Zuidoost-Azië & Seoul

Volgens mensen die veel gereisd hebben, is de Filipijnen een van de mooiste bestemmingen waar ze ooit zijn geweest. Nou, dat zullen we nog wel eens zien! Namelijk in de winter van 2023/2024. Deze reis stond al een tijdje op de planning; we zouden in de winter van 2020 gaan. Maar ja, Corona… Gelukkig is de wereld weer terug naar normaal en kunnen we drie jaar later alsnog gaan.

Wie ons een beetje kent, weet dat we vaak bestemmingen combineren. Want ja, om nou drie weken op tropische eilanden rond te hangen, is niet echt onze cup of tea. Nee, we hebben nog een andere bestemming in Zuidoost-Azië op onze lijst staan: Cambodja. Van de Rode Khmer en Pol Pot. Ja, dat was geen leuke tijd en geen lekker ventje. We zijn benieuwd hoe het er nu is.

Nu we onze hoofdbestemmingen hebben bepaald, is de vraag hoe we er komen. Het blijkt het handigste te zijn om via Seoul, Zuid-Korea te vliegen. Handig qua vliegtijden, verbindingen en kosten. We zijn nog niet in Zuid-Korea geweest. Dus beginnen we onze reis met een stedentripje Seoul. Nou heb ik alleen 1 ding over het hoofd gezien: het is in december winter in Seoul… Dat wordt van bikini tot bondmuts meenemen!

Om van Cambodja op de Filipijnen te komen, vliegen we het beste via Kuala Lumpur in Maleisië. Om dezelfde redenen dat we op Seoul vliegen. We waren ook nog niet eerder in Maleisië, dus voor we doorvliegen naar de Filipijnen, doen we een stedentripje Kuala Lumpur. Vanaf de Filipijnen vliegen we dan weer terug via Seoul. Nu de route vaststaat, kunnen we de reis gaan indelen.

Eerst naar Seoul. Dat ligt redelijk dicht bij de grens met Noord-Korea. Daar kun je niet naartoe, maar je kunt er wel gluren naar de buren… Op de grens is een bufferzone, de Koreaanse gedemilitariseerde zone, in het Engels DMZ. Vanuit Seoul kun je deze grensbarrière bezoeken met een georganiseerde excursie. Want zonder officiële gids kom je er niet in.

Omdat beide landen elkaar niet aardig vinden, maar als buren soms wel met elkaar in gesprek moeten, is er ook een gebied waar ze die overleggen voeren: de Joint Security Area, “JSA”. Die kon je tot voor kort ook bezoeken. Op 18 juli 2023 besloot een Amerikaanse militair de grens over te rennen. Dankzij die actie kun je nu niet meer naar de JSA. En bedankt hé, klootzak. Of je wel naar de DMZ kunt, is altijd afwachten, omdat er plotselinge spanningen of verdachte acties kunnen ontstaan.

Cambodja heeft voor zover ik weet drie gezichten. Het eerste is die van de Pol Pot-periode. Een bezoek aan de Killing Fields en musea over deze periode zijn wat mij betreft verplichte kost. Die bezoeken we in hoofdstad Phnom Penh. Voor het tweede gezicht reizen we met de bus naar Battambang. Daar zien we als het goed is het dagelijkse, landelijke leven in Cambodja. Als laatste reizen we met de bus naar Siem Reap, voor het derde gezicht. Hier vind je tempelcomplex Angkor Wat, hét bekende beeld en dé toeristische trekpleister van het land.

Van Cambodja naar de Filipijnen vliegen we via Kuala Lumpur. Daar blijven we ook twee nachten, zodat we rustig de stad kunnen bekijken. Dan door naar de Republiek der Filipijnen. Dat bestaat uit meer dan 7.000 eilanden. Daarvan zijn er ongeveer 1.000 bewoond. Met zoveel eilanden moet je een keuze maken welke je gaat bezoeken. Dat wordt deels al bepaald door de veiligheid op de eilanden. Zo kun je maar beter het eiland Mindanao en de zuidelijke Sulu-eilanden vermijden. Daar zijn rebellen en terroristische groepen actief.

De overige eilanden zijn veilig. Natuurlijk moet je, net als op de meeste plekken in de wereld, oppassen voor straatcriminaliteit en oplichting. Tja, en dan moet je keuzes maken. Welke eilanden bezoek je, hoe lang blijf je op elk eiland? Decisions, decisions. We kiezen er uiteindelijk twee uit: Bohol en Palawan. Op beide blijven we vier nachten. Waarom deze twee? Bohol biedt veel bijzondere bezienswaardigheden en Palawan is het mooiste Filipijnse eiland, zeggen ze.

Op de bestemmingen maken we gebruik van openbaar vervoer, busverbindingen, ferry’s en tuktuks. Op de Filipijnen kun je ook prima zelf rijden. Daarum huren we op beide eilanden een auto. Een (motor-)scooter huren kan ook, maar daarop ben je kwetsbaarder dan in een auto. En… een auto heeft airco. Wel zo prettig, bij temperaturen boven de 30 graden of als er een tropische bui valt.

Dan is de vraag wat er nodig is aan documenten en eventuele andere zaken. Dat controleer ik altijd op Nederland Wereldwijd. Zoals voor de meeste landen geldt, moet ons paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn en minimaal twee lege bladzijdes hebben. Alleen voor Cambodja hebben we een visum nodig. Die kun je gemakkelijk online aanvragen en kost 36 dollar per stuk. Voor Maleisië en voor de Filipijnen moeten we ons binnen drie dagen voor aankomst online registreren. Dat is overigens gratis. Voor Zuid-Korea is niets speciaals nodig.

Als alles is uitgezocht en geregeld, hoeven we alleen maar af te tellen tot het vertrek. Of Palawan inderdaad het mooiste Filipinse eiland is en hoe de andere bestemmingen waren, lees je in het reisverslag en zie je op de foto’s!


Reacties zijn gesloten.