Dagje Zaltbommel

Zaltbommel is al meer dan duizend jaar oud. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het het bolwerk van de “Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden“. Die Republiek was de voorloper van ons huidige Nederland. Het is dan ook een vestingstadje, omringd door water en muren.

Naast vestingstad was het ook 1 van de Hanzesteden, een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden.

Kijk, en dat wist ik dus allemaal niet. Ik ken Zaltbommel alleen van de brug en de files. Rumor has it though dat het stiekem een leuk plaatsje is. Dus op een mooie edoch koude winterdag gaan we dat eens even bekijken.


Martinus Nijhoffbrug

Jip, Janneke & Takkie

We parkeren aan de Waal en zien meteen al de indrukwekkende brug. Dat is de Martinus Nijhoffbrug. Die ligt er sinds januari 1996. Ik kan me de oude brug ook nog herinneren. Wat een krampending was dat! Rond de Bommelse Brug was het altijd filerijden. Maar nu ligt er de prachtige tuibrug. En is het er nog steeds altijd filerijden…

Langs de Waal staan een aantal mooie kunstwerken. Zoals de beelden van de Waterjongen. Het standbeeld staat aan de waterrand. Met zijn hand geeft hij aan hoe hoog het water mag komen, voor je in Zaltbommel natte voeten krijgt. Aan de overkant, op de kade, zie je het borstbeeld van de jongen.


Beeldje in de Gasthuistoren

Borstbeeld de Waterjongen

Ook langs de Waal laten Jip & Janneke Takkie de tekkel uit. Fiep Westendorp, tekenares van de beroemde kinderverhalen, kwam in Zaltbommel ter wereld. Er is dan ook een permanente tentoonstelling over Jip, Janneke & Fiep in het Maarten van Rossem museum.

Speaking of which: dat museum kun je vinden in het Stadskasteel. Dat is een monumentaal pand en wordt ook wel het Maarten van Rossemhuis genoemd. Meneer van Rossem was een veldheer uit de 15e/16e eeuw en de opdrachtgever voor de bouw van dit juweeltje. Niet te verwarren met Maarten van Rossem-de-historicus-en-Amerikakenner die nu nog leeft…


Maarten van Rossemhuis aka Stadskasteel

Op de markt

Behalve de brug is ook de Sint Maartenskerk kenmerkend voor Zaltbommel. Je ziet hem al van ver, als je vanaf Utrecht over de A2 aan komt rijden. Hij valt op omdat hij stomp is. Daar is een liedje over: “En te midden van die rommel, dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel”.

Ooit zat er een spits op. Die brandde af na blikseminslag. Er werd wel weer een nieuwe op gezet, een kleinere. Die brandde na 1,5 eeuw ook af. Toen hebben ze het maar opgegeven. Dus nu istie plat. Ook mooi. En kenmerkend.


Oude stadsmuur en poort

Waterstraat en de poort

Verder is Zaltbommel een erg leuk plaatsje om doorheen te wandelen. Het heeft leuke straatjes en pleintjes en prachtige 16e eeuwse gebouwen. Op deze winterkoude zondag in februari was er op straat niet zoveel te doen. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer gezelliger is. Ach, dan gaan we toch eens terug?!

Reacties zijn gesloten.