Weekendje Steenwijk & Giethoorn

Kruidvat Fletcher Hotels hebben samen een actie: een overnachting in een deelnemend hotel voor slechts €9,95 per persoon. Daar komt per boeking nog 5 piek administratiekosten bij en dan betaal je €25,- voor een nachtje op hotel met zijn 2-en. Dat lijkt ons wel wat, dus ik heb er een aantal aangeschaft. En daarmee gaan we een weekendje naar Steenwijk.

Waarom? Steenwijk ligt vlakbij Giethoorn. Als ik het me goed herinner van toen ik een jaar of 7, 8 was, is dat leuk. Steenwijk zelf ziet er ook wel aangenaam uit, dus Steenwijk it is! Ik boek ook nog even ontbijt & dinner erbij, voor €40,-. Lekker makkelijk.

Het 2e weekend van november is het zover: na het boodschappen doen en nog gauw een wasje draaien gaan wij naar Steenwijk. Dat ligt in Overijssel en is iets van 2 uurtjes rijden. Rond half 4 komen we aan. Hoewel het op het plaatje leek of we buiten het dorp in een natuurgebied zitten, ligt het hotel pal aan de snelweg, tegenover de Mac…


Stadswal Steenwijk

Ze zijn er nog lang niet…

Onze kamer is prima, niks op aan te merken. Als we zijn geïnstalleerd, gaan we Steenwijk ontdekken. Want da’s best een charmant stadje. Ja, stadje, want het is een Vestingstad. De grachten en stadswallen zijn van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. Dus.


Kermis & Circus Museum

Mooie pandjes

Wij beginnen onze verkenningstocht met gratis (max. 2 uur) parkeren aan de stadsrand. We lopen dwars door de stad. Er is vandaag markt, dus gezellig druk. We passeren het kermis- en circusmuseum en komen uit bij het stadspark, waarin ook villa Rams Woerthe staat. Een prettige wandeling.

We zien een bordje “haven” en als we dat volgen, komen we bij het Steenwijkerdiep uit. Daar zien we de zon al bijna ondergaan, wat dan weer een mooi plaatje oplevert. En aangezien het donker wordt, wordt het tijd om ons hotel weer op te zoeken. We dineren in het hotel. Daar krijgen we een dagmenu, waarbij we voor het hoofdgerecht kunnen kiezen uit vlees of vis. Andy neemt vlees, ik vis. We besluiten dat we een volgende keer geen diner meer bijboeken bij een arrangement…


Steenwijkerdiep

Steenwijkerdiep

Nadeel van deze tijd van het jaar is dat het vroeg donker is. Aangezien we geen stappers zijn en er verder weinig in de buurt te beleven is in het donker, besluiten we om lekker te relaxen en een film te kijken op de meegebrachte laptop. Heerlijk!


Centrum Steenwijk

Centrum Steenwijk

De volgende dag begint met ontbijt in het hotel. Dat is prima. Om een uur of 10 checken we uit en rijden eerst nog even naar het centrum. Want we zijn benieuwd hoe dat er overdag, zonder weekmarkt, uitziet. Nou, best aardig. Dan rijden we naar Giethoorn. Want ondanks dat het november is, is het heerlijk weer! Het is een graad of 12 en de zon schijnt volop. Wat wil een mens nog meer? Varen!


Giethoorn

Giethoorn

Giethoorns 2e naam is namelijk “Hollands Venetië”. En dat is niet overdreven. Giethoorn is langgerekt. Door vervening ontstonden ooit plassen en meren. En om de gewonnen turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. En aan die vaarten sloten ontstonden daardoor eilandjes. Waar dan weer huizen op zijn gebouwd. Die zijn alleen te bereiken via bruggetjes. 176 stuks zijn er maar liefst. En de meesten zijn privé-eigendom. Die bruggetjes.


Giethoorn

Giethoorn

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad, dat dwars door het dorp loopt. Verder vindt het meeste verkeer plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom. Wij nemen vandaag echter de elektrische boot. Dat is namelijk tegenwoordig de meest voorkomende boot in Giethoorn.


Giethoorn

Giethoorn

Aangezien er 800 verhuurboten zijn en dan nog 200 rondvaartboten, vond men de gasgestookte gevallen niet zo’n goed idee meer. Ja, 800 huurboten. Kun je je voorstellen hoe het hier hartje zomer is? Ik moet er niet aan denken! Vandaag zijn wij 1 van 3 huurbootjes en er vaart nog een rondvaartboot. Kijk, da’s tenminste te behappen. En zodra wij ergens een verkeerde afslag nemen, zijn we die andere bootjes al snel kwijt. Het lijkt of we Giethoorn voor onszelf hebben.

Maar ik loop op de zaken vooruit. Aan het begin van het dorp kunnen we gratis parkeren op een groot parkeerterrein. Van daar lopen we naar het Zwaantje. Daar verhuren ze boten, 20 piek voor een uur. We krijgen uitleg en een plattegrond en gaan dan op pad. Op weg. Op water. De route door Giethoorn is een eenrichtingsroute. Kan haast niet missen, gewoon de bordjes volgen.


Stukje open water

Ziezo, de kop is eraf

Achter ons vertrekt een bootje met Chineze toeristen. Giethoorn is namelijk een favoriete bestemming onder Chinezen. Dat komt door een marketingactie in China in 2005, waarbij Giethoorn flink werd gepromoot. Sindsdien: Chinezen in een bootje in Giethoorn. Het moet niet gekker worden.


Giethoorn

Giethoorn

We varen heerlijk over de dorpsgrachten en bewonderen alle prachtige woningen aan het water. Op een gegeven moment komen we een zijstraat tegen en slaan we rechtsaf. Zo komen we bij een groot meer. Daar waait het best hard. En de andere bootjes zijn rechtdoor gegaan. Dus draaien wij maar weer om.


Stoere zeeman

Toeschouwer

Na nog een stuk heerlijk varen komen we aan de buitenkant van Giethoorn en als we die route volgen, komen we uiteindelijk toch op dat grote meer. Aangezien het eenrichting is, zal het vast de bedoeling zijn dat we via dat meer terugvaren. Dus doen we dat. Gelukkig had ik muts, oorwarmers, handschoenen en een dekentje meegenomen, want zo op het open water is het best fris.


Vollenhove

Vollenhove

We vragen ons af of we wel goed zitten, want de vaarroute duurt ongeveer een uur en we zijn al meer dan een uur onderweg… Tja, we kunnen echt niet sneller! Na 1,5 uur (!) zijn we terug bij ons startpunt. We krijgen het extra half uurtje kado. Da’s aardig.


Vollenhove, klein maar fijn

De kerk in Vollenhove

We zijn best koud geworden, dus stappen we het bijbehorende café / restaurant binnen voor een warme kop koffie / thee. Daarna gaan we verder. We maken nog een uitstapje door Vollenhove, een leuk pittoresk plaatsje onderweg richting Kampen. Zie de foto’s hierboven; dat is de hele plaats. Meer is het niet. Ach, het stond in de reisgids, we kwamen er toch langs…


Bataviastad Outletcenter

De Batavia

Next stop: Lelystad. Of eigenlijk: Bataviastad. Naar de ouwe VOC-schuit die er ligt: de Batavia. Die bekijken we ook, maar eigenlijk komen we om te winkelen. In het outletcenter. We besluiten al vrij snel dat we het helemaal niks vinden. Veel te druk, veel te duur, veel te veel ondankbare kinderen. Dus besluiten we dat het wel mooi is geweest en rijden terug naar Brabant.


Bij Bataviastad

Bij Bataviastad

En zo komt een eind aan een heerlijk weekend. We hebben het erg naar onze zin gehad en hadden natuurlijk enorm mazzel met het weer. Giethoorn is zeker voor herhaling vatbaar. We doen vast nog een keer een nachtje in het dorp zelf, om dan de boel te voet te verkennen.

Reacties zijn gesloten.