Stedentrip Kiev, Oekraïne

Soms gaan we bewust “op Stedentrip”, soms komt dat toevallig voorbij. Dat laatste was het geval bij onze stedentrip naar Kiev. Voor onze vakantie naar Dubai en Oman was ik namelijk op zoek naar vliegtickets. De voordeligste vond ik bij Ukrainian Airlines. Inderdaad, als in “Oekraïne”. Met een overstap in Kiev. Ook in de Oekraïne. Daar waren we nog nooit geweest… We zouden er een stopover kunnen maken.

Maar ja, wat is er leuk in Kiev? Een excursie maken naar Tsjernobyl! Dat kan namelijk vanuit Kiev. Kijk, daar gaat mijn fotografenhart sneller van kloppen. Want dat schijnt de ultieme plek voor urbex fotografie te zijn. Niet dat ik zo van de urbex ben, maar het lijkt me natuurlijk wel fantastisch om daar foto’s te maken. Het moet er nog zo uitzien als in 1986, toen de ramp met de kerncentrale gebeurde. Alsof de bewoners gisteren alles uit handen hebben laten vallen en weggerend zijn. En dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. Van dat wegrennen. Ik ben in elk geval erg benieuwd!

Ik hoor u denken: “Is het er wel veilig?”. Ja hoor. De ramp is immers alweer decennia geleden. De natuur is haar gang gegaan. En er zijn minder 3-koppige creaturen uit ontstaan dan misschien eerst werd gedacht. Het gebied wordt wel gecontroleerd. Je kunt er niet zomaar even in- en uitwandelen. Je moet lichaam bedekkende kleding aan (lange broek, lange mouwen) en er gaat een geigerteller mee. Verder kunnen we natuurlijk achterin de groep gaan lopen. Als er dan vooraan een geigerteller begint te piepen, zijn wij als eerste weg…

Oh, u bedoelde of het wel veilig is in de Oekraïne? Want is daar niet een oorlog aan de gang? En was daar niet een vliegtuig neergeschoten, de MH17? Ja en ja. Nou is oorlog misschien een groot woord, maar het is niet gezellig in het gebied rond de Krim. Dat ligt echter een heel eind van Kiev vandaan. Ik denk zelfs dat we er vorig jaar, toen we in Roemenië waren, dichterbij waren. Nee, daar maken we ons geen zorgen over. Er is ook geen negatief reisadvies voor de Oekraïne, behalve dan voor de Krim. En dat vliegtuig… Tja, dat is inderdaad gebeurt. Maar er gebeurt wel vaker iets. Dan zou je nooit meer kunnen vliegen. Nee, wij zien ook hier geen risico’s.

We zijn dus lekker een weekend naar Kiev geweest. De trip naar Tsjernobyl was heel bizar en ook heel gaaf! En Kiev zelf? Wat een leuke stad! Genoeg te zien en te doen, leuke sfeer en… lekker betaalbaar! We hadden het niet willen missen. Dus als u op zoek bent naar een leuke citytrip voor een lang weekend: doen!

Nieuwsgierig naar onze avonturen? Lees er alles over in het reisverslag of bekijk de foto’s!


Reacties zijn gesloten.