Stedentrip Jakarta, Indonesië

Jakarta is de drukke, chaotische hoofdstad van Indonesië. Nóg wel: in 2019 werd aangekondigd dat Indonesië een nieuwe hoofdstad krijgt. Op het eiland Kalimantan, formerly known as Borneo. Want met tien miljoen inwoners is Jakarta overvol, met verkeersopstoppingen en een enorme vervuiling als gevolg. Ook zakt de stad weg in zee en dat is natuurlijk niet handig. Het duurt alleen nog wel even voor de nieuwe hoofdstad is gerealiseerd. Als het doorgaat; je weet immers nooit.

Vroeger heette de stad Batavia. Het was de hoofdstad van de VOC en van Nederlands-Indië. Nu denkt u misschien dat hier de Batavieren vandaan komen. Dat is niet zo, het is juist andersom: Batavia werd vernoemd naar de Bataven.

Tegenwoordig is het niet de prettigste stad om te verblijven. Want: druk, overvol, verkeersopstoppingen en vervuiling. Typisch zo’n stad waar je noodgedwongen aankomt vanwege je reis naar Indonesië en waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. Hoewel… Wij verbleven er een volle dag en bekeken de oude haven Sunda Kelapa. En dat was eigenlijk erg interessant – los van de rete irritante en naar oplichting neigende “tourguide” dan. Hoe dat zit, staat in het reisverslag.


 

Reacties zijn gesloten.