Dagje Haarlem

Andy’s vader woonde tot zijn overlijden in 2015 in Haarlem. Daar is hij begonnen toen hij in 1948 vanuit Indonesië in Nederland aankwam. In de kost, met moeder en 2 zusjes, bij een dame in een herenhuis. Die dame had een nichtje, Gerda. En Pa en Gerda waren een beetje verliefd. Kalverliefde. En zoals dat gaat met kalverliefdes, ging een ieder op een gegeven moment zijn/haar eigen weg. Een heel leven werd geleid, beiden trouwden, kregen kinderen, werden weduwe en weduwnaar.

In 2003 kwamen Oom Winnie en Tante Hely vanuit Amerika naar Nederland. Tante Hely wilde graag naar Haarlem. Naar het huis waar ze in Nederland in begonnen waren. De dame bij wie ze destijds in de kost waren, leefde nog steeds en woonde er nog steeds.

Nichtje Gerda was ook in Haarlem blijven hangen, dus die werd gebeld voor een greet & meet. En wat denkt u? Het klikte weer tussen Pa & Gerda! Inmiddels beiden de partner(s) verloren en weer single.

Na een paar jaar heen en weer reizen tussen Haarlem en Den Bosch verkocht Pa de boel in Den Bosch. Begin 2006 verhuisden we hem naar Haarlem. Hij was weer terug waar hij ooit zijn Nederlandse leven begon.


Noot: Dit verslag is van een mooie zomerdag in 2013, 2 jaar voor Pa overleed.

Omdat Pa in Haarlem woont, komen we daar natuurlijk nog wel eens. Meestal drinken we koffie, eten gezellig mee, kletsen bij en gaan weer terug naar huis. Maar vandaag is het wel erg lekker weer. Andy & ik hebben weinig zin om de hele dag in huis of op het balkon te hangen.

Dus stellen we voor om een dagje Haarlem te doen. Vanaf het water. Want in Haarlem heb je water en rondvaartboten. Pa en Gerda zijn enthousiast. In al die jaren dat Gerda er woont heeft ze nog nooit een rondvaart gemaakt. Dus dat is geregeld.

Ik boek een tocht bij Haarlem Canal Tours. In een open sloep en voor slechts €13,50 per persoon varen we in 75 minuten door de grachten van Haarlem. We varen langs pleinen en hofjes en vele andere monumenten en architectuur dat Haarlem rijk is.

We komen langs bekende Haarlemse gebouwen: De Egelantier, Nieuwe Kerk, Stadsschouwburg, Kathedraal Sint Bavo, Kantoor ING, Patronaat, Bisdom, Het Huis Barnaart, Het Paardenwed, Koudenhorn, De Molen Adriaan, Teylers Museum en de Grote of St. Bavo Kerk.

Aldus de brochure.

Het is heerlijk weer, we bevinden ons te midden van een gezellig gezelschap en Haarlem vanaf het water is erg mooi. Live is good.

Gerda heeft voor na de tocht eten bij de Chinees geregeld en dat is een lekkere en leuke afsluiting van deze zeer prettige dag!

Reacties zijn gesloten.