Andalusië en omstreken

Ook in 2021 hebben we helaas nog te maken met de COVID-19 pandemie. We hadden even de hoop dat we deze winter wél die reis naar Azië konden maken, die we voor 2020 hadden geboekt. Helaas. Reizen heeft nog steeds zijn beperkingen en buiten Europa kom je niet heel makkelijk en niet heel ver. Dus zoeken we een Plan B. Waar kun je binnen Europa naartoe in de winter, waar je nog een beetje fatsoenlijk weer hebt? Naar Zuid Spanje bijvoorbeeld en de streek Andalusië. Kijk, daar zijn we nog niet geweest. Het staat wel op de lijst, hoewel heel eerlijk, niet direct bovenaan.

Zuid Spanje is populair bij de overwinteraars. Ik ken de cijfers niet, maar volgens mij zijn er best veel landgenoten met een (tweede) huis in zuidelijk Spanje. Daar kan het namelijk goed een graadje of 20 worden in de winter. Behalve lekker weer is het er ook erg mooi. Or so we’ve been told. Je hebt er van alles wat: kust, zee, strand, bergen en mooie steden. Zoals de koningssteden Sevilla, Granada en Córdoba. Die worden zo genoemd, omdat ze alle drie hoofdstad zijn geweest in het ooit zo machtige Spaanse Rijk. Dat zie je terug in prachtige gebouwen, kerken en parken.

We kiezen dus een rondreis door Zuid Spanje. Dat begint helemaal onderaan, in Andalusië. Vanaf Eindhoven vlieg je binnen 3 uur naar Málaga. We vliegen met Transavia en met bagage erbij kost ons dat €380,- voor 2 tickets. Omdat we gaan rondreizen, hebben we een auto nodig. Die boek ik zoals meestal via AutoEurope. Met een voucher, want die hebben we nog liggen van een gecancelde reis van vorig jaar. Zonder voucher hadden we €495,- moeten betalen voor 16 dagen. De hotels boek ik ook vooraf, de meesten weer via Booking.com.

Zoals gezegd beginnen we in Málaga, op 16 december. Vanaf daar reizen we naar het Verenigd Koninkrijk. Huh? Ja, op het puntje van Spanje, tegenover Marokko, ligt Gibraltar. Dat is een Brits overzees gebied. Het is een schiereiland van slechts 6 km2 en bestaat bijna helemaal uit een grote rots. Het is echt Engels, maar valt wel onder het Schengenverdrag. De VK heeft immers per 1-1-2021 de EU verlaten – de Brexit. Als Gibraltar daar ook volledig aan mee had moeten doen, was er een groot grensprobleem ontstaan. Nu kunnen mensen uit Spanje en Gibraltar zonder teveel gedoe blijven wonen in het ene land en werken in het andere. Om een voordeel te noemen.

Na Gibraltar reizen we verder door Andalusië, langs die koningssteden. Dan reizen we een stukje door, naar Toledo, Madrid en Valencia. Dat is niet meer Andalusië, maar ach, we zijn toch in de buurt… We eindigen ook weer in Málaga en vliegen op Oudejaarsdag terug naar Eindhoven. De kerstdagen brengen we dus ergens in Spanje door. Benieuwd hoe dat allemaal is bevallen? Het staat natuurlijk in het reisverslag:


Reacties zijn gesloten.