Stedentrip Dresden, Duitsland

Niet de bekendste stad in Duitsland, wel een hele mooie: Dresden. Deze Oost-Duitse stad ligt bijna tegen de Tsjechische en Poolse grens aan, in de deelstaat Saksen. Daar is het ook de hoofdstad van. Dresden ligt aan de Elbe, die dwars door de stad stroomt. Aan het begin van de 20ste eeuw was het de mooiste stad van Duitsland. Ze noemden het “Florence aan de Elbe”. Het stond vol met de prachtigste gebouwen. Maar ja, toen kwam WWII. Net als vele andere steden, werd ook Dresden zwaar getroffen in de oorlog. Er bleef door de zeer zware bombardementen maar weinig over van al dat pracht en praal aan de Elbe.

Na de oorlog kwam Dresden als Oost-Duitse stad onder communistisch bewind. Er werd besloten alle getroffen gebouwen te slopen. Zo bleef er maar weinig over van het oude pareltje aan de Elbe. Slechts een paar historische gebouwen werden herbouwd. Pas na de Duitse hereniging in 1990 begon men aan het opnieuw opbouwen van een barokke stad, zoals het voor de oorlog was. De Frauenkirche werd bijvoorbeeld geheel herbouwd en rondom de kerk verrezen prachtige barokke panden. Deze redelijk nieuwe gebouwen lijken door de manier van heropbouwen erg oud. Knap gedaan hoor.

Als stedentrip is Dresden een uitstekende bestemming. En er is meer! Het ligt namelijk op nog geen twee uur rijden van Praag in Tsjechië. Ga je met de auto naar Dresden, zijn deze twee steden prima te combineren. Waarschijnlijk lukt dat ook wel per trein, maar dat moet u dan zelf even uitzoeken. Maar er is meer! Dresden ligt namelijk in het mooie Sächsische Schweiz. Daar heb je een heel bijzondere rotsformatie, de Bastei. Zeker een bezoek waard, helemaal als je van wandelen houdt. Rondom de stad is ook genoeg te zien. Ben je net zoals ik dol op kastelen, dan zijn Kasteel Albrechtsburg in Meissen en het slot in Moritzburg echte aanraders.

Nog niet overtuigd? Lees dan eens het reisverslag of bekijk de foto’s:


Reacties zijn gesloten.