Dagje Kinderdijk

Eindelijk, de zon schijnt weer eens! Het is wel koud, rond de twee graden overdag, en dit weekend heeft het voor het eerst deze winter soort van gesneeuwd. In een deel van het land tenminste. Het is dan ook winter, het derde weekend in dit nieuwe jaar 2016. Maar vandaag is het heerlijk droog winterweer en ideaal om erop uit te gaan. Dus doen we dat.

Niet te ver rijden, want we zijn niet al te vroeg vertrokken. Daarom wordt het… Kinderdijk. Nee, we zijn niet opeens fan geworden van kinderen. Die vind je er ook niet per definitie. Maar wel een gekke naam inderdaad. Hoe komen ze daar nou bij? Nou, daar zijn vier theorieën over.

1. In 1421 was er een watersnoodramp, de Sint-Elisabethsvloed. Toen de ergste storm voorbij was, ging men de dijk op om te zien of er nog iets te redden viel. In de verte kwam een wiegje aandrijven. Er bovenop zat een kat, die door heen en weer te springen voorkwam dat er water in het wiegje kwam. Toen men het wiegje kon grijpen, bleek er een baby in te slapen. Kind bij Dijk = Kinderdijk. Hoewel ze het van mij dan Katdijk hadden mogen noemen, dat was immers de held.

2. De dijk zou zijn gebouwd door gebruik te maken van kinderarbeid. Dus: Kinderdijk.
3. Aan de dijk woonde Jan en Jan die kon er wat van: hij zou behoorlijk wat nazaten op de wereld hebben gezet. Veel kinderen, dus: Kinderdijk.
4. Dit dijkje was ten opzichte van de omringende dijken de kleinste, een kindje nog. Dus: Kinderdijk.

Ik weet niet welke er waar is, maar ik ga voor de eerste verklaring, met als goede runner up onze Horny Jan.

Anyhow, Kinderdijk is niet bekend geworden door deze verhalen, maar door de grote hoeveelheid molens. Die zijn bijzonder. Zo bijzonder, dat ze sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het zijn er ook nogal wat: 19 totaal. Je kunt ze alleen wandelend of fietsend bewonderen. Wij maken een wandelingetje. Dat is heerlijk en erg leuk.

Normaal moet je entree betalen om de molens te kunnen bekijken. Je hebt dan meteen toegang tot twee van de molens en je mag een film bekijken in het bezoekerscentrum. Dat kost €7,50 voor een volwassene. Als je met de auto bent, betaal je ook 5 piek om te parkeren.


Noot: Dit was in 2016. Inmiddels is Kinderdijk een volwaardige attractie geworden. Ze hebben aan het molenbezoek en de film nog een rondvaart en een bezoek aan het gemaal toegevoegd. Daardoor is de toegangsprijs bijna verdrievoudigd. Ik weet niet of je er ook nog simpelweg kunt wandelen, zoals wij deden.

Vandaag is het park officieel gesloten; de wintersluiting is dit jaar van 31 december tot 12 februari. Wat niet betekent dat je er niet naartoe kunt. Je kunt er gewoon heerlijk wandelen, zoals wij met een hoop andere mensen doen. Nou ja, hoopje mensen, het is niet zo dat we over elkaar struikelen of file moeten lopen.

Als we alle molens hebben geteld (19, check!), gaan we nog even toeren. Of eigenlijk wilden we koffie drinken bij het tentje bij de parkeerplaats, maar daar is het nogal druk. Laat dus maar. We slaan rechtsaf en toeren heerlijk langs de Lek.

We hadden geen idee dat het hier zo mooi is. Typisch Hollands achterland, met weilanden, watertjes, nog meer molens en een verdwaalde roofvogel. Leuk hoor. Wij hadden in elk geval een heerlijk middagje uit!

Reacties zijn gesloten.