Dagje Bergen op Zoom

Nederland heeft onnoemlijk veel vestingsteden. Dat vertelde ik al in het tripjes-verslag van Woudrichem. Een aantal ligt redelijk in de buurt van waar wij wonen en zijn dus goed te bezoeken op een mooie zondagmiddag. Zoals deze mooie zondagmiddag eind oktober.

Heusden, Woudrichem en Willemstad hebben we al gehad. Vandaag is Bergen op Zoom aan de beurt. Dat ligt nog net in Brabant, maar het scheelt niet veel. Zeeland loert om de hoek. Net als het water. En daarom had men ooit de behoefte om Bergen op Zoom als vesting op te tuigen.


Sint-Gertrudiskerk vanaf de Grote Markt

Stadhuis op de Grote Markt

Het is één van de oudste vestingsteden die Nederland rijk is. Daar is alleen anno 2016 niet veel meer van te zien. Bar weinig vestingmuren of kanonnen. Vind ik toch wel een pre voor een vestingstad. Maar gelukkig is het zonder dat ook een leuke stad.

We parkeren in een garage Achter de Markt en wandelen naar de Grote Markt. Dat ziet er mooi uit, met het oude stadshuis, de Sint-Gertrudiskerk en allemaal terrasjes. We wandelen eerst door de Markiezenhof. Dat was ooit een heus paleis. Niet voor ons koningshuis, maar wel voor Hoogstaande Markiezen. Rijke shit in elk geval.


Markiezenhof

Parkje bij het Markiezenhof

Aangezien het heerlijk weer is en koffietijd, strijken wij neer op een terrasje op de Grote Markt. Stukje appeltaart erbij, beetje mensen kijken, prima middag!

Via de Gevangenpoort wandelen we terug naar de auto. We rijden langs een benzinepomp en terwijl Andy tankt, neem ik snel een kijkje in het tegenover gelegen Anton van Duinkerkenpark. Leuk hoor. Voor zo’n mooie zondagmiddag is een bezoekje aan Bergen op Zoom, inclusief een terrasje, geen slecht idee!


Anton van Duinkerkenpark

Anton van Duinkerkenpark

Reacties zijn gesloten.