Canada

Canada. Het 1-na-grootste land ter wereld. Alleen Rusland is groter. Canada is ongeveer 6500 kilometer breed en 4600 hoog. Dat is dan inclusief ca. 9% water.

Het staatshoofd is, jawel, Koningin Elizabeth van Engeland. Tot 1982 behoorde het toe aan het Britse Rijk. Daarna werd het pas formeel geheel onafhankelijk. Elizabeth is op papier nog wel de baas, maar Canada wordt geleidt door een premier.

Naast een historie met Engeland heeft het ook een historie met Frankrijk. Daardoor is het tweetalig: Frans en Engels zijn beiden de officiële landtalen. De scheiding ligt ongeveer op de grens tussen de provincies Ontario en Quebec. Rechts daarvan spreken ze Frans, links daarvan Engels. Oh, en in de territoria spreken ze vooral Eskimoos. Hier wonen de Inuit, aka Eskimo’s.

Canada bestaat uit 10 provincies en 3 territoria. Geen idee wat het verschil is. Wel hoe dat eruit ziet, want we hebben inmiddels alle provincies en 1 van de 3 territoria bezocht. Van die provincies vond ik vooral Newfoundland en Prince Edward Island (P.E.I) geweldig. Maar… We hebben British Colombia nog niet uitgebreid bekeken. Daar heb je de indrukwekkende nationale parken en de Rockies. Ik vermoed dat het best nummer 3 in mijn Top 3 zou kunnen worden. Ik zal het laten weten, als we daar ook eens zijn geweest.

Voorlopig kan ik “alleen maar” vertellen over de rest!


 


Reacties zijn gesloten.