Stedentrip Skopje, Noord-Macedonië

Dé verrassing tijdens onze Balkan-rondreis in 2018: Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Verrassing, want we hadden er geen grote voorstellingen van. Dat viel dus alleszins mee. Er is een gezellige oude bazaar, waar je heerlijk door de oude straatjes kunt rondscharrelen. En er is een groot nieuw gedeelte. Want in 1963 was er een grote aardbeving en die vernielde een groot deel van de stad. Omdat het toen nog tot het communistische Joegoslavië hoorde, werden veel beschadigde gebouwen vervangen door gebouwen in de typische socialistische bouwstijl.

In de 21e eeuw ontstond het plan om de uitstraling van de stad te veranderen, van voormalig communistisch naar klassiek met een geschiedenis. Dus werd er een plan gemaakt: Skopje 2014. Dat plan bestond uit de bouw van zo’n 20 gebouwen en 40 monumenten rond de rivier Vardar. Daar zijn ze nog niet helemaal mee klaar, maar ze zijn al wel een heel eind. Ja, al die nieuwe gebouwen en beelden zijn best pompeus en pretentieus. Maar stiekem wel mooi.

Skopje is ’s avonds ook gezellig. Dan is alles mooi verlicht en er hangt een relaxte sfeer. Ja, prima bestemming voor een stedentrip! Nou ja, het staat in het reisverslag en is te zien op de foto’s:


 

Reacties zijn gesloten.