Weekendje Texel

Drogist Kruidvat Fletcher Hotels hebben samen een actie: een overnachting in een deelnemend hotel voor slechts €9,95 per persoon. Daar komt per boeking nog 5 piek administratiekosten bij en dan betaal je €25,- voor een nachtje op hotel met zijn 2-en. Dat lijkt ons wel wat, dus ik heb er een aantal aangeschaft. En daarmee gaan we in december een weekendje naar Texel.

We weten eigenlijk niet meer of we daar ooit zijn geweest. Nou ja, als dat zo is, was het niet samen en (dus) al héél lang geleden. Waarom in december? Dan kunnen we eens lekker uitwaaien op een eiland. Geen vervelende manier om je verjaardag te vieren, toch? Ja, die van mij; ik ben op 7 december jarig. Oh, en de andere reden is dat de vouchers voor juni of zo moeten worden opgemaakt.


Hallo Den Helder

Bye bye Den Helder

We vertrekken op vrijdagavond 5 december, na het werk en na het eten. Ons doel is de boot van 20.30 uur te halen. Lukt dat niet, hebben we nog de laatste boot om 21.30 uur. Er is weinig te doen op de weg, lang leve Sinterklaasavond. Na 2 uur en een kwartier komen we in Den Helder aan, mooi op tijd om de boot te halen. Ik had vooraf tickets geboekt & betaald en doordat ik het kenteken van de auto heb ingevoerd, kunnen we zo doorrijden bij de toegangspoort.


Hello Texel!

Op het eiland

Het is niet druk en in- en uitladen gaat vlot. Voor we het weten staan we op de boot in de rij voor koffie. En die is lekker! Serieus, echt lekkere koffie! Dat vertellen we dan ook even. De overtocht duurt slechts 20 minuutjes, dus we kunnen al snel weer in de auto en van boord.


Centrum De Koog

Centrum De Koog

Ons Fletcher Hotel staat in De Koog en heet origineel “De Cooghen“. Het zit in de Dorpsstraat, wat het bruisende hart van het dorp is. Jammer alleen dat de bruisballen op waren; er blijkt weinig te beleven in deze tijd van het jaar. Maar eerst hotel. Parkeren is in De Koog een dingetje; rondom het centrum is het allemaal betaald parkeren. Of je moet een eind lopen naar je bolide. Ons hotel heeft een eigen parkeerplaats en daar mogen we voor een tientje per nacht staan. Ach, wel zo makkelijk.


Geen eiland zonder vuurtoren

En het is een mooie rooie

Onze kamer is prima en eigenlijk best knus. Het heeft vrij nieuwe traagschuim matrassen. Moet je van houden, wij zijn geen fan. Als we zijn geïnstalleerd, pakken we sjaal, muts & oorwarmers en lopen naar het strand. Lekker even uitwaaien. Dan nog even door de Dorpsstraat wandelen, voordat we lekker gaan relaxen op onze kamer.


Strandpaviljoen

Lekker rustig, in december…

Het ontbijt hebben we bijgeboekt, 2 ochtenden voor 2 personen, voor €12,50 per persoon dus €50,- totaal. Dus zouden we wel gek zijn als we daar geen gebruik van maken! Het ontbijt is zoals je dat verwacht, hoewel volgens Andy de scrambled eggs niet aan te raden zijn.


Eenzame kite-surfer

Daar heb je ‘m weer

Na het ontbijt gaan we op pad: Texel verkennen! We rijden eerst naar de kop van het eiland, naar De Cocksdorp en naar de vuurtoren. En natuurlijk naar het strand. We hebben enorm mazzel met het weer! Het is zonnig en een graadje of 10. In december. Dat hadden we deze zomer in Lapland, als zomertemperaturen… Genieten dus.


Even op het strand kijken

Vele voeten gingen Andy voor

Na dit bezoekje toeren we verder over het eiland. We komen ergens bij een haven uit en zien een restaurant waar we eens lekker iets warms gaan drinken. Dan weer verder toeren. We doen ons best de schoonheid van Texel te ontdekken. Zonder succes. Eigenlijk vinden we er niet veel aan… Op het eiland wordt vooral landbouw beoefend. Dus zie je land, boerderijen en tractors. Er zijn een paar dorpjes op het eiland, maar niet één ziet er gezellig uit. Er is niets authentieks te ontdekken. En dat hadden we eigenlijk wel verwacht. Qua bebouwing vinden we het maar een samengeraapt zooitje. Heel anders dan de pittoreske dorpjes rond het IJsselmeer, bijvoorbeeld.


Duinen

Zeezicht

Het strand en de duinen aan de westkant zijn mooi hoor. Maar om daarvoor nou naar Texel te gaan, inclusief ferries en zo… Zomers zal het wel een ander verhaal zijn, maar wij hebben het vermoeden dat je dan juist wordt overspoelt door alle toeristen en dat het dan hutje mutje is op het strand. Not our cup of tea. We hebben wel lol hoor, samen hebben we een heerlijk weekend!


Heerlijk rustig

Iemand een bos schelpen kwijt?

En dat is nog niet voorbij natuurlijk. Vanavond eerst maar eens lekker eten. We kiezen voor Talk of the Town, volgens eigen zeggen een sparerib specialist. We beginnen met een broodplankje vooraf. En daar begint de teleurstelling. De broodjes zijn niet vers en amper door te snijden met het gewone mes dat we erbij krijgen. Er ziten 4 sausjes bij. De olijventapenade smaakt muf, de tomaattapenade veel te zoet. Dan na lang wachten de ribs… We hebben de ToftT ribs medium besteld. Specialiteit van het huis, moet wel goed zijn.


Toeren over Texel

Texels Schijt Schaap

Helaas. Taai vlees, erg veel vet aan elke rib en de smaak lijkt nog het meest op de rookworst van de Hema. Door al dat vet zit er ook maar weinig echt vlees aan de ribben. Die 450 gram zal dan ook bruto gewicht zijn. Netto blijft er denk ik amper 100 gram over. De chutney erbij is ook veel te zoet en de koolsalade erg flauw. We zijn maar niet eens begonnen aan een nagerecht. Betalen met credit card is er ook niet bij. Jammer, die 50 piek hadden we ergens anders vast beter kunnen besteden! Oh, en wij zijn niet zo gecharmeerd van honden in een restaurant. Niet echt fris!


Daar aan de kust

De Texelse kust

We gaan deze teleurstelling maar gauw van ons af lopen met een wandelingetje naar het strand. Dan nog een rondje door de Dorpsstraat. Dat is bijna uitgestorven, op deze zaterdagavond. Nou, dan vermaken we ons wel op onze kamer, met een goede film op de laptop. Chipjes en drinken erbij and we’re good!


Vergezichtje

Ergens op het eiland

De volgende ochtend beginnen we weer met een ontbijt in het hotel. Dan pakken we in en gaan richting boot. Het weer is namelijk omgeslagen: het begint met regen en zal later overgaan in serieuze regen. Dat en omdat we Texel wel gezien hebben, doet ons besluiten een vroege boot naar het vaste land te nemen. Niet dat we al naar huis gaan, want vandaag is het 7 december, mijn verjaardag. En die van Pa Eysbroek.


Geen eiland zonder haven

Of vissersboten

Aangezien we nagenoeg langs zijn woonplaats Haarlem komen op weg naar huis, hebben we afgesproken vanavond samen te gaan eten. Andy’s zusje en gezin komen ook, dus dat wordt een gezellige boel. En we komen ongeveer langs Beverwijk. Andy is nog nooit naar de Beverwijkse Bazaar geweest. Dat is een prima bestemming voor een regenachtige dag.


Strandweggetje

Zeezicht

De Beverwijkse Bazaar blijkt ook niet voor ons weggelegd te zijn. Niet ons soort koopwaar en niet ons soort publiek. En zo goedkoop is het niet. Dus houden we het iets eerder voor gezien en gaan nog even vliegtuigen spotten bij Schiphol. Dan zoals gezegd naar Pa Eysbroek en met het hele gezelschap lekker eten bij de Chinees.


Daar komt de boot

Bye bye Texel

We hebben een heerlijk weekend gehad! Maar Texel hoeft voor ons niet meer. Ach, weten we dat ook weer, toch?!

Reacties zijn gesloten.