Weekendje Achterhoek: Hamalandroute

De zomer hier in Nederland wil maar niet vlotten dit jaar. Juni 2016 verloopt tot nu toe enorm nat. Vooral het zuiden heeft het zwaar te verduren, met heel veel wateroverlast. Gelukkig voor ons blijft dat onder Eindhoven hangen en houden wij de voeten nog enigszins droog.

Vanwaar dit weerbericht? Nou, we hebben voor het 3e weekend van juni een weekendje in de Achterhoek gepland. En dan hadden we toch graag een beetje lekker weer. Dat treft, want eindelijk, na al die natte dagen, hebben we een prima weekend voor de boeg. De temperatuur is wel wat laag voor de tijd van het jaar. Maar dat geeft niet, want we zullen wel hoofdzakelijk zon hebben. Perfect!

Zoals gebruikelijk vertrekken we vrijdags na het werk en na het eten. Onze bestemming is B&B Ruwenhof in Neede. Dat ligt in de Achterhoek. Nee, dat is niet hetzelfde als Twente. De Achterhoek ligt in Gelderland, Twente in Overijssel. Het is toch wel een eindje rijden, ongeveer 2 uur. Maar dan heb je ook wat: de gehele bovenverdieping van een soort woonboerderij. Dat bestaat uit 2 slaapkamers, badkamer en woonkamer. Je kunt er met maximaal 4 personen verblijven. Het is erg sfeervol en erg compleet. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er aanwezig. Inclusief de Senseo, dus we gaan lekker een kopje koffie zetten. Oh nee, eerst even afrekenen met de erg aardige eigenaren. We betalen 75 euro per nacht en dat is inclusief ontbijt.


B&B Ruwenhof

Onze eigen ingang

Dat ontbijt wordt de volgende ochtend boven bezorgd en is meer dan uitgebreid. Daar kunnen we wel even op teren! En dat is mooi, want we hebben een aardige rit voor de boeg. We gaan namelijk de Hamalandroute rijden. Dat is een autoroute die is uitgezet door de ANWB en hij gaat door de Achterhoek en door Duitsland. De lengte is 253 kilometer, dus daar zijn we wel een tijdje zoet mee. Bij de plaatselijke VVV haal ik voor €2,95 het routeboekje, waarin staat beschreven wat we zoal onderweg gaan tegenkomen.


Het te volgen bordje

Prachtige Achterhoek

Dan rijden we naar Borculo, want dat is het dichtste bij om de route te beginnen. We vinden al snel het 6-hoekige routebordje en we doen ons best datzelfde bordje de rest van de dag te volgen. En dat is soms best een uitdaging, want zo opvallend is het niet. Wie kiest er nou voor bruin met wit in een landelijke omgeving? Soms is het ook een beetje stom geplaatst, waardoor we twijfelen wat er nou wordt bedoeld. Dus rijden we de route van 253 kilometer + nog wat omdraai-kilometers…


Alstätte, Duitsland

Asbeck, Duitsland

Het is heerlijk rustig en het is heerlijk weer. We genieten daarom volop van de mooie omgeving. Door de Achterhoek zijn dat aardige dorpjes en een mooie landelijke omgeving. Maar heel eerlijk, in Duitsland is het pas echt mooi, met bijzondere gebouwen en gezellige plekjes. Zoals bij de historische watermolen in Alstätte. Dat ligt net over de grens en verstopt in de bosrijke omgeving. Op het terras is het gezellig druk, maar wij vinden het nog te vroeg om daar rond te hangen. Dus toeren we lekker verder door Duitsland.


Legden, Duitsland

Asbeck, Duitsland

In Raesfeld is bij het kasteel net een bruiloft aan de gang. Maar daar hebben we geen last van, we kunnen toch lekker rondlopen en het prachtige slot bewonderen. Als we zijn uitgekeken, wordt het tijd om een ander plan te maken. We hebben nu ongeveer 2/3e van de route gereden. Het is inmiddels bijna 5 uur en ik heb om half 7 een restaurant gereserveerd. In Boekelo, tegen Enschede aan. Als we de route blijven volgen, dan hebben we nog aardig wat binnenweggetjes te gaan. En komen we waarschijnlijk te laat bij het restaurant aan. Dus kiezen we de snelste route naar Boekelo. Rijden we de rest van de Hamalandroute morgen wel!

Het restaurant heet Ribhouse Texas en is me aangeraden door een collega. Dat blijkt een uitstekende tip te zijn, want het eten is heerlijk. De inrichting is zoals we dat kennen van de steakhouses in Amerika: western style. De prijs is ook prima, want we zijn samen voor slechts 50 euro klaar. Dat lukt niet vaak meer in Nederland! Meer dan tevreden rijden we terug naar ons onderkomen in Neede. We relaxen lekker in de woonkamer, tot het tijd is om te gaan slapen.


Kasteel Raesfeld, Duitsland

Kasteel Raesfeld, Duitsland

We hebben heerlijk geslapen en genieten om 9 uur van het uitstekende ontbijt. Dat is anders dan gisteren, maar net zo lekker. Als we weer fris & fruitig zijn, nemen we afscheid van de hartelijke eigenaren Elly & Eric en gaan op pad. We rijden eerst via Lochem naar Zutphen. Lochem is niet zo gezellig als we dachten, maar Zutphen is dat wel. We parkeren aan de kade en lopen de stad in. Het is een mooie stad, met een gezellig hart en een bijzondere kerktoren. We nemen een lekker kopje koffie voor we verder door de stad wandelen.


Boekelo, wat stiekum in Twente ligt

Ribhouse Texas in Boekelo

Daarna rijden we terug naar Borculo, om het laatste stuk van de Hamalandroute op te pakken. Waar we alleen niet bij stil hebben gestaan, is dat we nu de route andersom rijden. Daar hebben de bordjes geen rekening mee gehouden, dat sommige mensen tegendraads willen doen. Het viel al niet altijd mee om de bordjes mét de richting mee goed te vinden. Tegen de richting in en dus de achterkant van de bordjes volgen is niet te doen. Daar wagen we ons niet aan.

We gebruiken gewoon ouderwets de kaart om een route te bepalen, die ons ook langzaamaan naar huis brengt. En daar komen we zo rond 5 uur aan. We gaan eens lekker nagenieten van alweer een heerlijk weekend. Tot het volgende tripje!

Reacties zijn gesloten.