Stedentrip Kopenhagen, Denemarken

Het is begin 2015 en ik werk op dat moment al bijna 10 jaar voor het Deense energiebedrijf DONG Energy. Voor mijn werk moet ik met een aantal Deense collega’s spreken. Dat is het handigst in Denemarken. In Gentofte, om precies te zijn, want daar is het hoofdkantoor. Gentofte ligt vlakbij Kopenhagen. Ik heb het zo gepland dat ik op een vrijdag die meetings heb en er een weekend achteraan kan plakken. Dus kan Andy mee! Het werk betaalt mijn ticket en 1 overnachting. Hoeven we alleen het ticket voor Andy en de andere overnachtingen zelf te betalen. Dat ticket is niet duur, € 125,00. Omdat het via mijn werk gaat, heb ik alleen de keus uit KLM of SAS, en dan de voordeligste. Helaas is dat KLM. Inderdaad, wij zijn geen fan.


Station Kopenhagen

Pretpark Tivoli

Bovendien, met SAS hadden we er nog airmiles voor gekregen. Nu dus niet. Bummer. We vertrekken donderdagavond 19 februari, zodat ik de volgende ochtend fris & fruitig naar het werk kan. Na het eten rijden we naar Schiphol. Ik heb vooraf Smart Parking geboekt: voor € 39,50 kunnen we 4 dagen parkeren op P3 – Lang Parkeren. Daar pakken we de gratis shuttlebus naar Schiphol en een kleine 10 minuten later zijn we er. Alles verloopt soepel, behalve… vertrek van de vlucht. Het vliegtuig is niet schoon genoeg, dus dat moet over. Dat betekent vertraging. Als we dan kunnen boarden, stapt er een passagier teveel aan boord. De vlucht zit bommetje vol en blijkbaar stonden er nog wat mensen op de standby lijst. Foutje bij het inchecken: eentje teveel doorgelaten.

Die meneer is vlot weer van boord. Nu zijn bagage nog, want dat is uiteraard al ingeladen. Nog meer vertraging. Had ik al gezegd dat wij geen fan zijn van KLM? We kunnen eindelijk vertrekken en 1,5 uur later landen we in Kopenhagen. We halen onze koffer op en nemen een taxi naar ons hotel. Dat is de Comfort Inn in het centrum. We hebben best trek gekregen van dat gereis, dus gooien we de bagage op de kamer en lopen nog even naar de Mac voor een snack. Dan gauw naar bed, want ik moet er morgen weer vroeg uit.

Op vrijdag scheiden onze wegen al vroeg. Ik word om half 9 opgehaald door een taxi, die me naar het kantoor in Gentofte zal brengen. Dus ga ik alleen ontbijten, terwijl Andy nog even lekker blijft liggen. Tegen de avond zien we elkaar weer in het hotel en gaan we op pad voor het avondeten.


Binnengluren in het Stadhuis

Want daar is het droog een tentoonstelling

Mijn oorspronkelijke plan was om vanavond lekker door Tivoli te struinen en daar ergens te eten. Dat valt in het water, want Tivoli is dicht – het is niet 24/7 geopend. Tja, voor het plan is het wel vrij essentieel dat het park open is. We moeten het doen met eten bij A Hereford Beefstouw. Daar nemen we een T-bone steak en een kalfsbiefstukje voor de belachelijke prijs van € 120,-. Ja, dat is duur ja! We nemen hier dan ook maar geen toetje. Nee, we halen wel een hot brownie met ijs bij de Burger King aan de overkant. We wandelen op ons gemak terug naar het hotel.

Daar nemen nog een kopje koffie in de lobby en gaan dan relaxen op onze kamer. Waar het erg warm blijkt te zijn. Dus zetten we de airco aan. Die maakt een hels kabaal, zonder te koelen. Hmm. We bellen de receptie. Die hoort wat ons probleem is. Letterlijk, want het maakt echt een herrie. Ze gaan een andere kamer voor ons regelen. Dat wordt een verdieping hoger, waar de airco gelukkig wel werkt. Soort van, want zoals later blijkt, is het lastig de kamer echt lekker koel te krijgen dat het ook comfortabel slaapt. Wat is dat toch in Scandinavië, die warme kamers? Niet fijn!


Nyhavn

Nyhavn

Zaterdag kunnen we lekker samen ontbijten. En dat doen we in de gezellige overdekte binnentuin van ons hotel. Het ontbijt is helemaal prima. Daarna kleden we ons warm aan, want het is frisjes. En vooral: nat! Jammer hoor, vandaag zal het de hele dag regenen. Nou ja, we smelten zomaar niet. We gaan op pad. Eerst te voet, naar Nyhavn. Daar kopen we kaartjes voor de rondvaartboot en de hop-on bus. Dan kunnen we de rest van de dag droog doorbrengen. Want we zijn op weg hier naartoe toch aardig nat geworden. De kaartjes kosten ons totaal € 61,65.

We beginnen met de rondvaart. Die vaart langs het paleis, de Opera en natuurlijk langs de Kleine Zeemeermin. Met dit weer beslaan de ramen nogal snel, maar dat mag de pret niet drukken. Plus: we zitten droog! Na de tocht staan we weer op Nyhavn, waar we eerst een lekkere koffie en een wafel met slagroom en chocoladesaus nemen.

Dan zoeken we de hop-on bus op. We dachten nog een vol rondje mee te kunnen rijden, maar helaas gaat het laatste rondje al om 3 uur. En daarvoor moeten we overstappen op een bus die er nog niet is. We zijn vlakbij ons hotel en we moeten plassen… Dus laten we dat maar zitten en gaan terug naar ons hotel. We relaxen lekker, tot we het tijd vinden om te gaan eten.

Ik heb een restaurant in de buurt uitgezocht: Madklubben Vesterbro. Daar is het druk, maar als we 10 minuten, een kwartiertje willen wachten, krijgen we een plekje aan de bar, met uitzicht op de koks. Toe maar dan. Na 10 minuten worden we gehaald en de plek die we krijgen + het eten erbij, blijkt een voortreffelijke keuze! We zitten gezellig naast elkaar te kijken wat de 4 koks voor onze neus allemaal klaarmaken.


Holmens Kirke

Het indrukwekkende Beursgebouw

Daar zit ook ons kippetje van de gril bij. Klinkt banaal, maar blijkt erg lekker & leuk. We krijgen namelijk een hele kip op een hakblok, met een groot mes erbij. Of we zelf even aan de gang willen. Erbij heerlijke smaakvolle champignons, een lekkere pastinaak en mashed potatoes en groentes. We nemen nog 2 toetjes en hebben daar de €85,26 wel voor over. Lang geleden dat we zo lekker en zo leuk hebben gegeten! Een aanrader dus.

De volgende ochtend hebben we genoeg tijd voor ontbijt. Om 10 uur komt onze taxi, om ons op het vliegveld af te zetten. Daar verloopt het zoals het op vliegvelden verloopt. Gelukkig nu een half leeg vliegtuig en geen vertraging, zodat we vroeg in de middag weer op Schiphol landen.

We hebben een heerlijk weekend gehad. Jammer van de regen, maar ach, dat heb je zo wel eens. Gaan we gewoon nog een keer als het beter weer is en als Tivoli open is! We hebben niet zoveel aan sightseeing kunnen doen als we gehoopt hadden, maar de leuke & heerlijke maaltijd bij Madklubben maakt dat weer goed.

Reacties zijn gesloten.