Stedentrip Hong Kong, China

Als er één stad is in Azië dat vaak wordt bezocht, ondanks dat het zo ver weg is, is het vast Hong Kong. Okay, en Singapore. Okay, en Kuala Lumpur. Want wie op weg gaat naar Australië of Nieuw Zeeland, zal ergens een overstap moeten maken. Je kan het hele pokke-end nou eenmaal niet in 1x doen. Die overstap is meestal in 1 van deze 3 plaatsen. En als je er dan toch bent… Volgens mij maakt iedereen er een stopover van. Even de benen strekken en weg van het vliegveld-leven!

Dus als je een beetje reislustig bent en ooit nog eens die kant op gaat, is de kans groot dat je in Hong Kong belandt. Vooral als je met Cathay Pacific vliegt, want die bieden zelfs gratis excursies en aanbiedingen aan om alles uit je stopover te halen. Nou, als ik u was, zou ik daar zeker gebruik van maken!

Het leuke is dat je geen visum nodig hebt voor Hong Kong. Je mag er als toerist zelfs 90 dagen blijven. Maar: dit geldt alleen voor Hong Kong. Als je buiten de grenzen gaat, ga je China binnen en daarvoor moet je wél een visum hebben. Wacht, buiten de grenzen? Hong Kong hoort toch bij China? Ja klopt. Nog niet zo lang hoor, het is jarenlang een Britse kolonie geweest. Op 1 juli 1997 werd het teruggegeven aan China. Nu is het een “speciale bestuurlijke regio”. Het heeft haar eigen regels en wetten. En dat geldt dus ook voor toeristen, die geen visum hoeven voor Hong Kong, maar wel voor China.

Hong Kong is niet alleen een moderne stad. Het schiereiland Kowloon en de New Territories met haar 235 eilanden horen er ook bij. Samen heeft het de toerist veel te bieden. Het genieten begint al als je komt aanvliegen. Wat je onder je ziet is spectaculair: de hoogbouw rond de baai en bij Victoria’s Peak. Tip: als je de Airport Express Bus neemt naar Hong Kong of Kowloon, ga dan bovenin de dubbeldekker zitten. Zo heb je prachtig zicht over de baai. En als je van Kowloon oversteekt naar Hong Kong, neem dan de Star Ferry. Kost geen knoop, maar het zicht is onbetaalbaar.

Openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Hong Kong. Bus, metro, ferry, trammetjes; je hebt voldoende keus om van A naar B te komen. Schaf wel even een Octopus Card aan, dat maakt het leven erg makkelijk. Het is de OV-kaart, maar dan eentje die wél werkt. En waarmee je ook in winkels (7 Eleven) en restaurants (de Mac) kunt betalen. Geen zin in openbaar vervoer? Taxi’s zijn ook een optie en zeer goed betaalbaar.

In Hong Kong heb je een aantal must see’s. Natuurlijk wil je naar The Peak, vanaf waar je een fenomenaal uitzicht hebt. Het tochtje met de Star Ferry heb ik net al genoemd. Dan heb je Temple Street, waar je ’s avonds heerlijk kunt eten, en Lady’s Market, waar je terecht kunt voor souvenirs. Vanaf de Tsim Sha Tsui Promenade heb je geweldig zicht op de skyline van Hong Kong. Zowel overdag als ’s avonds erg mooi.

En zo is er nog veel meer te zien en te doen. Dus ik herhaal het nog maar een keer: Als u in de gelegenheid bent om naar Hong Kong te gaan, bijvoorbeeld als stopover richting Australië, moet u dat zeker doen! Lees anders nog even wat wij er beleefden. Of kijk de foto’s:


Reacties zijn gesloten.