Stedentrip Sint-Petersburg, Rusland

Al jaren staat Rusland hoog op mijn bucketlist. Want lang, lang geleden werkte ik bij Denz Holland, een handelsfirma dat zaken deed met Rusland & de Baltische Staten. En daardoor ben ik erg nieuwsgierig geworden naar die landen. Vooral omdat ik als klein meisje een heel ander beeld had van Rusland. Met “dank” aan de meester op de basisschool. Die deed me geloven dat het communistische Rusland bestond uit soldaten, asfalt en afzettingen met prikkeldraad. De videoclip van Elton John bij zijn hit Nikita hielp ook niet echt om dat beeld te ontkrachten.

Gelukkig is dat beeld in de jaren daarna aardig bijgesteld. En nu wordt het tijd om met eigen ogen te gaan kijken. Rusland heeft 2 major cities: Moskou en Sint-Petersburg. We hebben ze allebei bezocht op onze rondreis China-Rusland in 2017.

Eerst Sint-Petersburg. Dat heette niet altijd zo. Na WWI wilden de Russen een meer Russisch klinkende naam voor hun stad en doopten het om tot Petrograd. Toen Lenin overleed, vond men Leningrad leuker, als symbool van het heersende socialisme. Pas in 1991 werd de oorspronkelijke naam weer teruggenomen. Dat is trouwens niet een vernoeming naar de stichter van de stad, Peter de Grote. Nee, het is vernoemd naar de apostel Petrus.

Sint-Petersburg staat vol met schitterende gebouwen en monumenten, allemaal goed onderhouden. Het begon in 1703 met de Petrus-en-Paulusvesting. Daar is nu ook een kathedraal, dat dienst doet als laatste rustplaats van de Russische Tsaren. Daarna kwamen de buitenplaatsen, paleizen en kerken. Denk aan het Zomerpaleis (aka Peterhof), het Winterpaleis (aka Hermitage), de Isaac Kathedraal en de prachtige Kerk van de Verlosser op het Bloed. Stuk voor stuk juweeltjes. En dan heb je de grote levensader: de 4 kilometer lange Nevski Prospekt. Dat is de winkelstraat met veel bezienswaardigheden in Jugendstil, Barok en Neoclassistische stijl.

Daarna werd de stad met een grachtenstelsel uitgebreid. Want het ligt aan de Finse Golf, dus is er veel water. En Peter de Grote was fan van Nederland, dus gebruikte hij de Amsterdamse grachten als voorbeeld. Stom dus dat het ook wel het “Venetië van het Noorden” wordt genoemd. “Russisch Amsterdam” lijkt mij namelijk veel logischer. Veel water dus. Over dat water kun je bijvoorbeeld naar Peterhof. Dat is het Zomerpaleis, naar een voorbeeld van het Paleis van Versailles.

Heel veel te zien, dus wij zijn heel benieuwd! U ook? Lees dan onze belevenissen, of bekijk de foto’s:


Reacties zijn gesloten.