Omgeving Galway dag tot dag


Dag 1 – Donderdag 16 mei 2013

Weer: Heerlijk fietsweer
Doel: Aran Islands
Gereisd: Met de ferry naar Inishmore
Hotel: B&B in Rossaveel, €70,-

Dagje Aran Islands

Gisteren zijn we aangekomen in Ierland en doorgereden naar Rossaveal, aan de westkust. Daar vertrekt de ferry naar de Aran Islands. En daar gaan we vandaag naartoe.


’t Is druk op de weg

Byebye Rossaveel

Onze B&B zit op loopafstand van de ferry. De boot vertrekt om 10.30 uur en na een stevig Iers ontbijt wandelen we er naartoe. We kopen 2 retourtjes van €25,- per stuk en gaan aan boord.


Inishmore

Inishmore

Het is 40 minuten varen naar Inishmore, het grootste van de 3 Aran eilanden. Inishmore is ongeveer 12 kilometer lang en 3 kilometer breed. Je komt er met de boot aan in de enige plaats op het eiland: Kilronan. Er zijn 3 manieren om je hier te verplaatsen: per minibus, per paard & wagen en per fiets. Oh, je kunt natuurlijk ook wandelen; 4 manieren dus.


Andy op de fiets!

Ruig Inishmore

Wij kiezen voor de fiets. De elektrische fiets. Die mogen we voor ik dacht 2 tientjes per persoon de hele dag gebruiken. Dat klinkt goed. Het is ideaal fietsweer en het elektromotortje geeft net even een beetje extra kracht als we omhoog moeten.

Hoewel we als Nederlanders natuurlijk erg goed kunnen fietsen, blijkt het fietsen op een e-bike toch nét even anders. Zie je, zodra je de trappers in beweging zet, gaat de motor aan en begint het ding te rijden. Ik ben gewend om met 1 voet op de trapper eerst even af te zetten, voordat ik erop spring. Ja, dat werkt dus niet bij een elektrische fiets. Die denkt “Hee, beweging!” en gaat meteen op pad. Terwijl ik er nog half aan hang… Het resultaat is dat ik op mijn knieën beland. Op een grindpad. Met de fiets half bovenop me.


Inishmore

Op naar de top van Dun Aonghasa

Andy was vooruit gefietst en is een heuveltje over gegaan. Nergens te zien en mijn geroep hoort hij niet. Als hij eindelijk komt kijken waar dat mens toch blijft, ziet hij mij op de grond zitten. Met kapotte knietjes en een gekreukt ego. Dus moet er eerst even getroost worden. Kusje erop en we kunnen verder.


Ruige kust

Dun Aonghasa

We genieten van de ruige kust en de rust om ons heen. We lijken hier wel de enige mensen. Van de kust fietsen we naar Dun Aonghasa. Dat is een ruïne. Je verwacht het niet in Ierland. Dit hier is een fort en daarom ligt het bovenop de heuvel. Gelukkig hebben we e-bikes. Van het ronde fort is eigenlijk alleen de muur over. Maar dat is niet waarvoor je hier komt. Nee, dat is voor het uitzicht en voor de desolate kliffen. Als je een beetje dapper bent, ga je op de rand van het klif liggen. Kijken wat er onder je gebeurt.


Inishmore

Dun Aonghasa

Op het eiland is genoeg gelegenheid om iets te eten of te drinken. En je kunt er natuurlijk ook slapen, om nog langer van het eiland te genieten. Als je het helemaal goed wilt doen, koop je een echte Aran trui. Dat is de traditionele Ierse trui, off-white met kabels. De echte is handgebreid, van schapenwol. Maar dat kriebelt, dus wij slaan over.


De haven van Kilronan

Byebye Inishmore

De boot terug naar Rossaveel gaat om 5 uur. En die willen we niet missen. Dus zorgen we dat we op tijd terug in de haven zijn. We leveren de fietsen in en gaan aan boord van de ferry. Een dik half uur later zijn we weer terug op het vaste land. Daar gaan we eens nagenieten van deze fantastische dag. Aran Islands: aanrader!


Dag 2 – Vrijdag 17 mei 2013

Weer: Prima weer voor een stadsbezoek
Doel: Galway verkennen
Gereisd: Rossaveel naar Galway, 40 km
Hotel: B&B in Galway, €50,-

Van Rossaveel naar Galway

We laten de rust en ruige natuur achter ons en gaan naar de stad Galway. Dat helemaal niet als een stad voelt. Wij vinden Galway erg leuk. Omdat het niet als een stad voelt. Tenminste, het centrum doet dat niet. Het is wel echt een Stad, met alles dat je van een stad verwacht. Er wonen ongeveer 75.000 mensen, waarvan veel studenten. Want Galway is ook een universiteitsstad.


Galway centrum

Galway centrum

De ligging is ideaal, aan de rand van Connemara en The Burren. Je kunt het daardoor prima als uitvalsbasis gebruiken. En het is maar 2,5 uur rijden vanaf Dublin Airport. Even het land oversteken en je bent er. Omdat het een universiteitsstad is, vind je er veel pubs en veel muziek. Op straat, in de pubs, altijd hoor je wel ergens muziek. Er is altijd wel iets te doen. Het heeft dan ook de reputatie een feeststad te zijn.


Galway centrum

Galway centrum met de Spanish Arch

Natuurlijk zie je ook het middeleeuws verleden terug. Aan de rand van het centrum staat bijvoorbeeld de Spanish Arch. Dat is een overblijfsel van de ommuurde stad. In Lynch’s Castle in het centrum zit nu een bank. Niet helemaal uit de middeleeuwen, maar wel al eeuwen aanwezig: hier is de Claddagh Ring ontstaan. Die ring vertegenwoordigt liefde, trouw en vriendschap. Aan de manier waarop hij gedragen wordt, zie je of iemand beschikbaar is. Or so they say.


Lekker samen muziek maken

En hopen dat het nog iets oplevert

Verder heb je er nog de buitenwijk Salthill, dat aan de Galway Bay ligt. Dat voelt als een badplaats, dankzij het strand en de 2 kilometer lange promenade. Het heeft haar eigen centrum van vermaak, restaurants, pubs en het Galway Aquarium. En je vindt hier veel B&B’s. Omdat het op loopafstand van het centrum is, is dat een prima locatie om te slapen. Lekker rustig.


Galway

Kathedraal van Galway

Dan heb je nog de kathedraal, met de pakkende naam “Cathedral of Our Lady Assumed into Heaven and St Nicholas”. Ja, dat onthoudt geen mens. Die is nog niet zo oud, hij staat er sinds 1965. Hij valt op door de groene koepel, die je bijna overal ziet als je door de stad loopt. Want dat doen we deze dag: lekker een beetje ronddwalen en genieten van alles dat deze gezellige stad te bieden heeft!


Dag 3 – Zaterdag 18 mei 2013

Weer: Typisch Iers weer
Doel: Cong en Achill Island
Gereisd: Galway naar Bangor Erris, 187 km
Hotel: B&B in Bangor Erris, €70,-

Van Galway naar Bangor Erris

We verplaatsen ons naar het noorden. Van Galway rijden we naar het charmante Cong. Dat ligt tussen 2 meren in: Lough Mask en Lough Corrib. Zoals het een goed Iers dorp betaamd, heeft het een ruïne. Van een abdij deze keer. Die stamt uit de 12e eeuw. Het ligt zo’n beetje in het hart van het dorp en is daardoor makkelijk te bezoeken.


Cong

Quiet Man Cottage Museum

Eromheen ligt een mooi park, met doorkijkjes naar Lough Corrib. Daar zien we 2 vissers in een bootje. Het regent ook een beetje, dus dit maakt het Ierse plaatje wel helemaal compleet. Vanwege die regen gaan we niet het hele park bekijken. Wij houden het bij de abdij en de schattige huisjes daar omheen.


Cong abbey

Cong abbey

Zoals het Quiet Man Cottage Museum. The Quiet Man is een film uit 1952, met John Wayne en Maureen O’Hara. De film speelt zich af in Ierland en veel scenes zijn hier in Cong opgenomen. In het museum kun je net doen of je op de filmset van deze romantische film rondloopt.

Als je nou eens echt lekker luxe wilt slapen en je jezelf een koning/in waant, boek dan een kamer in het Ashford Castle. Dat is een 5-sterren hotel uit 1228. Sinds 1915 is het een hotel. In de jaren erna is het uitgebreid gerestaureerd, gemoderniseerd en heringericht. In de categorie “het kost wat, maar dan heb je ook wat” kun je voor een aardig bedrag genieten van alles dat het te bieden heeft. Of je slaapt in een B&B en betaalt de hele vakantie van wat je uitspaart als je er niet slaapt…


Achill Island

Achill Island

Na Cong rijden we naar Achill Island. Dat is het grootste eiland dat Ierland rijk is. Je komt er via een brug. Je vindt er bergen, ruige kliffen en mooie stranden. Soms kun je er ook haaien spotten. Voor de kust dan, niet op het strand natuurlijk. Vandaag is het geen strandweer, maar dat geeft niet. De regen die we nu hebben, geeft een mooi dramatisch effect.


Dag 4 – Zondag 19 mei 2013

Weer: Typisch Iers weer
Doel: Blacksod Bay en Loek & Gepke
Gereisd: Bangor Erris naar Galway, 218 km
Hotel: B&B in Galway, €50,-

Van Bangor Erris naar Galway

Weet u nog dat ik het had over een leuke verrassing? Die krijgen we vandaag. Het blijkt namelijk dat vrienden van ons uit Amerika op ditzelfde moment een rondreis aan het maken zijn door… Inderdaad, door Ierland. Ze komen vanavond in Galway aan. Inderdaad, waar wij net vandaan komen.


Blacksod Bay

Blacksod Bay

We hebben afgesproken vanavond in Galway te gaan eten. Dus moeten we terug naar Galway. En daar hebben we de hele dag de tijd voor. Dus kijken we eerst in de Blacksod Bay. Daar vinden we een allerschattigst klein haventje.


Blacksod Point Lighthouse

Blacksod Point Lighthouse

Het is erg fotogeniek, dankzij de gekleurde bootjes, vissersgerei dat overal ligt en natuurlijk de vuurtoren. Die is eerder bijzonder dan mooi. Het is niet zo’n glimmende witte-met-strepen die je veel ziet. Nee, deze ziet eruit of hij echt moet werken voor zijn licht. Eentje met karakter.


Blacksod Bay

“Zal ik visser worden…?Mèh”

Op de weg terug komen we langs een vreemde rotsformatie. Of iemand Stonehenge heeft nagebouwd. Soort van. En dat kan best, want Stonehenge is op veel meer plaatsen nagebouwd. In Amerika bijvoorbeeld. Google maar eens op Carhenge, Foamhenge of Bamahenge.


Vreemde rotsformatie

Maar wel met een mooi uitzicht

Rijden wij ondertussen terug naar Galway. Dat is namelijk nog wel een eindje, een uurtje of 3 schat ik zo. Ik had gisteravond alvast een B&B geregeld, dus we hoeven niet meer op zoek. Nou ja, alleen naar het adres natuurlijk.


Onderweg terug naar Galway

Eten met Loek & Gepke (foto van Loek geleend)

Loek en Gepke waren vandaag op de Aran Islands met een excursie. Op de terugweg naar Galway komen ze in een verkeersopstopping terecht. Er is blijkbaar een voetbalwedstrijd waar veel verkeer op afkwam. Geeft niks, we wachten wel op het muurtje bij hun appartement. Als ze er zijn, lopen we naar een klein Iers restaurantje, waar we lekker eten en gezellig bijkletsen. Hoe klein is de wereld, dat je met vrienden uit Amerika in Galway gaat eten!


Dag 5 – Maandag 20 mei 2013

Weer: Beetje bewolkt
Doel: Trim Castle en terug naar Dublin
Gereisd: Galway naar Dublin, 248 km
Hotel: B&B in Dublin, €44,55,-

Van Galway naar Dublin

En dan is het alweer de laatste dag van deze Ierland-break. Dat gaat zoals altijd weer veel te snel. We zullen terug naar Dublin moeten, voor onze vlucht morgen.


Roscommon

Bank of Ireland in Roscommon

We rijden terug via Roscommon, waar we stoppen voor een lunch. Dan door naar Trim. Dat is een leuk plaatsje aan de oostkant van Ierland.


Schattige huisjes in Trim

Leuke eenheidsworst in Trim

Maar…. heeft het dan geen kasteel of ruïne? Duh, natuurlijk wel! De overblijfselen van Trim Castle. Of burcht. Uit de 12e eeuw. Dat was in haar tijd het grootste kasteel van Europa. Of burcht.


Trim Castle. Of burcht

Trim Castle. Of burcht

Dit bouwwerk was het decor voor de film Braveheart. Het is ook wel erg mooi, zo op de groene heuvel aan de rivier de Boyne. Een heerlijke plek om even pauze te houden. Tja, en dan zijn we terug in Dublin. Tijd om na te genieten en uit te kijken naar een volgende trip door Ierland!

Facts & Figures
Continent Europa
Hoofdstad Dublin
Grootte tov Nederland 1,7 x groter (69.825 km2)
Aantal inwoners 5 miljoen / 71,8 per km2
Beste reistijd Mei en september
Visum nodig? Nee
Tijdsverschil met Nederland 1 uur vroeger
Munteenheid Euro
Taal Engels

Reacties zijn gesloten.