Weekendje Essen, Duitsland

Op 1,5 uur rijden van Kaatsheuvel, waar wij wonen, ligt Essen, in Duitsland. Daar gaan we tijdens een bloody hot weekend in juli naartoe. Want daar hebben we twee goede redenen voor:

  1. Er is een rondreizende Star Wars Convention en die komt voor Europa naar Essen. Tenminste, dat is het dichtste bij voor ons. Andy houdt van Star Wars. Ik hou van Andy. Dus verras ik hem met kaartjes voor dit event.
  2. Vlakbij Essen ligt Zollverein. Dat is een Valhalla voor fotografen. Ik hou van fotografie. Andy houdt van mij. Dus maken we er een weekendje van, zodat we beiden kunnen bezoeken

Voor de overnachtingen heb ik een B&B geboekt in Gladbeck, vlakbij Essen. Of eigenlijk een B, want eten zit er niet bij in. Het kost ook maar 80 piek voor 2 nachten. Er is wel een keuken, dus we kunnen zelf een ontbijtje maken. Ook goed.


Onze B in Gladbeck

En onze kamer, het slaapgedeelte

Op vrijdagavond, na het werk en na het eten, rijden we naar Essen. Dat is nog een klein beetje spannend. Essen ligt namelijk in het Ruhrgebied en daar geldt in veel plaatsen de Umweltzone. Dat betekent dat in een bepaald gebied geen vervuilende voertuigen mogen komen.


Zollverein

Zollverein

Om te bewijzen dat je voertuig niet vervuilend is, moet je een sticker achter je voorruit hebben. Een Umweltplakkette. Haben wir nicht… We hebben wel een dieselauto. Diesels zijn bij voorbaat al verdacht. Ohoh… Nou ligt Essen wel in de zone, maar Gladbeck, waar wij slapen, niet. En ook de locaties waar we dit weekend naartoe gaan, liggen er niet in. Maar we moeten wel een keer een stukje doorkruisen. We besluiten om daar dan héél zachtjes doorheen te rijden. Sssst.

We hebben wat moeite om het adres te vinden. Dus bellen we even en dan komt de man des huizes ons halen. Als we bij de verbouwde boerderij aankomen, vallen we middenin het kerstfeest. Ja, het is juli. Ja, het is (onverwacht) enorm warm, rond de 30 graden. Ja, wij vinden het ook een beetje gek.


Zollverein

Zollverein

Maar niet als we de uitleg krijgen: vrienden uit India hebben altijd al een echt Duits Weihnachtsfeest mee willen maken. Maar ze kunnen alleen in de zomer komen. Dus zijn de Weihnachten een half jaar vervroegd. En wordt er kerst gevierd, inclusief kerstmuziek, kerstdiner, roze kerstboom en varken aan het spit. Heel normaal dus eigenlijk.

Zaterdagochtend beginnen we met dat zelfgemaakt ontbijtje, we hadden er wat spullen voor meegebracht. Dan gaan we op pad: naar Zeche Zollverein. Dat ligt in het industriële gebied, even ten noorden van het centrum van Essen. Alles draait op het terrein van Zollverein om de mooiste steenkolenmijn ter wereld. Tenminste, ze zeggen dat het de mooiste is. Unesco is het er denk ik mee eens, want die heeft het complex in 2001 op de Werelderfgoedlijst gezet.


Zollverein

Zollverein

Ooit was het de grootste steenkolenmijn ter wereld en de bijbehorende cokesfabriek was de grootste van Europa. In 1986 werd de boel stilgelegd. Gelukkig kwam er al snel een stichting dat ervoor zorgde dat de mijn een nieuwe bestemming kreeg. Zo kon het als industrieel monument behouden blijven.

Tegenwoordig is het industriecomplex een cultureel middelpunt van het Ruhrgebied. Het is een museum over de geschiedenis van de mijnbouw en de ontwikkeling van de industriële architectuur. Maar het is ook een fantastisch complex om met je camera rond te dwalen. Je ziet de oude kolenbunkers en de kolenwasserij, rijen cokesovens waar geen eind aan lijkt te komen en zes indrukwekkende schoorstenen. Er is ook het Red Dot Design Museum, waar elk jaar de beste designproducten worden onderscheiden met de Red Dot Award.


Zollverein

Zollverein

Het grootste deel van het complex is openbaar en dus vrij toegankelijk. Alleen voor rondleidingen of een bezoek aan het Red Dot Museum betaal je entree. Verder kun je er lekker op een terrasje zitten, iets eten en soms van evenementen genieten. Vanavond is er bijvoorbeeld een klassiek concert in de tuin.

Wij genieten enorm van dit bijzondere complex. Omdat dit geen alledaagse omgeving is, kijken we onze ogen uit. Aan het einde van de dag gaan we terug naar onze B, om een makkelijke maaltijd klaar te maken. Na het eten rijden we weer terug naar Zollverein, voor dat klassieke concert. Niet helemaal ons ding, maar leuk om even te kijken en luisteren.


Zollverein

Zollverein

Voor het zondagse ontbijt hebben we bedacht om lekker bij het Van der Valk hotel te gaan eten. Daar kun je ook als je er niet hebt overnacht, gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet. Tegen betaling natuurlijk, ze zijn ook niet gek. Het ontbijt is prima. Jammer alleen dat het er best druk is.


De Messe in Esse(n)

Figuranten op de Messe

Vandaag staat dan die Star Wars Convention op de agenda. Die wordt gehouden in de Messe van Esse(n), oftewel in het beursgebouw. Dus rijden we naar Essen, volgen braaf de parkeerinstructies en wandelen dan op ons gemakje naar het beursgebouw. Daar komen ons al wat Stormtroopers tegemoet.

Zodra we binnen zijn, vinden we het al leuk: erg veel mensen zijn erg raar aangekleed en niet allemaal omdat ze op deze beurs werken. Ein-de-lijk kon bij sommigen dat Wookie-pak weer uit de mottenballen gehaald worden. Zie de foto van mijn man met Chewbacca, de Wookie. Er lopen ook diverse Jedi rond, in alle soorten en maten.


Verzameling R2D2’s

Nog wat robots

Natuurlijk is het de bedoeling dat je hier zoveel mogelijk geld uitgeeft. Aan Star Wars items & prullaria. Of aan foto’s met Star Wars sterren. Bijvoorbeeld met Carrie Fisher, die Prinses Leia speelde, Mark Hamill aka Luke Skywalker of Warwick Davis, die een Ewok was. Wij hoeven niet zo nodig op de foto met die mensen. We kijken gewoon wat rond en besluiten dat het wel een erg commerciële toestand is.

Dus wandelen we terug naar de auto. We gaan nog even Essen zelf bekijken. Daar kun je leuk winkelen, lekker op een terrasje zitten en genieten van prima straatartiesten. Dan rijden we terug naar Nederland en zijn we lekker voor het eten weer thuis. Nagenieten van een heerlijk weekend!


Carrie Fisher

Mark Hamilton

Reacties zijn gesloten.