Tsjechië

Het is alweer even geleden dat we in Tsjechië waren, namelijk in 2008. En ik dácht dat ik er ergens een verslag van had bijgehouden. Laat ik het zo zeggen: ik heb een hoop dingen teruggevonden. Daar zat een reisverslag van ons tripje naar Tsjechië helaas niet bij… Nou ja, dan doen we het aan de hand van de foto’s, want die hebben we natuurlijk wel.

Ik vind een goede aanbieding voor een hotel in het Reuzengebergte. Het is een skihotel, dat anno 2019 het Clarion Hotel heet. Het ligt in het plaatsje Spindleruv Mlyn, tegen de Poolse grens. Het Reuzengebergte heet niet zo omdat het gigantisch groot is. Of reusachtig hoge bergen heeft. Dat zou je wel verwacht, maar nee.


Onderweg in Tsjechië

Typisch Tsjechs Duits

Het is namelijk het kleinste hooggebergte in Europa. De hoogste berg – de Snezka – is slechts 1603 meter hoog. En qua afmetingen valt het ook wel mee. Het gebergte is 40 kilometer lang, 20 kilometer breed. Nee, de naam komt duidelijk niet van zijn formaat. Het heet natuurlijk zo, omdat reus Rübezahl hier woont, duh.


Onderweg in Tsjechië

Onderweg in Tsjechië

Het Reuzengebergte is een geliefd wintersportgebied. Daarom gaan wij in april, als het wintersportseizoen voorbij is. De zomer is echter ook nog niet begonnen. Er zijn nog steeds sporen van sneeuw te vinden. Maar dat mag de pret hopelijk niet drukken.


Onderweg in Tsjechië
Tsjechië
Onderweg in Tsjechië

Op de heenweg stoppen we bij kennissen van ons, die in het Duitse gehucht Lichtel (Creglingen) wonen. Vanaf daar is het zo’n 5,5 uur rijden naar Spindleruv Mlyn. Van ons hotel herinner ik me de slechte bedden nog – mega harde matrassen. En de onvriendelijke mensen. Dat gold wel voor heel Tsjechië.


Onderweg in Tsjechië

Onderweg in Tsjechië

Misschien kwam dat omdat we net na het drukke winterseizoen kwamen. Misschien waren ze onderhand wel toeristen-moe. Maar ja, dan kun je beter de tent sluiten, in plaats van nieuwe toeristen onvriendelijk behandelen. Wat ik me ook herinner, is dat ze in ons hotel zuurkool aan het koken waren. En daar stonk het hele gebouw naar.


Beetje wazig, maar we zijn in Polen

Nou ja, nog even de grens over

Vanuit onze basis maken we wat tripjes in de buurt. Aangezien we vlakbij de Poolse grens zitten, besluiten we daar eens een kijkje te nemen. We rijden de grens over naar Piechowice. Daar hebben we getankt. De jongen in de shop is erg aardig, een verademing vergeleken met die Tsjechen. Na dit stopje rijden we weer terug naar Tsjechië.


Dreigende lucht in Polen

Net een schilderij

De volgende dag hebben we wat in de buurt getoerd. Misschien lag het ook aan het sombere weer, maar het maakte allemaal een beetje een trieste, vervallen indruk. Veel lelijke, grote woonkazernes. Ik denk nog uit de Sovjet-tijd. En veel industrie, al dan niet nog in gebruik. Niet erg aantrekkelijk in elk geval.


Onderweg in Tsjechië

Beetje troosteloze boel

We besluiten om ook een dag naar hoofdstad Praag te gaan. Dat is 2 uur rijden. Niet direct naast de deur, maar ach, we hebben alle tijd. We parkeren om de hoek van het station. Terwijl we richting centrum lopen, passeren we 2 gozers die net pillen staan te verdelen. Welkom in Praag.


In Praag

In Praag

Om efficiënt gebruik te maken van onze tijd in de stad, nemen we de hop-on bus. Zo zie je in korte tijd best veel. Natuurlijk passeren we de wereldberoemde en indrukwekkende Karelsbrug. Dat is die prachtige brug met maar liefst 30 standbeelden erop. Je bent niet in Praag geweest, als je niet op de Karelsbrug bent geweest.

De brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV. Die gaf in 1357 opdracht tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen. De bouw verliep niet soepel en dat is nog steeds te zien: de Karelsbrug is een beetje S-vormig, het gevolg van fouten in de berekeningen. De brug is ruim 500 meter lang en bijna 10 meter breed.


In Praag

De beroemde Karelsbrug

Na een rondje door de stad nemen we in het centrum ergens een lekker kopje koffie. Daar kom ik erachter dat mijn shagzak is gerold. Inderdaad, in die tijd rookte ik nog. Inderdaad, ik rookte shag. En mijn shagzak leek wel op een portemonnee. Daarom zal hij gerold zijn. Helaas voor de dief zat er niets van waarde in.


Terug naar huis

Terug naar huis

Dat betekende echter wel dat wij wel klaar waren met Praag. En met Tsjechië. Hoewel het lekker was om er even tussenuit te zijn en om onze kennissen in Duitsland weer even te zien, vonden wij Tsjechië & Praag best een beetje tegenvallen. Nou ja, misschien moeten we het nog eens een kans geven… Ooit.

Facts & Figures 2019
Continent Europa
Hoofdstad Praag
Grootte tov Nederland 1,9 x groter (78.866 km2)
Aantal inwoners 10,6 miljoen / 135,4 per km2
Beste reistijd Voorjaar, najaar of wintersport
Visum nodig? Niet voor Nederlanders
Tijdsverschil met Nederland Geen
Munteenheid Koruna (CZK): 10 koruna = €0,39
Taal Tsjechisch

 

Reacties zijn gesloten.