Weekendje West-Friesland

In Hoorn is een museum. Het Museum van de 20e Eeuw. Daar hebben ze tot november 2017 een tentoonstelling: Star Wars merchandise. Andy vindt Star Wars leuk. Okay, ik vind Star Wars ook leuk. Okay, wij vinden Star Wars leuk. Hoorn is wel even een eindje rijden. Om daar nou alleen voor die tentoonstelling naartoe te rijden…. Dus misschien moeten we er een weekendje van maken. Wij vinden weekendjes weg namelijk ook leuk.

Nou, dat hoef je natuurlijk maar 1x te zeggen! Ik zoek & vind een onderkomen in de buurt, in Onderdijk om precies te zijn. Dat ligt in de regio West-Friesland en in de provincie Noord-Holland. Inderdaad, waar Hoorn ook ligt. In Onderdijk zullen we 2 nachten slapen, tegen een vergoeding van €65,- per nacht. Krijgen we er nog ontbijt bij ook.

We gaan in het weekend van 8 oktober. Leek ons leuk, want dan is Andy jarig. As usual vertrekken we op vrijdagavond, na het werk. Rond half 10 komen we in Onderdijk aan.


Ons terrasje

Watertje langs onze B&B

We maken kennis met de aardige eigenaresse en worden naar ons appartementje gebracht. Dat is helemaal prima. Lekker ruim, eethoek erin, badkamer en eigen keukentje. Die is wel in de hal, maar toch afgeschermd en we hebben het voor onszelf. We hebben zelfs een terrasje aan het watertje dat langs ons onderkomen loopt.


In de verte ligt Hoorn

Yup, veel water hier

De volgende ochtend staat ons ontbijt klaar in het keukentje. Dat eten we lekker aan onze eettafel op. Het weer is vandaag trouwens niet denderend. We kunnen af en toe een bui verwachten. Ach, dan nemen we de paraplu mee. En doen we vandaag de binnen-dingen. Zoals het museum in Hoorn.


Hofje bij het museum in Hoorn

Museum vd 20e Eeuw

Het centrum van Hoorn blijkt verrassend leuk. Prachtige oude panden aan een mooie haven. Eigenlijk wel het typische beeld van de West-Friese plaatsjes aan het Markermeer en het IJsselmeer. Maar eerst het museum, want daar kwamen we tenslotte voor.


Mooi centrum van Hoorn

Mooi centrum van Hoorn

Het museum is gevestigd in een mooi pand aan het water. De entree is €9,- voor volwassenen. Krijg je er ook nog een gratis kopje koffie of thee bij. De vaste tentoonstelling in het museum laat zien hoe ons leven in de vorige eeuw eruit zag. Het is dan ook een feest van herkenning, al die dingen waar we mee zijn groot geworden.


De Ark van Noach ligt er ook

Andy heeft even het juiste bankje uitgezocht

Naast de vaste tentoonstelling is er de tijdelijke expositie van Star Wars merchandise. En dat is precies wat het is: in een zaal van het museum word je op een Ikea-achtige manier langs allerlei vitrines met Star Wars… uhm, merchandise geleid. Poppetjes, boeken, speeltjes en levensgrote Star Wars karakters.  Tja. Niet helemaal wat we er van hadden verwacht. Maar ach, alles bij elkaar best een aardig tijdverdrijf.

We wandelen door Hoorn en gaan bij de bijzondere Hoofdtoren naar binnen. Vroeger diende dat als vestingswerk, om de boel een beetje in de gaten te houden. Nu is er een restaurant in gevestigd. Dat is mooi, want we hebben zin in een uitsmijter.


Centrum Hoorn

Haven Hoorn met de Hoofdtoren

Zoals gezegd is het geen denderend weer. Dus besluiten we de rest van de middag een beetje te toeren. Langs het Markermeer, omhoog naar Enkhuizen. Zo komen we vanzelf weer in Onderdijk uit. En dat blijkt een mooie route te zijn.


Centrum Hoorn

Nice ophaalbruggetje

We worden al vrij snel getrakteerd op een mooi spektakel: kitesurfers! Ja, daar is het natuurlijk ideaal weer voor. Nou hebben wij de ballen verstand van kitesurfen, maar het ziet er erg cool uit, al die mensen op het water en vooral ook in de lucht, aan zo’n kite. We blijven een tijdje kijken; gelukkig is het droog.


Kitesurfers!

Yeah, lekker vliegen

Als we uitgekeken zijn, toeren we weer verder langs het water. Zo komen we vanzelf langs het Nederlands Stoommachine Museum. Niet dat we daar perse naartoe willen; 1 museum per dag vinden wij wel genoeg. Maar van buiten ziet het er al erg mooi uit.


Kite-acrobaat

Mooie landing

We rijden door naar Medemblik. Want daar is een mooi kasteel. Het Kasteel Radboud. Eigenlijk is het een burcht, oftewel een versterkt kasteel. Het stamt uit de 13e eeuw en deed ooit dienst als verdedigingswerk. Zo kon Graaf Floris de Vijfde mooi de West-Friezen in bedwang houden. Dat was blijkbaar nodig.


IJsselmeer

Nederlands Stoommachine Museum

En het centrum van Medemblik mag er ook best zijn. We blijven alleen niet te lang rondhangen, want het begint weer te regenen. En stiekem loopt het ook al tegen vijven, we zijn alweer even op pad. Tijd om terug te keren naar ons onderkomen in Onderdijk.


Kasteel Radboud in Medemblik

Kasteel Radboud in Medemblik

Het wordt tijd om te gaan eten. Dus kijk ik op Tripadvisor wat er in de buurt te halen valt. Hmm, niet echt iets waar we warm voor lopen. We besluiten om naar Medemblik te rijden en te kijken wat er is. In het centrum is het best druk. We hebben moeite om een parkeerplek te vinden. En eigenlijk hebben we niet zo’n zin om uit eten te gaan… In Onderdijk zit een frietzaak… We gaan dus romantisch uit eten bij de plaatselijke patatboer. Daarna kijken we een filmpje op de laptop, voor we lekker gaan slapen.


IJsselmeer

Zuiderzeemuseum

Ha, vandaag is het beter weer. Komt waarschijnlijk doordat Andy jarig is, daar word je natuurlijk ook vrolijk van. Na weer een prima ontbijtje gaan we maar eens inpakken en wegwezen. We nemen afscheid van de hartelijke eigenaresse, betalen nog even de toeristenbelasting (welkom in Nederland), en gaan dan op pad.

Naar Enkhuizen. Want daar is het Zuiderzeemuseum. En daar wil ik al een tijdje naartoe. Combineert dus perfect met Hoorn en past daardoor prima in dit weekendje. Het Zuiderzeemuseum ligt op een schiereilandje in het IJsselmeer. Je gaat er met een veerboot naartoe. Is allemaal inbegrepen in de entreeprijs. Die is €15,20 als je vooraf online kaartjes koopt. Aan de kassa is het 17 piek per persoon.


Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

Voor het parkeren moet je ook betalen. Want we zijn in Nederland. Een uitrijmuntje kost 5 euro. Dat brengt de kosten voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum op €35,40 met 2 volwassenen. In het gebouw bij de parkeerplaats kopen we 2 kaartjes en kunnen meteen doorlopen het veer op. Het is zo’n 20 minuutjes varen naar het museum. Over het IJsselmeer. En dat is best prettig. Het is namelijk prima weer, voor een dag in oktober.


Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum is eigenlijk een groot dorp. Je vindt er authentieke gebouwen uit het voormalige Zuiderzeegebied, van voor de Afsluitdijk werd gebouwd en het IJsselmeer geboren. Zo heb je er natuurlijk een kerk. Maar ook een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen.


Zuiderzeemuseum

Jarig Jobje aan de taart

Er worden historische ambachten getoond en je krijgt een kijkje in het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Dit is allemaal in het buitenmuseum. Er is ook een binnenmuseum. Daar vind je bijvoorbeeld een hal met 13 echte schepen die op de Zuiderzee hebben gevaren. En natuurlijk heb je er tentoonstellingen, zoals een goed museum betaamd.

Gelukkig is er ook aan de inwendige mens gedacht en kun je er van alles te eten en te drinken krijgen. Aangezien het Andy’s verjaardag is, vinden wij dat een mooi excuus om koffie met gebak te nemen. Lekker op een terrasje aan 1 van de slootjes.


Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

Zo kuieren we rustig een beetje rond, tot we het beu zijn. En dan kunnen we de boot terug naar de parkeerplaats nemen. Of niet; op de terugweg stop het veer namelijk ook bij het treinstation van Enkhuizen. Dat lijkt ons wel een leuk verzetje, kunnen we ook Enkhuizen zelf nog even bekijken.


IJsselmeer

IJsselmeer

We wandelen van de aanlegsteiger om de haven heen naar de Drommedaris. Da’s een toren. Of eigenlijk een toegangspoort. Of eigenlijk een verdedigingstoren. Vroeger diende het om de stad te beschermen, nu is het een cultureel centrum. Anyhow, het is het bekendste gebouw van Enkhuizen en als je naar het oude centrum gaat, kan je er niet omheen.


Drommedaris in Enkhuizen

Drommedaris in Enkhuizen

Het is druk in de haven. Er ligt een hele verzameling boten en zeilboten. We hebben er ook al flink wat voorbij zien varen. Sommige zeilboten zijn erg indrukwekkend. Van die grote jongens die zo uit de VOC lijken weg te zijn gevaren. De boten in de haven gaan er weer vandoor. Dus gaat het witte ophaalbruggetje omhoog en ontstaat er een file aan boten die de stad verlaten.


Enkhuizen

Enkhuizen

We genieten nog even lekker van het gezellige Enkhuizen, waarvan een deel beschermd stadsgezicht is. En dan is het tijd om terug naar huis te gaan. Beetje jammer dat dat betekent dat we moeten aansluiten in een lange file bij Amsterdam. Op zondag…

Het was weer een heerlijk weekendje! Ondanks dat het weer niet denderend was, hebben we genoten van de charmante West-Friese plaatsen aan het Marker- en IJsselmeer. Het zijn logischerwijs bijna allemaal vestingstadjes en dus heb je er mooie historische gebouwen. En wie van watersport houdt, kan hier natuurlijk sowieso het hart ophalen. West-Friesland? Aanrader!


Enkhuizen

Enkhuizen

Reacties zijn gesloten.