Weekendje Friesland

Een gemiddelde avond in huize Eysbroek: Andy zegt iets, Janneke is een half uurtje stil achter haar computer en komt vervolgens met een antwoord. Zoiets:

Andy: “Weet je wat ik wel eens zou willen zien? Dragracing“.
Janneke: <half uurtje wachten> “Dat kan! In juli, in Drachten. Gaan we meteen een weekend, kunnen we ook leuk Leeuwarden bekijken.” Andy: “Oh, okay…..”

Nou bedoelde Andy eigenlijk dragracing in Amerika. Maar daar zijn we voorlopig niet. En dan is Drachten natuurlijk een uitstekende 2e keuze! Ik vind een goede aanbieding bij het Campanile hotel: 2 nachten voor €90,- inclusief ontbijt. Is niet duur. We vertrekken op vrijdag 10 juli. Dan hebben we heel de zaterdag om Leeuwarden te bekijken. Zondag 12 juli is de race in Drachten. Na de race gaan we weer naar huis.


Leeuwarden

Leeuwarden

De week voor het zover is, hebben we een hittegolf in Nederland. En ook deze zaterdag belooft het erg warm te worden. Hmm, heeft het hotel eigenlijk wel airco? Nee dus. Crap. Ik waag er nog een mailtje aan: het beste dat ze kunnen doen is ons een kamer geven aan de schaduwkant. Nou hopen dat dat helpt. Er gaat in elk geval een ventilator mee…


Rechtbank Leeuwarden

Het Fries Museum

Meteen als ik thuis kom van het werk, gooien we de spullen in de auto en rijden naar Friesland. Bij Hooipolder hebben we een korte file dankzij alle vakantiegangers. De zomervakantie is begonnen in het midden van het land. En er gaan vast veel mensen naar zee dit weekend. Maar als we daar voorbij zijn, kunnen we vlot door.

We hadden bedacht onderweg wel iets te eten. Bij Noordeloos is te vroeg. Bij Utrecht moeten we naar de overkant van de weg lopen. Geen zin in. Dan wordt het Lelystad, waar we onderhand wel rammelen. Daar zit een Hajé. Ziet er mooi uit, leuk concept, maar niet handig als je effe snel iets wilt eten en dan weer door wilt. Duurt lang!


Scheef en plat: Oldehove

Leeuwarden

Om 9 uur komen we bij het hotel aan. We checken in, gooien de spullen naar binnen en bellen neef Peter of hij nog zin heeft in visite. Dat heeft hij, dus gaan we bijkletsen. En daarna slapen, in de Friese hoofdstad. Wat gelukkig goed te doen is, ondanks de hitte. We hebben inderdaad een kamer in de schaduw en het heeft een rolluik, waardoor de warmte goed buiten te houden is. Ventilator op het bed gericht en het is bíjna zo fijn als thuis.


Het gezellige centrum

Leeuwarden

De volgende ochtend zitten we om half 10 aan het ontbijt en leggen een bodempje voor de dag. Het is al aardig warm, een prachtige dag om de stad te gaan verkennen. We parkeren op parkeerterrein Fonteinland achter het gebouw van de Belastingdienst, wat slechts 3 piek voor de hele dag kost.

Het is een korte wandeling richting centrum. We lopen op ons gemakje door de stad en bewonderen de mooie gebouwen. We zien de Oldehove, die er lekker scheef bijhangt. De statige Rechtbank op het Zaailand en er tegenover het moderne Fries Museum. Middenin het centrum staat de Waag, waar je nu iets kunt drinken.


De Waag op de Markt

Leeuwarden

Wij drinken iets op een ander terrasje, lekker aan het water van de Nieuwestad. Daarna zoeken we de Grote Hoogstraat. Want daar zit coffeeshop Repelsteeltje en daar wil ik graag naartoe. Huh? Oh ja. In een vorig leven had ik een zwager, wat tevens een goede vriend was. Rumor has it dat die zwager een coffeeshop is begonnen in Leeuwarden. Dus als we er toch zijn, wil ik even kijken of hij er toevallig is. Nee natuurlijk niet. Maar het klopt wel dat hij de eigenaar is van de tent. Ik laat de groeten achter.

Inmiddels is het aardig warm aan het worden, het is al boven de 25 graden. Het wordt te warm om nog langer door een stad te sjouwen. Dus lopen we terug naar de auto. Voor we dat doen, koop ik nog even de echte originele Friese Oranjekoek. Daar heb ik me al de hele week op verheugd, want die herinner ik me nog van vroeger.

Dan op pad. Onderweg naar de auto concluderen we dat Leeuwarden een leuke en vooral mooie stad is. En dat uit de mond van iemand die is opgegroeid in Groningen!


Het Lauwersmeergebied

Ikewei 2 in Twijzelerheide

Maar… ik heb ook in Friesland gewoond, tussen mijn 2e en 7e levensjaar. Dus op de vraag wat we de rest van de middag zullen doen is het antwoord snel gevonden. We gaan een beetje rondtoeren, kijken waar ik allemaal heb gewoond en ben opgegroeid.

We beginnen niet ver van Leeuwarden, in Twijzelerheide. Dit is het eerste huis dat ik me kan herinneren. Het is de laatste plaats waar we in Friesland woonden voordat we naar Groningen verhuisden. Het huis staat er nog steeds. Dat wil zeggen, het is behoorlijk gerenoveerd. Het heeft nu nieuwe stenen en een met hout beklede bovenkant.


In de verte ligt Eenrum

Centrum Eenrum

Van Twijzelerheide rijden we naar Eenrum. Inderdaad, in Groningen. Hier woonde ik van mijn 7e tot mijn 20e. We rijden een rondje door het dorp en dan naar mijn ouderlijk huis. We schrikken van de staat waarin het zich bevind. Hieronder links een foto uit archief (2011); het ziet er nu nog meer verwilderd en vervallen uit. Niet te lang bij stilstaan dus.


Jodengang 2 in Eenrum

De Jodengang

We rijden verder, naar het Lauwersmeergebied. We kunnen op het strand gaan liggen, maar daar zijn we a) niet op gekleed en gepakt, het is daar b) waarschijnlijk veel te druk met dit weer en daar hebben we c) geen zin in. Dus zoeken we een plekje op de dijk, bij de haven en in de buurt van de boot naar Schiermonnikoog. Hier genieten we lekker van het prachtige weer en het uitzicht. Live is good!


Dokkum

Evenement op de Markt

Dan weer verder, naar Dokkum. Want dat is een leuk plaatsje. We parkeren de auto en lopen naar het centrum. Daar is een evenement aan de gang met oldtimer auto’s en tractors. Het is er een gezellige boel.

Als we uitgekeken zijn, rijden we terug richting Leeuwarden, waarbij we door Giekerk komen. Daar heb ik vóór Twijzelerheide gewoond, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Ik herinner me alleen de visites later aan de oude buren. Dus heeft het ook geen zin het oude huis te zoeken, want ik heb geen idee waar dat staat. Terug naar het hotel dan maar.

Voor het eten kijken we op Tripadvisor wat er wordt aanbevolen. Dat is een Balkan restaurant genaamd Amfora, aan de Nieuwe Oosterstraat. Het is er niet druk, maar dat ligt niet aan het eten, want dat is lekker. We nemen soep vooraf, dan voor mij een stoofpotje uit Bosnië en voor Andy een lekkere vleesspies. Balkan soesjes na en wij kunnen er tegen!


De Waddenzee bij Holwerd

Zonsondergang in Holwerd

Het is nog steeds licht. We hebben nog wel even zin om iets te doen, dus rijden we naar Holwerd. Dat ligt aan zee en vanaf daar vertrekt de boot naar Ameland. Onderweg komen we langs het plaatsje Marrum. Daar zijn we gaan wonen vanuit Amsterdam, toen ik 2, 2,5 was. Dus daar herinner ik me helemaal niets van. Ik was ook vergeten dat het hier ligt en ben dus een beetje verrast. Nou ja, meer van “Hee, daar heb ik ook gewoond! Maar dat weet ik niet meer. Oh well…”

We zijn op tijd bij de vertrekplaats van de boot naar Ameland om de zon onder te zien gaan. En dat levert prachtige plaatjes op! Mooie indrukken om op te gaan slapen.


Zonsondergang in Holwerd

Zonsondergang in Holwerd

Zondagochtend beginnen we weer met een prima ontbijt. Dan pakken we de boel in en rijden naar Drachten, voor de dragraces. Het weer is behoorlijk anders dan gisteren: de zon is weg, er dreigt regen en het is “slechts” 20 graden. Aangezien het toch droog blijft, is dit ideaal weer voor een evenement!


Dragracing!

Bijzonder karretje

De races worden in Drachten op het oude vliegveld gehouden. Hoewel er tribunes waren aangekondigd, zijn die er niet. We kunnen aan de rand van de baan staan, achter hekken. Er is niet veel publiek, wat natuurlijk jammer is voor zo’n event. Er zijn verschillende races met motoren, opgevoerde golfjes, Amerikanen en echte dragsters.

We hebben het prima naar onze zin, hoewel er best veel tijd zit tussen de races. Dat betekent lang wachten op de volgende rit. Spectaculair is het onooglijke oude Corsaatje, dat een geweldig snelle tijd neerzet. De (vermoedelijke) Hajabusa-motor en Nitro-injectie zullen daarbij geholpen hebben. Jammer dat hij bij de 2e run kapot gaat.


Drag-motoren

Wheelie

Daarna houden wij het ook voor gezien. Het is half 3, wat betekent dat we ons hier zo’n 3,5 uur hebben vermaakt. Zodra we de snelweg richting het zuiden opgaan, begint het te plenzen. Hebben wij dus even enorm mazzel gehad met het weer dit weekend!


Hele lange auto

Verrassend snel Corsaatje

Tegen 5 uur komen we in Kaatsheuvel aan. We sjouwen onze zooi naar binnen en gaan dan naar de plaatselijke bistro. Daar sluiten we dit heerlijke weekend af met een lekker diner. Onze laatste gedachte: Leeuwarden? Aanrader!

Reacties zijn gesloten.