Stedentrip Vilnius, Litouwen

Als iemand me vraagt of ik een leuke stedentrip weet, roep ik meteen: Vilnius! Dat vind ik nou echt een leuke stad, de hoofdstad van Litouwen. Er hangt een hele gezellige sfeer. Beetje als een studentenstad. Het voelt ook internationaal aan. Iedereen spreekt goed Engels en je ontmoet er vast verschillende nationaliteiten.

Het is een erg mooie stad, met prachtige gebouwen, gezellige terrasjes, leuke restaurants. Ze hebben er fietsen van Cyclocity. Dat maakt het erg makkelijk (en goedkoop) om de stad te verkennen. Fiets vooral ook naar Uzupis. Dat is de zelf uitgeroepen republiek en ligt middenin de stad. Het is een klein en besloten stadsdeel, dat voornamelijk wordt bevolkt door kunstenaars. Je vindt er dan ook allerlei kunstgalerieën en cafeetjes.

Uzipis heeft een eigen vlag. Of eigenlijk 4: eentje voor elk seizoen. Het heeft ook een president, een bisschop en een leger van twaalf man. Er is een grondwet, die alleen al het lezen waard is. En het opvolgen waard. Ze vieren hun half-serieuze onafhankelijkheid jaarlijks op Uzupisdag, op – puur toevallig natuurlijk – 1 april. Op die dag heeft Uzupis een eigen munteenheid, gewoonten, verkiezingen en carnaval.

Maar behalve Uzupis heeft de stad genoeg andere dingen te bieden. Er is een kasteel en een kathedraal. En een soort bastion bovenop een berg. Voor overnachtingen hoeft u zich ook geen zorgen te maken. We hebben niet eerder (en niet vaker) zo’n mooi appartement gehad als in Vilnius. Voor een heel mooi prijsje.

Nog niet overtuigd dat u echt eens naar Vilnius MOET? Lees dan het reisverslag of bekijk de foto’s!


 

Reacties zijn gesloten.