Zuidoost-Azië – voorbereiding

Je kunt niet zomaar naar Azië vertrekken. Met alleen een retourticket ben je er niet, je moet iets aan voorbereiding doen. Heb je een visum nodig? Hoe reis je er rond? Dat is wel het minimale dat je moet weten. Wij gaan sowieso graag voorbereid op reis. Dat je weet wat er allemaal te doen is. Voor ons begint de vakantie dan ook al ruim van tevoren, thuis achter de pc.


Visa

Op deze rondreis gaan we naar 3 landen: Thailand, Myanmar en Laos. In die volgorde. Of eigenlijk om precies te zijn: we gaan naar Thailand – Myanmar – Thailand – Laos – Thailand. Voor alle drie de landen hebben we een visum nodig. En voor alle drie werkt dat anders. Eén ding hebben ze wel gemeen: je paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn na aankomst. Let op: de informatie hieronder geldt voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort.


Thailand
Voor een vakantie korter dan 30 dagen krijg je bij aankomst in Thailand een “visa uppon arrival”. Dat is gratis. In het vliegtuig krijg je daarvoor een formulier van de stewardessen. Dat vul je in en geef je na aankomst af bij de paspoortcontrole. In ruil krijg je een inreisstempel in je paspoort. Het kleine “Departure”-strookje krijg je met je paspoort terug. Dit strookje moet je inleveren als je Thailand weer verlaat. Bewaar het dus goed!


Voorbeeld visumformulier Thailand

Als je langer dan 30 dagen wilt blijven, moet je vooraf een visum regelen. Kijk hiervoor op bijvoorbeeld deze website.

Als u goed heeft geteld, weet u dat we 3x Thailand binnengaan. Een multiple entry. Hoe dat met het visum zit, daarover zijn de meningen verdeeld. De één zegt dat je dan een multiple entry visum moet aanvragen. Bij de ambassade, voor vertrek. Kost €150,- per visum. Anderen zeggen dat je onbeperkt het gratis visum kunt gebruiken, als je tenminste per vliegtuig reist. Aangezien ons dat 300 piek scheelt, besluiten we de anderen te geloven. En die hebben gelijk. We zijn inderdaad 3x Thailand in en uit gereisd, telkens op het gratis visum. Geen probleem!


Myanmar
Voor Myanmar moet je vooraf een visum aanvragen. Dat kan heel gemakkelijk online. Het visum kost 50 usd per persoon. Let even op: je moet een pasfoto uploaden. Zorg dus dat je een digitale pasfoto hebt, van 4,6 cm x 3,8 cm. Dat is iets groter dan de standaard pasfoto. Wij hebben daarom digitale laten maken (voor maar liefst €11,- per stuk, mopperdemopper).

Let ook even op wanneer je het visum aanvraagt. Het is namelijk 90 dagen geldig, vanaf het moment dat het is toegekend. Vraag het dus niet te vroeg aan! Wij vroegen het 2 weken voor vertrek aan, zodat we wel voldoende tijd hadden, mocht er ergens vertraging zijn. Maar dat was er niet: binnen 1 werkdag hadden we onze “approval letters” al in de e-mailbox.

Approval letter to Myanmar

De approval letter print je uit, neem je mee en geef je bij bij aankomst bij de paspoortcontrole af. In ruil krijg je een inreisstempel in je paspoort.


Laos
Ook voor Laos heb je een visum nodig. Sinds juli 2019 kun je voor sommige grensovergangen online een e-visum aanvragen. Voor de andere grensovergangen regel je het visum bij aankomst bij de grens. Dat kan alleen niet bij elke grensovergang. Als je naar Laos gaat, controleer dan de actuele manier van een visum regelen voor Laos. Wij gingen in 2018 en toen bestond het e-visum nog niet. Ik kan dan ook alleen vertellen hoe het bij aanvraag aan de grens gaat.

Hou in je achterhoofd dat het geen garantie is dat je aan de grens een visum krijgt. De beambte kan natuurlijk altijd nee zeggen. Ik ben geen verhalen tegengekomen waar dat werkelijk gebeurde. Wil je absolute zekerheid, regel het dan vast thuis. Daarvoor ga je naar de ambassade in Brussel. Of je schakelt een bureau in. Is allebei wel iets duurder, maar dan heb je ook wat. Een gerust hart, waarschijnlijk.

Wij gingen over land de grens over, bij Huay Xai. Ik kan dus alleen over onze ervaring hier vertellen. De grenspost in Huay Xai wordt veel gebruikt. Het is namelijk de plaats in Laos waar zowel de slowboat over de Mekong als de Gibbon Experience beginnen. Je bereikt die grens vanuit Chiang Khong in Thailand. Het is wel even een werkje om hier je visum te krijgen en om in Laos aan te komen. Niet ingewikkeld, maar je moet er wel wat voor doen.

De grenspost ligt een behoorlijk eind buiten Chiang Khong, een kilometertje of 20 verderop. Handig als je vervoer regelt en niet zoals die 2 backpackers die we voorbij reden, een heel eind met je bagage moet sjouwen. In de Thaise hitte… Aan het einde van de weg kom je bij de grens. Eerst moet je Thailand uit. Daarvoor ga je door de Thaise paspoortcontrole.

Voor de deur zitten beambten die je paspoort controleren en kijken of je je departure strookje nog hebt. Dan mag je naar het loket voor je uitreisstempel. Als dat geregeld is, kom je automatisch langs het loket waar ze buskaartjes verkopen. Want nu moet je nog de lange Friendship Bridge #4 over en dat gaat met een touringcar bus. Dat kost 20 baht per persoon en 20 baht per koffer. Je kunt hier ook meteen geld wisselen, als je wilt. Handig als je niet meer teruggaat naar Thailand en van je bahtjes af wilt. Heb je meteen je eerste Lao Kip, de munteenheid van Laos.

Om het visum te krijgen heb je nodig: 1 pasfoto (gewoon Hollands formaat) en een ingevuld aanvraagformulier. Dat kun je thuis al downloaden en invullen. Een voorbeeld staat hieronder (“Formulier #1”). Mocht je het formulier per ongeluk vergeten, is er geen man over boord. Bij de grens liggen blanco formulieren. Kost je alleen meer tijd.


Formulier #1

Formulier #2

Verder heb je geld nodig, ter waarde van ongeveer 40 euro. Je mag in kip, baht en dollars betalen. Bij de grens in Huay Xai is een pinautomaat. Let op: er is geen wisselkantoor, ondanks wat je misschien op internet leest. Echt niet: we hebben er namelijk naar gezocht.

Bij de grens zijn 2 loketten, heel handig “1” en “2” genummerd. Voordat je naar loket #1 kunt, moet je ter plekke Formulier #2 invullen, zie het voorbeeld. Het hele zwikkie geef je af bij loket 1. Dat is: je paspoort, formulier#1, formulier #2 en een pasfoto. Dan schuif je door naar loket #2. Daar reken je af. Het visum kost 350.000 kip. Dat is ongeveer €36,- / 41 dollar/ 1275 baht. Kom je na 16.00 uur aan, moet je 10.000 kip extra betalen. Ja, ik weet ook niet waarom. Zal wel buiten werktijd zijn of zo. Nou, en dan krijg je je paspoort terug, met een prachtig visum erin geplakt. Appeltje, eitje!


Laos visum en andere stempels


Vervoer

Ziezo, visa zijn geregeld. Nu nog het vervoer. Belangrijk is om eerst te weten waar je allemaal naartoe wilt en op welke manieren je daar kunt komen. Dan kun je gaan vergelijken. Wat het leukst, goedkoopst en meest praktisch is. Zo vergelijk ik voor langere afstanden altijd vliegen met andere mogelijkheden.


Thailand – Bangkok en omstreken

In Thailand kun je prima een auto huren en zelf autorijden. En het is erg populair om er een scooter te huren en zo op pad te gaan. Autorijden is rond Bangkok niet aan te raden. En de afstand van Bangkok naar Kanchanaburi, onze eerste bestemming, is te groot voor een scooter. Daarom hebben we eerst vervoer nodig van Bangkok naar Kanchanaburi, direct na aankomst op het vliegveld. Vriendin Wilma komt al jaren in deze omgeving en heeft er ook gewoond. Via haar regelen we dat we op het vliegveld worden opgehaald, voor een rit van 3 uur naar Kanchanaburi.

In de stad zelf verplaatsen we ons te voet en in tuktuks. Dat is hier een scooter met zijspan.


Andy in de tuktuk

Vanuit Kanchanaburi maken we een dagexcursie, naar de Hellfire Pass en de Sai Yok watervallen. Ook daarvoor hebben we via Wilma een chauffeur gecharterd. En dan moeten we weer terug naar Bangkok. U raadt het al: weer via Wilma geregeld.

In Bangkok zelf is het verkeer verschrikkelijk. Gelukkig zijn er andere opties dan over de weg. Je kunt met de metro, skytrain of bus. De metro en trein dekken alleen niet de hele stad en de bus kan een uitdaging zijn. Maar er is nog een optie, en die is veel leuker: de ferryboot. Veel bezienswaardigheden bevinden zich langs de rivier Chao Praya. En daar vaart heel handig een ferryboot over. Er zijn allerlei stops en de kaartjes zijn goedkoop. Verder bieden sommige hotels langs de rivier gratis boottochtjes aan. En als je naar het gezellige Asiatique wilt, kun je vanaf Saphan Taksin met de gratis shuttleboot. Handig én leuk.


Thailand – Noorden

Ook in het noorden van Thailand kun je prima een auto huren en zelf rijden. Maar ja, wij willen natuurlijk weer iets aparts… We beginnen ons rondreisje door Noord Thailand in Chiang Mai. Vanaf daar reizen we naar de grens met Laos. En daar komt het lastige: we hebben een one-way autohuur nodig. Dat kan wel, dan kun je de auto in bijvoorbeeld Chiang Rai weer inleveren. Maar ja, dan moeten we nog van Chiang Rai naar Chiang Khong, aan de grens, zien te komen. Lastig allemaal.

De oplossing: een auto met chauffeur. Dus Google ik en vraag een paar offertes op. Dat valt nog niet mee, ik krijg slechts van 2 een reactie terug. Onze keuze valt op Sergeant Kai van Chiang Mai Tours. En dat blijkt een uitstekende keuze. Kai is niet alleen chauffeur maar ook een uitstekende gids. Doordat hij in deze regio geboren en getogen is, weet hij de beste sights. En doordat hij heel open en outgoing is, leren we via hem de plaatselijke bevolking en de bergstammen kennen. Samen met zijn vrouw Noi heeft hij ons rondreisje door Noord Thailand extra bijzonder gemaakt. Een aanrader dus!


Kai en Noi


Myanmar

Rechtstreeks vliegen naar Myanmar kan best duur zijn. Vaak is het voordeliger om naar Bangkok te vliegen en vanaf daar naar Myanmar. Dus vliegen we, geen probleem. Over land naar Myanmar kan trouwens inmiddels wel bij een paar grensovergangen in Thailand. Maar het is nog een zeer tijdrovende klus. En dan zit je met vervoer vanaf de grens. Zelf een auto huren en rondrijden mag namelijk niet. Maar je kunt wel een auto met chauffeur huren. Kijk, dat vinden wij prettig. Dat je een nette auto met airco hebt en een chauffeur die de weg weet. Wij zijn voor lange afstanden nou eenmaal niet zo van het openbaar vervoer.

Dus ga ik op zoek naar een auto met chauffeur. Daar zijn er nog niet zo heel veel van. Uiteindelijk weet ik er een te boeken bij Radiant Tours. We hebben contact per e-mail en dat gaat prima. Ze denken goed mee voor het optimale reisprogramma. Het enige jammere is dat onze chauffeur, Polo, nauwelijks Engels spreekt. Aangezien we best wat tijd met hem hebben doorgebracht, hadden we graag van hem meer over het land willen leren. Of via hem in contact willen komen met de bevolking van Myanmar. Daar zullen we een volgende keer als we een chauffeur boeken, beter op letten.


Polo & zijn Toyota Crown


Laos

Voor Laos heb ik gelezen dat de slowboat over de Mekong zo leuk is. Je vaart in 2 dagen over de rivier van Huay Xai naar Luang Prabang. De eerste dag slaap je ongeveer halverwege, in Pakbeng. We besluiten om op die manier Laos binnen te gaan. Dus laten we ons door onze chauffeur in Thailand bij de grens met Laos afzetten, vlakbij Huay Xai. Het meest gebruikelijke is de backpackersboot, voor slechts €30,-. Dat is de basic prijs voor alleen het vervoer. Voor eten en drinken moet je zelf zorgen.


Onze boot van Shompoo Cruise

De backpackersboot

Wij kiezen de luxere variant en boeken bij Shompoo Cruise. Op die boten gaan maximaal 40 mensen mee en op onze boot zijn er slechts 18. Voorop de boot zijn lounche banken. Boven dat deel kan ook het dak open. Het grootste deel van de boot heeft zithoeken. Er is een deel met een soort bar, dan de toiletten en de keuken (die je niet ziet) en daarachter nog een achterdek. Genoeg ruimte, keurig netjes en prima verzorgd.


Uitstekende lunch

De backpackersboot vertrekt meestal pas als hij vol is. Waar wij lounche banken en zithoeken hebben, heeft de backpackersboot allemaal oude autostoelen. En waar wij keurige toiletten hebben, eentje voor heren en eentje voor dames, heb je op de andere boot een gemeenschappelijke pot. Onze cruise is inclusief uitstekend eten, drinken, excursies en transport van en naar de boot. Backpackers moeten zelf zorgen voor eten en drinken.

En er zijn geen excursies: het is 2 dagen lang varen. Wij hebben onderweg 3x een excursie. Maar ja: onze cruise is dan ook een stuk duurder. Maar ook uitstekend bevallen. Wat een heerlijk relaxte manier van reizen, waarbij je het leven op en om de Mekong kunt aanschouwen. De slowboat is zeker aan te raden en heb je het geld ervoor over, zou ik deze cruise zeker verkiezen boven de backpackersboot!

Goed, dan zijn we in Luang Prabang. Vanaf daar moeten we in de hoofdstad van Laos, Vientiane, zien te komen. Een trein gaat er niet. Dan hou je bus, auto en vliegen over. Vliegen is een half uurtje, bus/auto een hele dag. Die keuze is dus snel gemaakt: we vliegen.


Ons reisschema & de kosten

Voor de reis naar en van Azië vliegen we met Ukranian Airlines. Dat betekent dat we een overstap hebben in Kiev, op weg naar en van Bangkok. En zo ziet de rest van ons reisschema er dan uit:

Retour Brussel – Kiev – Bangkok Vliegen Ukranian Airlines € 1.155,50
Bangkok -> Kanchanaburi Thailand Auto via Wilma € 97,75
Exursie Kanchanaburi Thailand Auto via Wilma € 70,00
Kanchanaburi -> Bangkok Thailand Auto via Wilma € 85,00
Bangkok -> Mandalay Myanmar Vliegen Air Asia € 201,95
Rondreis Myanmar Myanmar Auto Radiant Tours € 445,00
Mandalay – Bangkok – Chiang Mai Thailand Vliegen Bangkok Airways € 281,40
Rondreis Noord Thailand Thailand Auto Chiang Mai Tours € 340,00
Noord Thailand -> Luang Prabang Laos Slowboat Shompoo Cruise € 274,00
Luang Prabang -> Vientiane Laos Vliegen Lao Airlines € 173,50
Vientiane -> Bangkok Thailand Vliegen Bangkok Airways € 151,90
€ 3.276,00

Dat is best een hoop geld. Gelukkig zijn de overige kosten in Azië laag. Voor hotels, eten, visa en andere uitgaven waren we ongeveer €1.725,- kwijt. Alles bij elkaar kostte deze vakantie ons dus €5.000,-. En dat zijn we meestal kwijt voor 3 weken naar een verre bestemming.

Zuidoost-Azië De inleiding
Verslag Dag tot dag reisverslag

Disclaimer: inreis- en visumregels kunnen wijzigen. Aan de informatie op deze pagina kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Voor de meest actuele informatie verwijs ik u naar de officiële overheidswebsites van de betreffende landen. 


Laats bijgewerkt: 16 januari 2021

Reacties zijn gesloten.