de koffer maar weer eens uit. We nemen een kopje koffie en gaan eerst eens bijkomen van de flinke stadswandeling. En wachten tot de kamer is afgekoeld. De zon heeft er de hele middag op gestaan, dus het is best warm. En de airco best niet okay. Deze blaast alleen maar wat lucht, hij koelt voor geen meter.

We besluiten dat we er klaar mee zijn. Eerst de kamer waarvan ze wisten dat de airco niet werkt. Nu deze kamer waarvan de airco ook niet werkt en met het verkeerde soort bed. We gaan naar huis. Daar werkt de airco uitstekend. Dus pakken we weer in en gaan naar de receptie. Voor de 1e nacht krijgen we nog steeds die 25% korting. De 2e wil het meisje eerst in rekening brengen, omdat we niet tijdig hebben geannuleerd.


Panorama Mesdag

Panorama Mesdag

Nou, dat denken we niet. We willen namelijk niet annuleren, maar de kamer die we hebben geboekt: met twin beds en een werkende airco. En aangezien ze dat niet kunnen bieden, gaan we. Ze zegt iets over “dan laat ik het open staan”. Geen idee wat dat betekent. Later blijkt dat het afgesproken bedrag van €75,13 is afgeschreven. Dat is van de 1e nacht, met 25% korting en inclusief die toeristenbelasting.


Panorama Mesdag

Panorama Mesdag

We brengen onze bagage naar de auto en gaan dan eerst een hapje eten. Eerder hebben we de receptie gevraagd voor ons te reserveren bij Gauchos. Dat is een Argentijns grillrestaurant met meerdere filialen. We zitten lekker buiten en hebben een prima maaltijd met een lekker toetje. Voor €70,- inclusief fooi zitten we vol. Dan terug naar de auto. Met de app openen we de garagedeur en daarmee eindigen we meteen de reservering. En zien we meteen de kosten: €12,75 (inclusief een kwartje kosten). Prima geregeld!


De Koninklijke Stallen

Achterkant van Paleis Noordeinde

We twijfelen even of we nog naar Scheveningen zullen gaan. Daar is namelijk een internationaal vuurwerk festival aan de gang. Gisteren ging die niet door vanwege het slechte weer. Vandaag is het uitstekend weer. Daarom denken we dat het wel eens druk kan zijn. Kleine kans dat je dan de auto kwijt kunt. En als we een afgeladen tram die kant op zien rijden, weten we dat dat ook geen optie voor ons is. Laat maar; wij gaan lekker naar huis!


Dag 2 – Zondag 11 augustus 2018

Weer: Warme zomerdag, 26 graden
Doel: Madurodam bekijken
Gereisd: Met de auto heen en terug
Hotel: Lekker thuis

Madurodam

Na een heerlijke nacht in eigen bed en lekker rustig wakker worden, rijden we om 1 uur terug naar Den Haag. Want ik heb kaartjes voor Madurodam. Eerlijk bij elkaar gespaard met Jumbo Dagjes Uit munten. Jaja, voor het eerst van mijn leven heb ik aan een spaaractie bij de supermarkt meegedaan! Die kaartjes zijn alleen vandaag geldig. Ze waren dan ook bedoeld als onderdeel van ons weekendje Den Haag. Dus rijden we terug.


Madurodam

Madurodam

Naar Madurodam. Het miniatuurpark, waar je in een middag ons hele land kunt zien. Ideaal voor wie Nederland in een dag wil doen… De gebouwen die er staan hebben een schaal van 1:25. Het park zelf is maar liefst 62,6 km2 groot, met 17,6 km2 aan miniaturen. Het is ontstaan na een gift van meneer en mevrouw Maduro. Dat waren de ouders van George Maduro. Deze op Curaçao geboren Nederlander was een heuse oorlogsheld. Madurodam wordt door de familie beschouwd als monument voor hun enige zoon.


Mensen, mensen, wat een mensen

Gezellige drukte

Er is een kleine file richting strand, dat helaas een eind via dezelfde route door de stad gaat. Het is namelijk weer eens prachtig zomerweer, met 26 graden. Wij slaan af naar Madurodam. We parkeren, wat €8,50 gaat kosten, ongeacht de duur. Voor de kaartjes heb ik niet €15,50 per persoon betaald, maar slechts €12,50. Oh, dat is ook net 3 piek korting… Nou ja. We kunnen er in elk geval zo mee doorlopen, langs de rij voor de kassa.

En dan zijn we sinds ik weet niet hoe lang weer in Madurodam! En daar is het druk! Ach, dat hoort erbij. Het park heeft de afgelopen jaren behoorlijke aanpassingen ondergaan. Het was eerst misschien wat oubollig en vooral een kijk-park. Nu is het een veel interactiever park, waar vooral kinderen lekker hun gang kunnen gaan. Je kunt de Oosterscheldekering sluiten. Of een brandje op een boot blussen. Of een containerschip laden in de haven van Rotterdam. Vliegtuigen taxiën over de startbaan en je ziet de bagage van Schiphol voorbij komen.


En de Sint Jan in het echt

Dorpsgenoot Langnek

Ja, ook voor volwassenen is het erg leuk. De miniaturen – die stiekem best groot zijn – zijn prachtig. Zo zien we onze Sint Jan in vol klein ornaat. Dat zie je in de stad zelf niet zo goed, omdat het daar helemaal is volgebouwd. En we zien nog meer van de bijzondere gebouwen die ons landje rijk is. Utrecht lijkt ook een mooie stad te zijn… Idee voor een volgend weekendtripje. We zien en horen een kermis, inclusief een werkende rollercoaster. En Langnek vertelt een Efteling-verhaal.


Het Gronings Museum in Madurodam…

… en in het echt

Behalve miniaturen zijn er ook attracties. Beetje a la Efteling. Het Hof van Nederland doet namelijk een beetje aan Vila Volta denken. In een ruimte aan de stmatafel wordt het verhaal van de Slag om Dordrecht in 1572 verteld. Met beeld, geluid en gevoel. Best aardig. Een tipje: als je de rij voor Engelstaligen neemt, ben je sneller binnen en zit je vast in een kleiner gezelschap. Oh, en je kunt een miniatuur van jezelf laten maken! In de foeilelijke Ikea-lamp Fantasitron, het ronde pand dat in het midden van het park staat.


Eigenwijze meeuwen

Rotterdam zeg hee hallo

Naast het Hof van Holland kun je in een ander pand het WK van 1988 opnieuw beleven. Omdat ons landje soms wel ergens groot in is. Of was. Is natuurlijk alweer even geleden, dat WK. Ik kan het me nog goed herinneren. Andy heeft niet zoveel met voetbal. Dus slaan we deze over. Wat we ook overslaan, is Nieuw Amsterdam. Gewoon, omdat we niet wisten dat het er is en het blijkbaar over het hoofd hebben gezien. Het is een indoor familieattractie waar je teruggaat naar de 17e eeuw. Wij niet, wij wandelen langs een aantal van de prachtige gebouwen die we gisteren in real life in de stad zagen. Zo kunnen we het Binnenhof nog een keer rustig bekijken.


Hotel New York in Madurodam…

… en de echte in Rotterdam

Ook een puntje van kritiek: het stikt hier van de wespen. Je ziet iedereen om zich heen meppen en vreemde dansjes doen, om ze te ontwijken. Als je (weet dat je) allergisch bent voor die beesten, heb je hier echt geen relaxte dag! Ook in andere parken blijkt het een probleem te zijn. Tijd om de koppen bij elkaar te steken? Daar moet toch wel iets aan te doen zijn? Anyhow. Na een uurtje of 2 zijn we wel uitgekeken. We betalen het parkeergeld en verlaten Madurodam. En daarmee de Hofstad. Ons heerlijke weekend in Den Haag is hiermee afgelopen.


Epiloog

Harry Jekkers wist het al: Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen. Het klopt, want wat een leuke en prachtige stad is het! Het doet zeker niet onder voor andere wereldsteden. De oude binnenstad is erg mooi. Een wandeling over het Binnenhof, waarvandaan toch ons land wordt bestuurd, of langs het werkpaleis van de koning is best wel bijzonder, vind ik. Om je heen hoor je allerlei talen. En niet omdat er zoveel toeristen rondlopen. Lekker internationaal.

De liefhebber van musea kan zijn hart ophalen, want er is keus genoeg. De Panorama Mesdag heeft erg veel indruk op me gemaakt. En de stad heeft nog veel meer te bieden. Natuurlijk het strand; Scheveningen is een kwartiertje fietsen en ook Kijkduin is vlakbij. Voor een musical ga je naar het Circustheater en voor een bijzondere film naar het Omniversum. Om maar eens wat te noemen. Den Haag is in elk geval een aanrader voor wie op zoek is naar een goede Stedentrip!

Reacties zijn gesloten.