Stedentrip Minsk, Belarus

Minsk, de hoofdstad van Belarus. De laatste dictatuur in Europa. De KGB is er nog altijd onder dezelfde naam actief. Je vindt er geen westerse winkels en met zijn brede boulevards en grote gebouwen voelt het in Minsk alsof je daadwerkelijk terug in de oude Sovjet-Unie bent. Klinkt supergezellig. En… dat is het ook! Minsk is een leuke stad. Okay, eerlijk is eerlijk: hij hoeft niet in uw Top 10 van te bezoeken steden. Maar als u de kans krijgt: zeker doen! Al was het alleen maar omdat de mensen in Belarus zo aardig zijn. Of alles zo goed is geregeld – en iedereen zich daar aan houdt.

Tijdens de 2e Wereldoorlog is Minsk bijna in zijn geheel vernietigd. Er is daardoor niet veel meer van de oude stad over. Toen men begon aan de wederopbouw van de stad, was dat natuurlijk in de Sovjet-periode. Logisch dat daarvoor het ideaalbeeld van Sovjet architectuur werd gevolgd. Dat zie je aan die eerder genoemde brede straten en gigantische betonnen gebouwen. Wat ik persoonlijk best wat vind hebben. Want hoewel vanuit Stalin’s gedachte (die aan de bakermat stond van deze bouwstijl) het vooral functioneel moest  zijn, zijn ze toch ook vaak kleurrijk en, nou, mooi. Wat je verder veel ziet, zijn monumenten. Ter nagedachtenis aan en verering van de oorlogshelden.

De stad is compact en daardoor goed te voet te verkennen. Maar er is ook een prima metro-systeem. Er zijn 2 lijnen, die je bij de meeste bezienswaardigheden brengen. En… het kost haast geen knoop.

Als je maximaal 5 dagen blijft, heb je geen visum nodig. Enige voorwaarde is dat je per vliegtuig aankomt in Minsk. En ook weer per vliegtuig vertrekt. Dus wat houdt u nog tegen?


Reacties zijn gesloten.