Visumregels Noord Amerika

Als je op vakantie gaat naar Noord Amerika, gelden er inreis- en visumregels. Hier lees je hoe het zit. Let op: dit geldt voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort.

Amerika & Canada

Als je per vliegtuig of boot naar Amerika gaat, of per vliegtuig naar Canada, moet je een inreistoestemming hebben. Ook als je er alleen maar een overstap maakt. Dit vraag je aan onder het “Electronic (System for) Travel Authorization” programma. Voor Amerika is dit sinds 12 januari 2009 en is het afgekort naar ESTA. Voor Canada  is dit sinds 15 maart 2016 en is het afgekort naar ETA.

Reis je over land naar Amerika of over land/zee naar Canada, dan hoef je geen ESTA/ETA te hebben. Je moet dan wel bij de grens het groene I-94 formulier aanschaffen en invullen. De kosten zijn ongeveer gelijk aan die van de ESTA/ETA. Als je van plan bent om heen en weer te gaan, vraag dan om een “multiple entry”. Anders blijf je aan het aanschaffen & invullen…

Aanvragen

Je vraagt ze allebei gemakkelijk online aan. Dat doe je hier voor Amerika en hier voor Canada. Het aanvragen is eenvoudig en voor de ESTA kan dit zelfs in het Nederlands. De ESTA kost trouwens 14 USD per persoon, de ETA 7 CAD. Het is echt niet nodig om hiervoor een bureau in te schakelen. Nou ja, tenzij u zich daar prettiger bij voelt. Dat kost wel extra, want zo’n bureau werkt natuurlijk niet voor niets. Als u toch een bureau wilt inschakelen, dan weet ik er wel eentje, voor zowel de ESTA, de ETA als een aantal andere visa. Maar nogmaals: het hoeft echt niet.

Je moet je ESTA/ETA uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd hebben. Nadat je betaald hebt en je betaling is verwerkt, log je opnieuw in om te zien of je aanvraag is goedgekeurd. Dat betekent dat hij ook kan worden afgekeurd. Als dat gebeurt, controleer dan eerst goed of je alle gegevens correct hebt ingevuld. Mocht je toch een fout hebben gemaakt, probeer het dan nogmaals met de juiste gegevens. Nog steeds geen toestemming? Kijk eerst of er redenen zijn waarom je niet mag inreizen. Als die er niet zijn, kun je na 10 dagen een nieuwe aanvraag doen. En anders zul je een afspraak met het consulaat moeten maken om een regulier visum aan te vragen.

Geldigheid

De ESTA is 2 jaar geldig, ETA 5 jaar en ze zijn gekoppeld aan je paspoort. Als je tussendoor een nieuw paspoort krijgt, moet je ze opnieuw aanvragen. Hoewel de kosten nou ook weer niet gigantisch zijn, is dat misschien wel iets om rekening mee te houden.

Visa Waiver Programm

De ESTA/ETA is niet een visum! Als Nederlander val je onder het Visa Waiver Programm. Dat is eigenlijk een ontheffing voor het moeten hebben van een visum. Die ontheffing geldt voor inwoners van deelnemende landen, waaronder Nederland en België. Op dat niet-visum mag je in Amerika 90 dagen en in Canada 6 maanden als toerist in het land blijven. Of je dat (gratis) visum krijgt, wordt pas bij aankomst bepaald. Een goedgekeurde ESTA/ETA betekent dus niet dat je ook toegang tot het land hebt!

Alleen maar overstappen

Ook als je alleen maar overstapt in Amerika of Canada, moet je een ESTA/ETA hebben. Maakt niet uit wat je eindbestemming is. Komt omdat je daar voet aan land zet en door de immigrations gaat. Als je daar doorheen bent, zou je zomaar in het land kunnen blijven…

Overige landen

Voor de overige landen in Noord Amerika heb je geen inreistoestemming nodig. Controleer wel altijd even of je een visum moet hebben. En let ook even op als je over land van Mexico naar Amerika gaat. Dan gelden natuurlijk de regels voor Amerika


Disclaimer 

Inreis- en visumregels kunnen wijzigen. Aan de informatie op deze pagina kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Voor de meest actuele informatie verwijs ik u naar de officiële overheidswebsites van de betreffende landen.


Laatst bijgewerkt: 21 juli 2018

Reacties zijn gesloten.