Stedentrip Baku, Azerbeidzjan

Voor kerst 2019 was er die mop van die twee die naar Baku, Azerbeidzjan gingen. Ik had niet goed opgelet bij een gewijzigde vlucht van Istanbul naar Baku. Daardoor hadden we per ongeluk twee vluchten op hetzelfde moment, iets dat fysiek onmogelijk is. We kwamen daarom niet verder dan Istanbul. Ook leuk, want Istanbul is een erg mooie stad en zeer geschikt voor een stedentrip. Maar we wilden eigenlijk naar Baku. Niet alleen omdat we graag zoveel mogelijk van de wereld willen zien, het heeft nog een reden.

We willen namelijk nog een keer naar Georgië en Armenië. En dan moet je eerst naar Azerbeidzjan. Andersom gaat een stuk moeilijker, want Azerbeidzjan en Armenië hebben een grensconflict. Dat gaat om de regio Nagorno-Karabach, waar beide landen aanspraak op maken. Azerbeidzjan kan Armenië niet zo goed uitstaan en kan behoorlijk moeilijk doen als ze merken dat je in Armenië bent geweest en/of als je plannen hebt naar de betwiste regio te gaan. Armenië doet minder moeilijk. Daarom is het verstandig om eerst naar Azerbeidzjan te gaan.

En wat ga je dan zien en doen in Azerbeidzjan? Uhm, tja. Er zijn niet superveel bezienswaardigheden in dit olieland. Dat is best gek, want het is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. De paar dingen die er te beleven zijn, schijnen ook nog eens overgewaardeerd te worden. Een van de toppertjes is bijvoorbeeld Yanar Dag, een eeuwig brandend bergje. Onder die berg zit een voorraad aardgas, dat door de poreuze bodem omhoog komt. Volgens de legende schoot een schaapsherder er in 1950 een sigarettenpeuk op. Daardoor ontstond de brand en door de constante aanvoer van gas door de bodem, brandt het anno 2021 nog steeds.

Wij hebben niet de behoefte om naar een brandend bergje te gaan kijken. De reviews zijn er ook niet heel lovend over. Daarom houden we het bij hoofdstad Baku. Of Bakoe, dat mag ook. Dat schijnt namelijk wel leuk te zijn. We kennen Baku van de Formule 1 races. Sinds 2017 staat het stratencircuit door de stad op de racekalender. Daardoor krijg je een glimp van de stad te zien. Dat ziet er interessant uit. Het is een mix van oude en nieuwe stad en dus van oude en nieuwe gebouwen.

Waar het ligt? Azerbeidzjan ligt rechts van Turkije, op zowel het Europese als het Aziatische continent. Baku ligt op het puntje rechts, aan de Kaspische Zee. Het land behoorde tot 1991 tot de Sovjet Unie en werd met de val van de SSSR onafhankelijk. Daarna gingen ze zelf oorlog voeren, om die regio Nagorno-Karabach. Anno 2021 is dat conflict nog steeds niet opgelost en met enige regelmaat laait er nieuw geweld op in dat gebied. Ze leren het ook nooit.

Maar goed, wij gaan voor een weekendje Baku. Daarvoor hebben we een visum nodig. Die vraag je gemakkelijk online aan. Het visum kost 20 USD per persoon en je betaalt 4 USD pp administratiekosten. Niet iedereen is welkom in Azerbeidzjan, by the way. We zitten immers nog steeds met de COVID-19 pandemie. Sinds de zomer van 2021 zijn Nederlanders weer welkom, maar wel onder voorwaarden. Je moet een bewijs hebben van volledige vaccinatie, of dat je bent hersteld van COVID-19 én je moet een negatief PCR-testresultaat hebben, van niet ouder dan 72 uur. Het eerste hebben we, het tweede zullen we voor vertrek moeten regelen.

In de EU hebben we de coronacheck-app. Azerbeidzjan hoort alleen niet bij de EU, waardoor we de app niet kunnen gebruiken. Geen nood: je kunt dezelfde informatie ook printen vanaf de website van de RIVM. Dan moeten we nog testen. De PCR-tests voor op reis waren in de zomer nog gratis, vanaf 1 oktober moeten we er zelf voor betalen. Daar betalen we €50,- per persoon voor. Dat is voor de heenreis. Voor de terugreis hoeven we voorlopig niets extra’s te doen omdat we zijn gevaccineerd. Maar we houden de website van het RIVM in de gaten, want de regels veranderen nog wel eens.

Zo was Azerbeidzjan eerst geel, wat betekent dat je er naartoe kan. Eind september werd het land opeens oranje. Gelukkig veranderden daarna de regels om terug te reizen ook. Moesten we eerst nog in quarantaine én een negatieve PCR-test hebben, nu hoeft dat niet meer. Tenminste, als je volledig gevaccineerd bent. En dat zijn we. Hoeven we ons daar gelukkig niet druk om te maken. We zijn er immers maar een lang weekend en als je dan ook een nieuwe PCR-test moet regelen, dan is dat toch gedoe. En daar houden we niet van, van gedoe.

Goed, hoe ons weekendje Baku is bevallen, staat in het reisverslag en is te zien op de foto’s:


Reacties zijn gesloten.