Zuid-Afrika

Onderaan het continent Afrika ligt Zuid-Afrika. Ooit een Nederlandse kolonie en vooral bij ons bekend door de Apartheid en Nelson Mandela, de antiapartheidsactivist, die de eerste zwarte president van het land werd. Als Nederlanders voelen we ons enigszins verwant met Zuid-Afrika, doordat het Afrikaans veel op de Nederlandse taal lijkt. Niet dat je er gerust Nederlands kunt praten en verwachten dat ze je verstaan, of dat jij mensen die Afrikaans spreken, meteen begrijpt. Daarvoor zijn beide talen te verschillend. Ik weet ook niet of ze er herinnerd willen worden aan de Nederlandse kolonisatietijd. Ligt misschien gevoelig, met alles dat er in het land heeft gespeeld.

Anyhow, in 2019 gingen wij voor het eerst naar Zuid-Afrika. Best een beetje spannend, want je hoort niet alleen maar positieve verhalen over dit land. Als we vertelden dat we hier naartoe gingen, was de meest gestelde vraag dan ook of het er wel veilig is. En ja, dat is het. Het is er net zo veilig of onveilig als in andere landen. Want overal moet je opletten en geen domme dingen doen. Je loopt hier niet in het donker over straat of gaat ’s avonds met je huurauto op pad. Je loopt niet met je kostbaarheden te pronken. Als je geld pint, kijk je net als overal ter wereld, ook in ons eigen kikkerlandje, of je geen “verdachte sujetten” ziet.

Dat gezegd hebbende: die eerste keer in Zuid-Afrika is ons erg goed bevallen! Wat een prachtig land is het. Natuurlijk ga je er wilde dieren spotten, bij voorkeur de Big Five. Dat zijn trouwens niet de vijf grootste, maar de vijf gevaarlijkste dieren. De meest bekende plek om ze te spotten is in het Krugerpark. Dat is trouwens slechts een van de vele wildparken in Zuid-Afrika. Wat wij niet hadden verwacht, is hoe mooi het land is! De Panoramaroute en de Gardenroute zijn prachtige routes om te rijden. De Drakensbergen zijn fantastisch, met de canyons, watervallen en andere bijzondere natuurverschijnselen. Maar ook de ruige kust is schitterend.

Wat ook een echte aanrader is, is om Johannesburg te gaan bekijken. Het is een hele fascinerende stad. Wij waren enorm onder de indruk van alles dat we zagen en hoorden over de apartheid en wat daar allemaal mee samenhing, zoals Constitution Hill, “Number Four” en het Hector Pieterson Memorial. Ook bestuurlijke hoofdstad Pretoria is de moeite waard. Een prettige, mooie stad, ondanks het grimmige verleden. Als je de kans hebt, is een dag Pretoria bezoeken zeker een aanrader. Vooral in oktober, als de Jacaranda’s bloeien. Dan is er nog Kaapstad

Genoeg te zien en beleven, zoals in de reisverslagen is te lezen en op de foto’s is te zien!


Reacties zijn gesloten.