Stedentrip Sarajevo, Bosnië-Herzegovina

Als je denkt aan een leuke citytrip, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Sarajevo. Dat staat immers bijna synoniem voor oorlog. Toen ik deze hoofdstad van Bosnië-Herzegovina opnam in onze rondreis door de Balkan, verwachtte ik dan ook een trieste stad te zullen aantreffen. Kapotgeschoten , grauw, depressief en allesbehalve gezellig.

How little did I know! Sarajevo is superleuk! Ja, je ziet er de schade van de oorlog, vooral als je buiten het historische centrum komt. En natuurlijk is er nog steeds aandacht voor die verschrikkelijke oorlog. Bijvoorbeeld dankzij het kleine maar fijne Tunnel Museum. Maar er is dus ook een historisch centrum. Dat noemen ze hier “stari grad”. En die is erg gezellig, met mooie historische gebouwen, leuke kleine straatjes met winkeltjes, terrasjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Voor weinig.

Het centrum is lekker compact en daardoor prima te belopen. En ook rondom het centrum is voldoende te beleven. Je hebt er plekken met een fantastisch uitzicht over de stad. Langs de rivier Miljacka kun je prima wandelen en de mooie bruggen en gebouwen bewonderen.

Wat Sarajevo helemaal aantrekkelijk maakt, is dat het een uitstekende uitvalsbasis is voor tripjes in de buurt. Je zit zo in Mostar, het gezellige stadje rondom de beroemde brug Stari Most. Vanuit Mostar rij je makkelijk naar Blagaj, Pocitelj of de Kravica watervallen. Natuurlijk mag je een bezoek aan Srebrenica en het memorial in Potocari niet overslaan. Ook de omgeving van Jajce moet erg mooi zijn (zijn wij nog niet geweest). En…. het is er goedkoop! Ook fijn, natuurlijk.

Als je dus een bestemming zoekt voor een weekje lekker weg, dan is Sarajevo en omstreken een absolute aanrader! Nieuwsgierig naar onze avonturen? Lees ze hier of bekijk de foto’s.


Reacties zijn gesloten.