Dagje Fort Altena, Werkendam

Wij rijden regelmatig over de A27 richting Utrecht. En dan rijden we altijd langs Fort Altena, bij de afslag Werkendam. En altijd vraag ik me af wat dat toch is. In het weekend staan er altijd auto’s geparkeerd, maar je ziet verder niet waarom. Dus gaan we dat uitzoeken!

Eerst maar eens Googelen. Fort Altena is in 1847 gebouwd en maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het moest het rijke westen van Nederland beschermen tegen invallen van buitenlandse legers. Het heeft diverse rollen gespeeld tijdens diverse oorlogen.

Tot 2003 was het in handen van Defensie. Daarna is het overgegaan naar Brabants Landschap en nu wordt het complex beheerd door de Kwartiermeesters van Fort Altena. Die moeten ervoor zorgen dat het fort toegankelijk is voor het publiek, zodat er middelen ontstaan om de gebouwen en het terrein te kunnen onderhouden. Ook moet ze de investering van Brabants Landschap terug zien te verdienen.

En dat moeten ze doen door het fort na restauratie zo to exploiteren dat het fort als cultureel erfgoed gewaarborgd is. Er moet evenwicht zijn tussen commercie, natuur en cultuurhistorie. Als het goed is, zijn alle restauratiewerkzaamheden die daarvoor moeten zorgen, in 2014 afgerond. Een hele kluif, zou ik zo zeggen!

En, wat kun je er dan allemaal doen? Nou wandelen, fietsen en kanoën, om met de sportieve activiteiten te beginnen. Je kunt er kano’s huren; fiets of wandelschoenen moet je zelf meebrengen. Wij maken een wandeling rondom het fort, waarbij we mooi uitzicht over de omgeving en enkele molens hebben.

We gluren binnen in het achterste deel, waar door middel van displays een stukje geschiedenis geleerd kan worden. In het hoofdgebouw is een brasserie gevestigd en omdat het heerlijk weer is, is buiten een terras opgesteld. Verder kun je allerlei arrangementen boeken en vinden er regelmatig evenementen plaats. Oh, en je kunt er trouwen, want het is een officiële trouwlocatie.

Heerlijk voor een mooie zondagmiddag, dit Fort. Wij zijn binnendoor door het Land van Heusden en Altena teruggereden, wat ook nog een leuk ritje was. Zo weten we nu van het bestaan van Uppel. Kunnen we dat afstrepen van de lijst “thinks you need to know before you die”…..

Reacties zijn gesloten.