Verenigd Koninkrijk

Onze eerste echte vakantie samen was onze huwelijksreis in augustus 1999. Naar Engeland. Met eigen auto. Nog in het analoge tijdperk. Tenminste, de digitale camera’s waren net in opkomst. Andy had er al eentje, ik nog niet. We waren ook nog geen ervaren reizigers. En een verslag bijhouden deden we nog niet echt. Het reisverslag van onze huwelijksreis is dan ook summier, met niet de beste foto’s. Maar goed, het is er.

Engeland ligt trouwens op Groot Brittannië. Want zo heet het eiland waar ook Schotland en Wales op liggen. De kleine eilandjes in de directe omgeving horen er ook nog bij. Maar er is meer land. Noord-Ierland bijvoorbeeld. En aan de andere kant van de wereld is ook nog wat Brits grondgebied. Dat is nog uit de koloniale periode, toen er druk aan landje veroveren werd gedaan. Zo is het spel Risk ontstaan. Die gebieden overzees vallen onder het Verenigd Koninkrijk.

Dus: Engeland is een land, Groot Brittannië is een eiland met 3 landen en het Verenigd Koninkrijk is het hele zwikkie bij elkaar, inclusief de overzeese gebieden. Oh, en dan zijn er nog een paar kanaaleilanden, zoals Jersey en Guernsey en het Isle of Man. Dat is nog een ander verhaal. Die horen niet bij het koninkrijk, maar vallen wel onder het Brits kroonbezit.

Goed, verder met onze reizen door het Verenigd Koninkrijk. In 1999 dus op huwelijksreis naar Engeland. In 2003 een weekendje naar Edingburgh, Schotland. Tussen 2010 en 2016 zijn we vaak in Ierland geweest. De bovenkant van het eiland waar Ierland op ligt is Noord-Ierland, dat officieel tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Tijdens onze reizen door Ierland zijn we daar natuurlijk ook geweest, in 2010 en 2014.

In 2016 zijn we min of meer toevallig vlak achter elkaar de plas overgestoken. In oktober gingen we even op en neer om Andy’s nieuwe basgitaar op te halen. Omdat we er toch in de buurt waren, zijn we toen meteen maar langs Stonehenge gegaan. En met kerst waren we lekker in Londen. Hartstikke leuk zei iedereen, kerst in Londen. Nou, daar zit wel een addertje onder het gras….

Dan dat Brits kroonbezit. In 2018 maakten we een cruise door de Caribbean. We legden onder andere aan op Grand Cayman. Dat is 1 van die 14 Britse overzeese gebieden. We bezochten er nog een in december 2021, tijdens onze rondreis door Spanje. We waren in de buurt, dus zijn we naar Gibraltar en de bijbehorende rots geweest.

Tot zover onze bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk. Nieuwsgierig naar onze avonturen daar? Het staat in de reisverslagen!


 

Reacties zijn gesloten.